40 år i bloggen…

(1)

Bild 1 – Sommarnatt på Toftøy, 1979 – 3 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1979. I maj 1979 köpte jag min första systemkamera (Nikon FM) och det var nu som fotointresset tog riktig fart. Under första året blev det i huvudsak landskapsbilder då jag enbart hade ett 50mm normalobjektiv, även fast jag gjorde några tafatta (och extremt långsökta) bilder på olika fåglar. Min första fågelbild med systemkameran var på en stenskvätta på ön Toska utanför Bergen.

(2)

Bild 2 – Stock i vattenfall, 1980 – 11 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1980. Redan under 1980 började jag testa olika mer udda fototekniker. Det blev fortfarande mest landskapsbilder, detta även fast jag utökade med en 70-210mm zoom och ett 400mm tele under sommaren. Under hösten 1980 började jag bekanta mig med det mer abstrakta bildspråket, inspirerad av annan bildkonst (bland annat från Picasso) på Rasmus Meyers samlingar i Bergen. Håller mina första fotokurser i Bergen. Bilden på stocken i vattenfallet är från Kolstien utanför Bergen, en bild jag länge ansåg var en av mina bästa.

(3)

Bild 3 – Tre näckrosblad, 1981 – 23 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1981. Under 1981 började fågelintresset öka rätt så rejält, då jag under perioder nästan mer var fågelskådare än naturfotograf. En tur till Danmark och fågelreservatet Vejlerne där jag fick se (men inte fotografera) rördrom och även svarttärna för första gången, är ett tydligt tecken på detta. Några av mina första riktigt bra djurbilder är från detta år. Köpte mitt första vidvinkelobjektiv (28mm) under sommaren 1981, dessutom ett rejält stativ (Manfrotto på 5,5 kg). Bilden på näckrosbladen är från Måsebytjern utanför Båstad i Østfold.

(4)

Bild 4 – Natt vid Svarteviken, 1982 – 16 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1982. Under detta år började jag alltmer bekanta mig med nattfotograferandet, och försökte lära mig och även utveckla tankarna kring reciprocitetseffekten. Denna bild från Svarteviken på Toftøy är ett bildexempel från mina första försök på långa slutartider (vill minnas att det var runt 5 minuter). Dessutom använde jag avtonat gråfilter för första gång i början av detta år.

(5)

Bild 5 – Strandaster vid Norrviken, 1983 – 26 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1983. Under juli 1983 var jag för första gången i Skåne och fotograferade. Det blev dessutom en tur till Danmark och Møns Klint. Var även till Tåkern och vandrade en vecka i Finnskogen i Värmland. Mest höll jag på med olika landskapsbilder, dessutom enstaka fågelbilder då jag fortfarande även var lite fågelskådare vid sidan om. Däggdjursarkivet var däremot fortfarande rätt så anorektiskt… Kvällsbilden på strandaster är från Norrviken utanför Båstad i Skåne.

(6)

Bild 6 – Skuttande skogshare, 1984 – 81 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1984. I februari 1984 valdes jag in i Norske Naturfotografer/NN, fortfarande som tonåring då det skulle dröja två månader innan jag blev 20 år gammal. Detta år tillbringade jag i första hand i norra Norge, närmare bestämt kring Kirkenes och Pasvikdalen (som gränsvakt mot Sovjetunionen). Bilden på skogsharen är en av mina första bilder på skogshare, ut genom fönstret mitt i natten på Høybuktmoen medan jag satt som telefonvakt. Jag hade fått tillstånd att fotografera så länge jag inte hade några militära detaljer med i bilderna. Gifte mig 12 juli 1984 i Kirkenes.

