Fotokurser

fotokurs

Genom åren har jag haft mängder av olika fotokurser; kvällskurser, weekendkurser, veckokurser, heldagsseminarier och onlinekurser. Kurser har jag haft i olika former i Sverige, Norge, Finland, Åland, Island och Irland. Hittills har jag haft mer än 12 000 olika kursdeltagare. Här i Sverige har jag haft återkommande fotokurser i bland annat Mullsjö, Grövelsjön, Söderhamn, Ängelholm och Kalix. För närvarande kan jag erbjuda följande fotokurser:

OLIKA SPECIALKURSER
Jag kan bokas för heldagsseminarier eller weekendkurser för en fotoklubb/bildgrupp eller liknande. Det är också möjligt att boka in mig för en veckokurs, antingen för enstaka personer eller olika grupper. Antingen här i Mullsjö eller på annan ort. Skicka mig i så fall ett mejl till terje.helleso@gmail.com och lämna en förfrågan eller komma med önskemål på vilken kursform som önskas.

ONLINE MED TERJE
Jag har ett antal verksamheter under arbete som kommer ske online; föreläsningar, fotokurser, bildanalyser och individuella instruktioner som kommer finnas tillgänglig för alla intresserade. Mer info om detta kommer framöver!

HELDAG MED TERJE
Sedan 2004 har jag haft dessa fotokurser som heter ”Heldag med Terje”. Det var faktiskt kursdeltagare som jag haft på andra kurser som en gång i tiden kom med förslaget; att under en heldag få vara ensam kursdeltagare och få precis den specifika kunskap som man själv önskade. Med åren har det blivit många sådana heldagar, och det är även vanligt att flera återkommer och bokar nya heldagar. Med facit i hand kan jag säga att dessa kurser blivit precis så varierande och intressanta som jag själv också hoppades på. Jag har faktiskt inte haft två sådana heldagar som varit lika varandra!

Många bokar en heldag under sommaren, för att få kunna stanna ute från tidigaste gryningsljuset till sent på sommarkvällen. Sedan sker det ju mycket i naturen under sommaren; med allt från fåglar och däggdjur till olika insekter och blommor i makrovärlden. En heldag under sommaren blir också lång, det har hänt att vi börjat runt kl 03-04 på morgonen och hållit på till 23-24 på kvällen… En lång och tuff dag, intensiv med mycket nya tankegångar – och jag har faktiskt varit med om deltagare som hållit på att somna av utmattning!

Några har även bokat heldagar vid andra årstider; för att få uppleva spännande vintermotiv, fina höstfärger, eller blommande sippor i vårskogen. Några har också bokat heldagar enbart för att diskutera bilder, och där jag gått genom deltagarens bilder och gett omfattande kommentarer – ofta i en fin dialog med deltagaren. Det är alltså du som deltagare som helt bestämmer vad du vill att heldagen ska innehålla!

Heldagen pågår alltid här i Mullsjö. Dagen planeras in i detalj tillsammans med dig. Vi börjar dagen när du så önskar och avslutar dagen också när du önskar – och ibland kan jag ge särskilda uppgifter att lösa innan heldagen börjar, eller att jag ger konkreta uppgifter under heldagen. Vi är tillsammans hela dagen och arbetar tillsammans kring ditt fotograferande.

Dagens innehåll planeras helt efter vad du önskar lära sig, detaljer kring detta gör vi över telefon och/eller mejl. Det kan vara fotografering av särskilda motiv, det kan vara praktiska genomgångar kring kamerateknik, bildkomposition, konstnärligt uttryck eller vad man önskar fokusera kring. Här i Mullsjönaturen finns det rikliga möjligheter att arbeta med mängder av olika motiv; landskap, detaljer, växter, insekter, fåglar och däggdjur. Antingen i svartvitt eller färg. Analogt eller digitalt.

