Igår morse kunde det gått riktigt illa…

20701_2017 (1)

Igår morse körde jag från Mullsjö till Habo klockan 06.00. En vägsträcka på ungefär 12 kilometer, en asfalterad landsväg med max tillåten hastighet på 80 km/t. Jag märkte när jag körde hemifrån att det var småhalt och valde att inte köra snabbare än 70 km/t. Dessutom vet jag sedan tidigare att det är en rätt så viltrik vägsträcka där särskilt älg ofta rör sig nära vägen. De senaste åren har det dessutom varit ett större antal viltolyckor, vissa med dödlig utgång (både för älg och människor).

I normala fall (dagtid, varmt och med sol) ligger jag i 80 km/t och bildar alltid kö bakom mig, då de absolut flesta väljer att köra betydligt snabbare. Att andra kör runt 100 km/t är tyvärr mer regel än undantag!

Denna morgon valde jag dessutom 70 km/t så kön bakom mig blev ännu längre… Detta trots halkan, att det var mörkt och att jag säkerligen skulle få se älg… Vid Dungen, när jag närmade mig Habo, är det ett särskilt bra älgställe där jag ser älg i snitt en av tre gånger när jag kör under kvällar och morgnar. Och där kom plötsligt en stor älgko snabbt över vägen. Som en blixt passerade den över vägbanan ungefär 20 meter framför min bil…

Jag gjorde instinktivt en försiktig inbromsning och kände av halkan, men tack vare min lägre hastighet hade jag kontroll och kunde smyga fram – i tillfälle det skulle komma flera älgar. I backspegeln såg jag att bilen bakom mig höll tillräckligt stort avstånd så jag inte skulle riskera bli påkörd bakifrån. Så hela situationen blev relativt odramatisk.

Men vad tror ni skedde direkt efteråt, på den följande raksträckan?

Jo, bilarna bakom mig körde om mig. En efter en, vissa i mycket hög hastighet – säkerligen lagom irriterade på mig som höll en sådan låg hastighet…  Som om mörkret inte kunde innehålla flera älgar, rådjur eller annat… Dessutom med halka!

Undrade även nyfiket vilka fantastiska dubbdäck dessa bilar hade. Mina egna nya och bra dubbdäck kanske inte är så bra?

Inte konstigt att det sker så många viltolyckor. Egentligen!

Uppdatering 2021-11-24: Fick idag veta att det hade skett en viltolycka kl 18.30 igår, vid ungefär samma ställe.

(Bilden på älgen är från ett annat tillfälle, 2017)

6 reaktioner på ”Igår morse kunde det gått riktigt illa…

 1. Så skönt att det gick bra Terje!
  Ja, jag har varit med om liknande situationer, där andra bilister haft samma typ av beteende. Det hände när jag stannade för ett gäng vildsvin. Gissar på att de andra bilisterna nog hade bråttom till jobbet och absolut inte tillät sig bli sinkade av djur. 😉😆

  Skämt åsido, detta är nog ännu ett tecken på att vi människor allt mer håller på att tappa kontakten med naturen. Även viltstängsel är ju ingen garanti för att inga djur är på vägen, även om det skyddar till viss grad.

  Jag tycker att du handlade förståndigt och körde efter väder och de omgivande förutsättningarna i naturen. Även om det känns stressande att inte hålla max-hastigheten, så glöm inte att det är just en maxhastighet och inte lägsta hastighet på vägen. Du gjorde helt rätt!
  Att kollidera med en älg kan gå riktigt illa. Du har här även hittat en mycket passande bild som älgen faktiskt upplevs i gryning/skymning då de rusar över vägarna. Snyggt! 👏👍😊

 2. Det låter ungefär som vår hemresa från stan förra torsdagen. Vi har ett avsnitt på vår 80-väg där det t om sitter tillfälliga skyltar med varning för vilt och det rör sig ett gäng älgar i området. Jag får också ofta köer bakom mig då jag väljer att hålla fartbegränsningen men som du valde jag denna dag att köra saktare pga halkan och fick bromsa in för en älg som kom farande ungefär lika nära som du.
  Och även jag blev omkörd av stressade resenärer precis efter incidenten, man undrar ju om folk tror att de är odödliga? Otäckt för det kan ju drabba fler än bara dem och älgen. Nej, jag väljer tjurigt att sänka farten, jag har själv sett hur en bil kan se ut efter en sån olycka då pappa kom hem med en bil med intryckt tak och utan framruta. Den gången överlevde de av ren förskräckelse.
  Skönt att det gick bra för dig och man önskar ju att folk kunde tänka sig lite mer för, bara för att man har vinterdäck så försvinner ju inte halkan. Och som Mårten skriver, en mycket passande bild.

  • Uff, det är riktigt otäckt. Och man undrar verkligen om dessa andra är trötta på livet. Det gäller att tänka med huvudet när man kör.

   Tack så mycket – och fortsätt du med att köra försiktigt! 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s