(7)

Bild 7 – Tofsvipa, 1985 – 142 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1985. Bilden på tofsvipan är från Storetveit vid Bergen. Länge ansåg jag att det var en av mina bästa fågelbilder – och den publicerades även i tidningen Vår Fuglefauna (första publiceringen i den tidningen). Bilden fanns även med på min första fotoutställning i Bergen. Det var först under 1985 (och i viss mån 1984) som jag kände att mitt bildarkiv började bli rätt så omfattande; under 1985 hann jag även med en fototur till Skåne igen, där det glädjande nog blev flera bra bilder på rådjur. Men fortfarande var jag i första hand en landskapsfotograf, då jag kände att jag där hade utvecklat mig mest som fotograf.

(8)

Bild 8 – Vinter på Glumslövs backar, 1986 – 72 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1986. Mest blev det landskapsbilder på olika ställen i Norge, men också från Skåne i december 1986 – lite drygt en månad innan jag slutligen flyttade dit. Fortfarande arbetade jag i både färg och svartvitt, även fast diafotograferingen började bli allt mer dominerande. Min dotter Linnea föddes 10 augusti 1986.

 (9)

Bild 9 – Maskrosor vid Hallamölla, 1987 – 247 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1987. I februari 1987 flyttade jag till Ängelholm i Skåne, direkt från hemstaden Bergen. Det blev en riktigt stor kontrast då Skåne visade sig ha ett mycket rikare djurliv än jag hade haft hemma i Bergen; olika spännande fågelarter – men också gott om däggdjur som rådjur, dovhjort och harar. 1987 var första gången jag fotograferade skogshararna på Hallands Väderö, något jag sedan skulle fortsätta med under alla de år jag bodde i Ängelholm (fram till 2002).

(10)

Bild 10 – Flickslända i motljus, 1988 – 194 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1988. Jag var numera rätt så heltäckande bland motiven i naturen; lika mycket som jag fotograferade landskap och fåglar, lika mycket var jag på olika makromotiv och däggdjur. Det var först efter flytten till Skåne och Sverige som jag aktivt började fotografera olika blommor och insekter. Gärna med mitt 16mm fisheyeobjektiv, som bilden på flicksländan från Lärkesholmssjön utanför Örkelljunga. I maj 1988 startade jag Bildgruppen PhotoNatura; tillsammans med Staffan Andersson, Anders Borggren och Ola Olsson. Vännerna Per Holm och Jarl von Schéele tillkom senare under året.

 (11)

Bild 11 – Näckrosblad underifrån, 1989 – 208 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1989. Ett år med rätt så jämn fördelning mellan de olika motivområden i naturen, men störst framgång hade jag med mina bilder från Öland, skogshararna på Hallands Väderö och abstrakta isbilder. Gjorde även mina första riktiga undervattensbilder på olika näckrosblad i Pennebosjön på Hallandsåsen. Startade även ett ambitiöst projekt med åtelfotografering av kungsörn, korp och ormvråk.

 (12)

Bild 12 – Guldharen, 1990 – 104 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1990. I maj 1990 gjorde jag min mest kända bild, den på guldharen mot kvällssolen på Hallands Väderö. En bild jag genom åren haft publicerad minst ett 50-tal gånger. Den ingår i en bildserie på runt 30 bilder. Tror det är runt 10 olika bilder från bildserien som publicerats genom åren. Året handlade annars rätt så mycket om just Hallands Väderö, då jag var där ett flertal gånger.

 (13)

Bild 13 – Fjäril på fältsippa, 1991 – 89 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1991. I juni 1991 hade jag mina första kursveckor i Mullsjö och jag fick för första gången uppleva Ryfors, Gammelskogen, Brängen och Trollsjön. Bilden på fjärilen i solnedgången är från Gårdby sandhed på Öland, från mitt årliga besök till Öland. 1991 var jag även till mäktiga Jotunheimen hemma i Norge. Under 1991 gjorde jag även ett flertal nattbilder på riktigt långa slutartider; ett flertal där kameran stod öppen under hela natten… Längsta slutartiden gjorde jag under hösten 1991, då kameran stod öppen under alla nätter i en hel vecka…

(14)

Bild 14 – Ulagapskärret, 1992 – 71 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1992. Hösten 1992 utkom jag med min första bok, läroboken ”Naturen som fotomotiv” som fick en stor uppmärksamhet. I första hand för att boken hade en helt annan form än alla andra fotoläroböcker som hade kommit ut, genom att mer fokusera på bildspråket än på kameratekniken. En bok som jag fått höra att den fortfarande håller, för att den därför inte känns lika daterad som de andra läroböckerna från samma period. Bilden från Ulagapskärret på Hallands Väderö gjorde jag med ett repigt glasfilter plus en sepiafilter, en filterkombination jag ofta återkom till för att skapa bilder med en helt speciell känsla. Från 1992 dominerar landskapsbilderna stort.