Priset för en heldag är 3500 kronor. Bokning av en heldag kan göras året om, när som helst. Är du intresserad kan du kontakta mig på tlf 070-3054105 eller skicka mejl till terje.helleso@gmail.com

MENTORSKAP
Jag kan även erbjuda att vara personlig mentor för en intresserad deltagare. Här gör vi upp kring detaljerna direkt över telefon eller mejl; kring omfattning och tidsperiod. Möjligheten är givetvis att ha mig som mentor på obestämd tid där vi gör upp detaljer efterhand. Som mentor finns jag tillgänglig över mejl eller telefon och kan göra analyser av dina bilder och även ge nödvändiga uppgifter att lösa. Mentorskapet bygger i första hand på kontakt via mejl och telefon, men kan även innehålla ett antal personliga möten. Priset för ett mentorskap varierar, dock är 2000 kronor i månaden ett minimum. Är du intresserad kan du kontakta mig på tlf 070-3054105 eller skicka mejl till terje.helleso@gmail.com

TIOTIMMARSKURS
En kurs som passar mycket bra för en fotoklubb eller liknande. Tiotimmarskursen kan bokas in när som helst under året, och man bestämmer själv när på dygnet man vill börja. Börjar man exempelvis klockan 8 på morgonen så avslutas kursen klockan 18 på kvällen. Under dessa tio timmar är vi hela tiden ute i Mullsjönaturen och fotograferar. Antingen vid de mer välkända platserna Trollsjön, Ryfors, Gammelskogen, Brängen, Ljunghems kullar eller Mullsjö fiskdammar – eller så visar jag er till andra fantastiska smultronställen.

Kursen handlar om att få igång bildskapandet direkt i kameran. Att visa fram på en lång rad olika möjligheter att få fram effekter som berikar bildspråket när man fotograferar. En viktig del i kursen är att hitta spännande motiv och att lära sig se vad de olika motiven kan ge för bildmöjligheter. Jag visar och berättar på hur man arbetar i både svartvitt och färg. Jag visar hur man påverkar gråtonerna i svartvita bilder med hjälp av olika färgfilter. Jag visar hur det avtonade gråfiltret kan användas på olika sätt.

En viktig del i kursen är att visa på olika sätt att multiexponera; hur man går tillväga rent tekniskt, men också vilka olika sätt man kan arbeta för att få fram olika bildeffekter. Jag kommer också visa fram hur man kan hämta fram helt olika bilder från de samma motiven. Målet med kursen är att visa fram och berätta om hur mycket man kan göra, rent bildmässigt, direkt i kameran – helt utan hjälp från olika bildbehandlingsprogram i datorn. För att tillgodogöra sig just detta är det viktigt att kameran givetvis har möjligheten att multiexponera.

Vi arbetar med hela skärpedjupet, från de största till de minsta bländaröppningarna. Vi arbetar med korta och även riktigt långa slutartider. Jag visar fram hur man kan röra kameran för att få fram en lång rad olika effekter, men också hur man kan punktmarkera olika effekter i bilderna när man arbetar med långa slutartider. Bland annat hur man kan pjatta fram olika ljus- och färgeffekter.

I kursen prioriterar jag manuell ljusmätning vilket jag givetvis också kommer visa fördelarna med. Alla deltagarna bör ha med sig stativ för att jag ska kunna gå runt och visa fram och även hjälpa till med att utveckla olika bildmöjligheter med de motiven ni valt. Här kommer jag även att visa fram på en lång rad olika sätt att komponera, för att förstärka bilderna rent visuellt och uttrycksmässigt.

För att kursen ska kunna ge maximalt tillbaka till varje deltagare, har jag valt att ha en mindre grupp på 8 personer. Däremot går det att boka en tiotimmarskurs om gruppen är på färre personer. Kursen kostar 6000 kronor, vilket blir 750 kronor per deltagare om gruppen innehåller 8 personer. Kursavgiften betalas in kollektivt och kursen kan bokas in när som helst under året.

Fler detaljer kring detta kan ni få om ni kontaktar mig; antingen på mejl till terje.helleso@gmail.com eller att ni ringer mig på telefon 070-3054105.