Fotografen Erik Mofjell…

Mofjell_01 (1)

Mofjell_02 (2)

Mofjell_03 (3)

Mofjell_04 (4)

Mofjell_05 (5)

Jag fortsätter nu bloggserien ”Fotografen” med att presentera Erik Mofjell från Partille utanför Göteborg. Sedan tidigare har jag presenterat norske fotografen Ole Walter Sundlo och Mårten Lundgren från Norrköping. Är du intresserad att presenteras så kan du få mer info här.

”Mitt namn är Erik Mofjell och jag bor i Partille med min familj men kommer ursprungligen från Värmland. Har musik som yrke då jag spelar kontrabas i Göteborgs symfoniker. Musik och bild är en intressant kombination eftersom man ofta använder bildspråk inom musiken. Man pratar om klangfärger, hårda och mjuka toner, blå toner (Rhapsody in Blue av Gershwin är kanske bekant?). Många kompositörer skriver musik som frammanar bilder för den inre synen, t ex Vivaldis De fyra årstiderna eller Musorgskijs Tavlor på en utställning. Det sistnämnda verket består av korta musikstycken som var och en illustrerar en tavla målad av en vän till honom.

Sedan några år tillbaka, då jag införskaffade min första systemkamera, har jag börjat visualisera idéer och symbolik med dess hjälp och söker mina motiv i naturen. Jag har upptäckt tjusningen med att komponera en bild och den avkoppling och nedvarvning som följer av att befinna sig ute i det fria.

Jag sätter ärligheten främst av allt. Ärlighet gentemot mig själv och mot bildens betraktare. Jag manipulerar aldrig bilderna i datorn (förutom enkel bildbehandling) eftersom jag värdesätter hantverket med kameran och den tid det tar att få bilden att växa fram. Bilden återspeglar en idé jag försöker föra vidare, ibland lyckas jag, ibland inte. Häri ligger den stimulerande utmaningen, jag vill hela tiden försöka, prova mig fram. Det är själva sökandet som är drivkraften.

I mina hemtrakter i Partille finns djupa barrskogar, bokskogar samt åar och vattendrag. Motiven finns i överflöd. Man behöver sällan gå några längre sträckor för att hitta dem. Det jag uppskattar med naturfoto är att det öppnar upp ögonen för motiven, de finns praktiskt taget överallt. Man behöver inte resa till världens ände när världens ände kan hittas i en vattendroppe på ett grässtrå eller en höstfärgad björk vid bäcken.”

(Bild 1 – Åska. Den 24 augusti 2014 drabbades Göteborgstrakten av ett mycket spektakulärt åskväder som rasade i flera timmar. Blixtarna duggade otroligt tätt och kunde ses på tio mils avstånd. Många är de som fick fantastiska bilder denna kväll. Avsikten med denna bild var att sätta in vädret i ett större sammanhang samt den dramatiska kontrasten mellan ljust och mörkt. Handhållen kamera, 1/60 s.)

(Bild 2 – Åska. Bilden tagen samma kväll som bild 1 men från en annan plats. Här rådde tät dimma vilket gjorde blixtarna diffusa. Själv tycker jag mig se att buskarna i förgrunden upprepar sin form i åskvädret. Handhållen kamera, 1/60 s. Dock blev bilden för mörk så den har gjorts ljusare i datorn.)

(Bild 3 – Lövträd och å. Morgonens första solstrålar letar sig ner bland lövverken vid Säveån. Dubbelexponering med olika bländare och fokus.)

(Bild 4 – Sorti. Denna figur hittade jag infrusen i en istapp. En figur som med tunga steg lämnar scenen. Den är tyngd av något. Dubbelexponering skarp/oskarp.)

(Bild 5 – Fantasi. Motivet blev fotograferat i både färg och svartvitt och själv fördrar jag denna. Den blir mer gåtfull när inte färgerna är med. Svartvitt i kameran med blåfilter.)

Mofjell_06

9 reaktioner på ”Fotografen Erik Mofjell…

 1. Trevlig läsning Erik!
  Jag tror vi delar tjusningen med att komponera en bild och den avkoppling och nedvarvning som det innebär att befinna sig ute i skogen/vildmarkerna. Musik och bilder är något som jag tycker är intressant om man kan få att samverka. Men även om det kan ses som en svår utmaning så kan det mycket riktigt bra och framför allt vackert. Musiken kan ge bilderna en dimension till och vice versa.

  Jag gillar alla dina bilder, men fastnar nog allra mest för bild 3 och 4. Jag gillar figuren i isen, men också lugnet i bild 3. Kanske är det så här paradiset kan se ut?!

  Det här var en mycket trevlig presentation Erik och du bjuder även på många fina bilder att njuta av! 🙂

  • Tack Mårten! Roligt att du tycker om bilderna. Det kontemplativa som infinner sig i skogen är en lisa för själen många av oss stressade nutidsmänniskor borde komma i avnjutning av. Kan man dessutom kombinera det med kreativt tänkande i form av bildskapande – eller för delen den vad slags annat skapande som helst – har man tagit ett rejält kliv in i en annan dimension. Isfiguren här ovan är en av de få isbilderna jag har från i vintras. Vintern var ju så mild att istappar var en bristvara.
   //Erik

 2. Intressant läsning om och från en flitig kommentator på den här bloggen. Tycker precis som du Erik att det finns många givande liknelser att hämta inom musikens värld, där jag ofta vistas. Fastnade direkt för bild nummer fyra! Den sög till sig blicken på grund av den härliga färgskalan, de många tolkningsmöjligheterna och de intressanta detaljerna. Riktigt fantasifullt och bra. Perfekt inspiration inför vinterns isfotografering!

  • Tack Gustav! I musikens värld finns mycket inspiration att hämta. Jag känner mig prioriterad så tillvida att jag spelar varje dag i en symfoniorkester och umgås på så vis intimt med musiken. Att under repetitionen få tränga in på djupet i ett musikaliskt verk är mycket intressant och där finns en direkt koppling till att på djupet tränga in i en bild, att frigöra fantasin och se något mer än det man egentligen ser att höra något mer än det man egentligen hör.
   //Erik

 3. Intressant! Så många duktiga bildskapare som ”gömmer” sig därute i busken 😉 många bra bilder. Bilderna 1, 4 och 5 blir mina favoriter.
  I bild 1 hör jag puksektionen mullra med sina trummor och hur cymbalerna bryter in då och då likt blixtnedslag 🙂
  Så sant att bilder får en att tänka på musik och musikstycken om än ibland beroende på ”bara” i korta strofer. Likväl som musik kan skapa bilder i ens sinne.
  Så roligt att få presenterad en fotograf man annars skulle ha missat 😉
  /Christer K

  • Tack Christer! Bild 3, 4 och 5 hade jag med på en utställning för en månad sedan och särskilt bild 4 och 5 tilldrog sig intresse. Förmodligen för att de inte är så omedelbara, det finns utrymme för egna tolkningar. När man inte kan se vad motivet föreställer tar fantasin vid. När jag dessutom hävdade att de inte är några datorskapelser utan fotograferade precis så här blev intresset större.
   //Erik

 4. Att få möjligheten att presentera andra fotografer här i bloggen är alltid intressant, tycker jag! Därför började jag också med denna serie. Det är alltid intressant att få ta del av andras fotografer och tankar. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s