 (15)

Bild 15 – Alien, 1993 – 161 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1993. Från 1993 och framåt ökade jag min produktivitet ordentligt som naturfotograf. Dessutom ökade mina uppbokningar av fotokurser och föreläsningar. Bildmaterialet är också rätt så heltäckande på olika motiv i naturen; hade även några större fotoprojekt på vildkanin, trollsländor – men också kvällsbilder från Sandön utanför Ängelholm. Sandön blev under åren i Skåne ett av mina mest frekventerade smultronställen. Bilden på maneterna i kvällsljus är från en kväll på Sandön.

 (16)

Bild 16 – Skymning vid Byrums raukar, 1994 – 210 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1994. Ett år där jag var på många olika platser och fotograferade; dels hemma i Norge – men också till Öland och Västergötland. Jag kan se att bildmaterialet domineras av landskapsbilder, fågelbilder och olika makromotiv. Fotograferar fjädergräs för första gången, men också svarthalsad dopping och mängder av bilder på storlom. 1994 blev ett framgångsrikt år, där många av bilderna fortfarande håller.

(17)

Bild 17 – Ödehus på Inishmore, 1995 – 413 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1995. Trenden skulle fortsätta även 1995; med två resor till Island, och en resa till västra Irland. På något sätt blev 1995 året då jag kände för första gången att jag blev riktigt etablerad som naturfotograf. Min bildstil började sätta sig under resorna till Island och Irland – men även under två resor till Öland och de årliga sommarveckorna i Mullsjö och Västergötland. Hann även med Blekinge, Danmark och norra Tyskland. Idéerna till min nästa bok började förstärkas och skulle inrikta mitt fotograferande de kommande tio åren.

 (18)

Bild 18 – Eldfell, 1996 – 430 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1996. Detta blev mitt mest produktiva analoga år som naturfotograf; vill minnas att jag exponerade runt 1000 rullar diafilm – där Fujichrome Velvia på 50 ISO var helt dominerande. Jag gjorde min tredje resa till Island, men hade också en rätt så framgångsrik vecka till Knuthöjdsmossen i Västmanland. Där blev det rätt många bilder på smålom, bilder som jag senare fick stor uppmärksamhet med. Var som vanligt även till Öland – men också för första gången till Åland.

 (19)

Bild 19 – Kvällsstämning, 1997 – 289 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1997. Jag påbörjade nu mina årliga fotokurser i Grövelsjön i norra Dalarna, var också till Öland och Mullsjö som vanligt – och hade ett år där landskapsbilderna dominerade. Gjorde även en av mina mest kända bilder, på två trollsländor i morgonljus vid Trollsjön utanför Mullsjö. Några av mina bästa landskapsbilder är från 1997; som kvällsstämningen på Hovs hallar, men också speciella nattbilder på Skinnarodden vid Femunden i Norge. Långt innan digitalfotograferingens möjligheter fotograferade jag skarpa stjärnbilder som Karlavagnen med Fujichrome Velvia på 50 ISO.

 (20)

Bild 20 – Skogshare, 1998 – 321 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1998. Under 1998 intensifierades fotograferingen av skogshararna på Hallands Väderö – där jag koncentrerade mig till ett fåtal individ under längre perioder; som Truls (bilden) och Benjamin. Hade även kontakt med bildredaktören Kent Kobersteen på National Geographic Magazine som gav mig värdefulla tips till hur jag skulle utveckla harprojektet. Ett projekt som med tiden utvecklades i en allt mer personlig och konstnärlig inriktning, vilket i slutändan gjorde att bildmaterialet inte passade in i tidningens profil. Förutom Öland, Mullsjö och Grövelsjön – så handlade mitt fotograferande i första hand om närmiljön i Skåne. Och då i första hand om Hallands Väderö och skogshararna.

 (21)

Bild 21 – Nysande skogshare, 1999 – 371 bilder hittills publicerade här i bloggen från 1999. I april 1999 fick jag första gången kontakt med skogsharen Krisse, som blev min speciella vän under ett flertal veckor på Hallands Väderö. Vid ett tillfälle följde jag Krisse utan avbrott i 24 timmar, vilket gav mig en helt unik inblick i en skogshares liv. På bilden ser ni Krisse precis när hon nyser. Förutom att harprojektet tog ännu mer tid i anspråk, så blev resten av året ungefär som förra året. Jag hann även med en vintertur till Bærumsmarka utanför Oslo, där jag jobbade mycket med bland annat frostkristaller – bilder som jag skulle få mycket uppmärksamhet för.

(22)

Bild 22 – Skärfläcka, 2000 – 340 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2000. Detta år blev lite av en vändpunkt för mig som naturfotograf, då landskapsbilderna var i mindretal. Jag hade ett antal större projekt på gråhakedopping, skärfläcka, sothöna och sångsvan. Bilden på skärfläckan i kvällsljus är från Hasslarps dammar utanför Ängelholm. Var även en tur hem till Norge och fantastiska Hellesøy där min släkt kommer ifrån. Hade även rätt så framgångsrik fotografering av blåsippor och vitsippor på mina smultronställen Ängelsbäckslund och Prästängen i Skåne.

(23)

Bild 23 – Njupeskär, 2001 – 93 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2001. Under terrorattacken mot World Trade Center i New York var jag vid Njupeskär i Dalarna. Intet ont anande om vad som hade skett i omvärlden gjorde jag flera bilder från vattenfallet som påminner märkligt mycket om när skyskraporna rasade i New York. 2001 var annars ett år där jag i första hand gjorde landskapsbilder i Skåne, Dalarna, på Åland och Öland. Gjorde ett antal bildförsök på klockgrodor och lövgrodor i Fyledalen i Skåne, men fick inte till det. Däremot hade jag rätt så stor framgång med annorlunda vaselinbilder från Ales stenar.

(24)

Bild 24 – Blåsippor, 2002 – 93 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2002. Ett år som nästan blev en karbonkopia på 2001. Jag höll i första hand på med landskapsbilder i Skåne, Dalarna och på Åland. Däremot kände jag att jag äntligen kom igång på riktigt med några av mina första riktigt bra bilder på lavskrika. Som vanligt var jag vid blåsipporna i Ängelsbäckslund, något jag hade fotograferat varje vår sedan flytten till Ängelholm 1987. Blev medlem på Fotosidan under januari 2002, då jag för första gång fick internetuppkoppling. Under sommaren flyttade jag till Hälsingland och min blivande fru Malin.

(25)

Bild 25 – Ismönster, 2003 – 71 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2003. Gifte mig med Malin 6 juni 2003 i Söderala kyrka utanför Söderhamn. Ett fotoår som blev mycket speciellt, då jag fortfarande saknade körkort och därför hade begränsade möjligheter att kunna ta mig runt i naturen i Hälsingland. Kollektivtrafiken var ju inte lika väl uppbyggd som den varit i Skåne. Året handlade mycket om att kunna etablera mig på en helt ny plats, lära känna en annan typ av natur och sedan försöka etablera alla de nya känslorna mot en ny typ av naturbilder. Bland annat kom de svartvita bilderna mer aktivt tillbaka i mitt skapande. Frostkristallerna i kvällsljus är från balkongdörren hemma på Oxtorgsgatan i Söderhamn.

(26)

Bild 26 – Malin och norrskenet, 2004 – 108 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2004. På min födelsedag 27 april 2004 damp mitt körkort ned i postlådan. Det skulle alltså dröja tills jag blev 40 år innan jag tog körkort… Första bilen blev en Golf som vi hämtade hos en vän i Nordingrå, sedan blev det en Peugeot några månader senare. Året handlade mycket om att lära känna Hälsingland, numera som mer rörlig och mobil. Fascinerades av Hälsingeskogarna, det trolska med gammal skog och stora mossklädda stenblock. Fascinerades av allt nytt runt omkring mig och blev förälskad i den vackra ängsklockan. Bilden på Malin och norrskenet är från en fantastisk upplevelse på Mohed utanför Söderhamn. Började fotografera digitalt under hösten 2004.

(27)

Bild 27 – Björn i morgonljus, 2005 – 392 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2005. Ett mycket aktivt fotoår, tack vare körkort och bil. Blev rätt många björnbilder från ett gömsle utanför Edsbyn i västra Hälsingland. Den gamle björnhannen Bruno gav mig flera oförglömliga nattupplevelser i början av juli. Hade även ett flertal andra fantastiska djurupplevelser med räv, berguv, svarthakedopping och tjäderspel. Mycket landskapsbilder! Min andra bok ”Min plats i ljuset” kom i december 2005, efter mer än tolv års arbete. Trodde ett tag att den boken nog aldrig skulle komma ut, men olika medlemmar på Fotosidan började engagera sig och förbeställa böcker vilket gjorde det möjligt att släppa den på eget förlag. Fick även idén till ett nästan omöjligt fotoprojekt, att under 2006 fotografera VARJE DAG under hela året. Från augusti 2005 blev jag heldigital i mitt fotograferande.

 (28)

Bild 28 – Trollslända, 2006 – 1148 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2006. Året blev mitt i särklass mest produktiva fotoår, då jag lyckades slutföra projektet att fotografera varje dag under ett helt år. Första gången en och samma fotograf hade lyckats genomföra ett sådant projekt; något som sedermera blev både en utställning och en bok – med 365 bilder, en bild från varje dag under hela året. Jag hade satt upp vissa bildmål; vilka motiv jag önskade fotografera under de olika tiderna på året. Och jag lyckades med många av dessa. Jag lyckades också hålla uppe koncentrationen och motivationen i att framställa minst en riktigt bra bild från varje dag. 2006 blev också året jag utvecklade mig mest som fotograf, naturligt nog. Väljs även in som medlem i Naturfotograferna/N. Bilden på trollsländan är från Ålsjön utanför Söderhamn och är dagens bild från 3 juni 2006.

(29)

Bild 29 – Sparvhök tar pilfink, 2007 – 567 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2007. 2007 blev ett mycket framgångsrikt år, dels med fotoutställningen från Året som cirkulerade runt på olika ställen men också att jag hade ett flertal mycket framgångsrika fotoprojekt. Bland annat blev det ett flertal uppmärksammade bilder på grönfink, ekorre, silvertärna, norna och rådjur. Var till Fårö på Gotland i en vecka, något som gav ett antal uppmärksammade bilder, bland annat en bildserie på en sparvhök som slår en pilfink i flykten. Ett år som blev rätt så heltäckande motiviskt, ungefär som 2006. Däremot blev det naturligt nog ett lägre antal bilder, då jag inte fotograferade varje dag. Men från och med 2006 ökade frekvensen och kontinuiteten avsevärt i mitt fotograferande – under alla år från 2007 och framåt har jag fotograferat nästan varje dag!

 (30)

Bild 30 – Ryttlande lappuggla, 2008 – 427 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2008. Jag kan se när jag tittar på mina arkiverade bilder att jag numera har en större andel djurbilder än jag haft under mina tidigare år som naturfotograf. Mycket fåglar, men också att antalet älgbilder glädjande nog har börjat öka i arkivet. Fotograferar sjungande sävsångare, härmsångare och näktergal. Spelande enkelbeckasin och brun kärrhök från mitt fotogömsle vid Ålsjön utanför Söderhamn. Många bilder på lappuggla, roskarl och duvhök. Dessutom återkommer jag numera varje vår till mitt kära uvberg utanför Söderhamn. Lappugglan är från Östansjö utanför Söderhamn, sent i skymningen. Min tredje bok ”Året” utkommer under sommaren.

 (31)

Bild 31 – Bajsande räv, 2009 – 405 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2009. I augusti 2009 flyttade vi från Söderhamn och Hälsingland till Mullsjö i Västergötland, där jag haft mängder av fotokurser sedan 1991. Ett naturligt steg, då jag redan kände området väl sedan tidigare – men också då jag hade de flesta uppdrag som fotograf från regionen runt Småland och Västergötland. Däremot skulle det bli mycket nytt ändå, då jag numera skulle få bekanta mig med Mullsjönaturen under hela året, och inte enbart under sommaren och vissa höstveckor. 2009 blev som helhet också ett rätt så framgångsrikt år, dels i Hälsingland innan flytten men givetvis också i Västergötland efter flytten. Den bajsande räven är från Bjurbäck utanför Mullsjö.

 (32)

Bild 32 – Lavskrika, 2010 – 481 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2010. Stor produktion av bilder från Mullsjönaturen; men också från resor till Dalarna, Norge, Finland och Småland. Lavskrikan på bilden är från Bergsethskallen, precis på gränsen mellan Dalarna och Norge under ett höstmöte i Naturfotograferna/N. Använde året också för att åka runt och bekanta oss med olika platser i närregionen; bland annat var vi till Katthult utanför Mariannelund i Småland, där en teveserie om en viss Emil spelades in under tidigt 70-tal.

 (33)

Bild 33 – Fladdermus, 2011 – 223 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2011. Året blev min största vändpunkt hittills i min fotokarriär, något nästan alla känner väl till numera. Det var då jag gjorde mitt hittills största misstag med att manipulera bilder på lodjur, mårdhund och grävling. Bilder där jag hade ljugit och klistrat ihop djurbilder med bilder från naturen i Mullsjöskogarna. Något som uppmärksammades internationellt och fick mig att gå ur föreningarna PhotoNatura och Naturfotograferna/N. Ett antal av mina fotokollegor, där jag trodde flera av dessa var mina bästa vänner, vände mig ryggen. Jag blev en persona non grata – å ena sidan skulle jag ständigt uppmärksammas för mina lögner med de manipulerade bilderna, å andra sidan skulle jag tystas bort. I detta att plötsligt känna att jag var pestsmittad, så bestämde jag mig trots allt för att fortsätta som naturfotograf. Detta trots att många (särskilt anonyma nätmobbare), mer än gärna och med stor skadeglädje ifrågasatte nästan varje bild jag publicerade här i bloggen. Om man inte kunde övertyga varandra om att bilderna var manipulerade; så var de antingen fotograferade i djurpark, uppstoppade, eller så var bilderna medelmåttiga eller urusla. För att klara stormen, valde jag att lägga all mina fokus på att titta ännu mer inåt i mitt bildskapande. Hitta tillbaka till kärnan, det som skapat mig som naturfotograf. Min personliga bildstil blev starkare och tydligare – och i detta växte det så småningom fram en ännu mer aktiv naturfotograf! Fladdermusen i solnedgången är från Mullsjöskogarna under sommaren 2011.

(34)

Bild 34 – Storlommar, 2012 – 1118 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2012. Mitt i allt kaos med havererad ekonomi, hån från kollegor i naturfotomiljön och bland anonyma nätmobbare – så gav min inre process mot att stärka mig själv en ofantligt hög aktivitet som naturfotograf. 2012 blev ett av mina mest produktiva år som naturfotograf. Dessutom är de flesta bilderna från naturen runt Mullsjö, även fast jag även hann med två resor till Norge (Moelv och Stranda). Jag hade hoppat av mina årliga fotokurser i Mullsjö och Grövelsjön, så för första gången var agendan mer eller mindre helt öppen. Dessutom hade jag ju också blivit offentlig person, då de flesta (även utanför fotomiljön) visste vem jag var. Jag hade framträdande på Publicistklubben i Stockholm och på Fotohögskolan i Göteborg. Dessutom blev det nästan rutin att figurera i intervjuer i både radio och teve, detta fast jag aktivt valde att tacka nej till de flesta förfrågningar. Storlommarna i morgondimma är från en sjö i Mullsjöskogarna.

 (35)

Bild 35 – Älgtjur i kvällsljus, 2013 – 956 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2013. Ett år nästan helt i Mullsjöskogarna, dessutom genom att fotografera nästan varje dag. Det blev en tur till Harstad i norra Norge för en fotokurs, något som gav mig en del bilder på norrsken, toppskarv och skärsnäppa. Gör mina hittills bästa bilder på sparvuggla och älg. Har ett ambitiöst fotoprojekt på paddor. I början av 2013 släpper jag min fjärde bok ”Svartvita landskap”, en e-bok på eget förlag. Ser att jag i mitt fotograferande numera gör en 1/3 eller 1/4 i svartvitt. Har sett att jag helt sedan 2005 mer och mer börjat fotografera i svartvitt igen. Älgtjuren i kvällsljuset är från Mullsjöskogarna.

 (36)

Bild 36 – The Magnificent Seven, 2014 – 862 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2014. Förutom tur till Hälsingland, så fortsatte jag att fotografera i första hand i Mullsjöskogarna. Har nu mitt första jätteprojekt på favoritfågeln tornseglare, något jag valt att fortsätta med varje år efter det. Numera har jag faktiskt haft publicerat 566 bilder på tornseglare enbart här i bloggen. Från mina första envisa försök 1985 som gav mig en rejäl filmkostnad men med relativt få lyckade bilder, tills idag där tornseglaren blivit min mest fotograferade fågelart med över 10 000 arkiverade bilder. Gör några riktigt bra bilder på bivråk, lärkfalkar i kvällsljus, rallhäger vid Rocksjön och parande knipor. Bilden på de sju snokarna är från en sjö i Mullsjöskogarna.

 (37)

Bild 37 – Förgätmigej, 2015 – 1169 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2015. Ännu ett rätt så heltäckande fotoår; med allt från guckusko i rörelseoskärpa, flugblomster, partiell solförmörkelse, bäver och norrsken – till sjungande mindre flugsnappare och ett framgångsrikt fotoprojekt på gärdsmyg. Dessutom rosenfink och ryttlande brun kärrhök, men även första mötet med brun glada. Givetvis blev det också mycket bilder på rådjur, fälthare och älg. 2015 blev ett av mina mest produktiva fotoår. Förgätmigejen formad som ett hjärta är från Ryfors utanför Mullsjö.

(38)

Bild 38 – Tornseglare, 2016 – 1069 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2016. Ett fotoår med mycket djurbilder, både däggdjur och fåglar – men också mycket landskapsbilder, bland annat från Ryfors gammelskog utanför Mullsjö. Tur även till Östergötland för att möta lite ny natur; vilket gav ett antal speciella landskapsbilder, häger, stjärtmes och vildsvin. Året innehöll även mycket sidensvansbilder och kanske flera av mina bästa bilder på tornseglare hittills. Tornseglaren i motljuset är vid ett takkrön i Mullsjö.

(39)

Bild 39 – Smådopping, 2017 – 1243 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2017. När jag nu summerar de bilder jag gjort under 2017 så ser jag att jag nästan varit lika produktiv som under 2006, vilket nog kan vara ett resultat av att jag fotograferade nästan varje dag under året. Mycket landskapsbilder, mycket isbilder, ett framgångsrikt fotoprojekt på smådopping vid en sjö i Jönköping, spelande grodor, blommande tibast, spelande tjäder i Kolmårdsskogarna, tranor i soluppgången vid Hornborgasjön, blommande mosippor, forsärlor i flykt, tofsmes, sjungande kungsfågel, snatterand, gulärlor, dovhjortar, skogssnäppor, bändelkorsnäbb, älg, rådjur och mycket mera.

(40)

Bild 40 – Stentrollet, 2018 – 827 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2018. Jag glömmer aldrig rördrommen som jag fick fotografera för första gången, vid Rocksjön i Jönköping. Men också alla bilder på strömstare, tofsvipa som attackerar en korp vid Hornborgasjön, alla nya tranbilder i morgonljus, lekande paddor, blåsipporna, hasselblom, rävfamiljen, ekorrarna, tornseglarna, bokskogen i Habo, Ådalen vid Huskvarna, Rosenlunds bankar, kräftorna vid Nyckelås, alla skogsbilder från olika ställen i Mullsjöskogarna och forsärlorna vid Ryfors. Stentrollet är från Fagerhult, en dimmig novemberdag.

(41)

Bild 41 – Sädesärla tar dagslända, 2019 – 703 bilder hittills publicerade här i bloggen från 2019. Även om det nu är 40 år sedan som jag började aktivt fotografera natur med systemkamera, så är jag numera inne i mitt 41:a år. Därför blev det 41 bilder för att illustrera vad som skett under dessa 40 år som aktiv naturfotograf. Kanske är det mitt längsta blogginlägg hittills, men hur lyckas man göra ett kort inlägg för att summera alla dessa år? Mitt 41:a år har hittills varit mycket produktivt, vilket ni nog sett flera aktuella bildexempel på. det är nog att nämna sädesärlor och forsärlor som jagar dagsländor, strömstarar i flykt, Forentorps ängar, Gudhem, glador, kungsörn, ännu en vår bland tranorna vid Hornborgasjön och bland blåsipporna i Mullsjöskogarna, älgar, paddor, humlor, fjärilar, bin, drillsnäppa, skräddare, svartvit flugsnappare, regnbågar och åskväder, tornseglare i mängder och sjungande rödstjärt. Hittills i år har jag som vanligt varit rätt så heltäckande, även om andelen rena landskapsbilder varit mindre än vanligt.

(Samtliga av dessa bilder har tidigare publicerats i bloggen)

 

7 reaktioner på ”40 år i bloggen…

  1. Flott oppsummering av 40 år med naturfoto Terje! Det hadde jo vært noe å tenke på i et bokformat? Det går en rød tråd gjennom alle disse årene, ett eget uttrykk som har vært relativt upåvirket av andre tekniske nyvinninger eller strømninger i naturfotoverden. I tillegg så har du gjort deg noen erfaringer som mange har hatt godt av å få lese om. Både de som har fulgt deg i tykt og tynt og de som har lagt ned masse energi i å hetse og hate. Uansett hvilke følelser dine bilder har frembrakt så kan en vel si at få har vært upåvirket av dem.

    • Takk så hjertelig Børge for dine fine ord! Jo, den boken er under arbeid – men den er fortsatt i samlesammen-form… Tar tid å få ferdig og strukturert, men den kommer og blir klar når tiden er den rette. Jeg lover! 😀

  2. Tack för väldigt intressant sammanfattning av din tid som fotograf, väldigt roligt att läsa hur du utvecklats och vad som hänt i stora drag. Spännande att du så tidigt valde att utforska det abstrakta bildspråket som tilltalar mig mycket. Det väcker min nyfikenhet om att få veta mer och kanske specifikt om ditt tänk kring bildskapandet i detalj. Som en diskussion kring dit bildspråk och hur du hittar motiven för att berätta det du vill förmedla. Jag ser några av mina favoritbilder från tidigare inlägg här och ser helt klart fram emot resterande 40 år 😀

    • Tack så mycket Lena! Den diskussionen får vi ta, en diskussion jag tyvärr sällan har haft genom åren (få verkar intresserade, tyvärr). Har berört något av det i tidigare artiklar här i bloggen, men tar gärna diskussionen. 👍😀

Lämna en kommentar