(1)
Om det inte har kommit fram innan, så är det lika bra att deklarera det med all tydlighet: Jag lever med fotografi! Fullkomligt, hela tiden, utan avbrott. Dygnet runt, året om, varje år, hela livet.
Jag fotograferar nästan varje dag, i perioder faktiskt varje dag. Antingen det är en regnig dag i oktober, en snöstorm i januari, en mörk natt i juni eller en dimmig dag i mars. Olika landskapsbilder; vid kusten, i skogen, vid sjöar och åar, vattenfall och bland höga fjälltoppar. I ängen bland olika blommor och insekter, under vattenytan i en skogssjö, på mer eller mindre vanliga eller sällsynta fåglar och olika däggdjur. Antingen i färg eller svartvitt, ibland i mer dokumentär anda men gärna helst i mer abstrakta eller nonfigurativa bilder. Med stativ, eller på frihand – i olika enkelexponeringar, men gärna också olika multiexponeringar. Skarpa, oskarpa, frysta eller i rörelse.
Jag är nog rätt bred i mitt bildspråk, men motiven hittar jag oftast i naturen – så jag väljer att kalla mig naturfotograf. Helt enkelt för att det är just i naturen jag känner mig mest hemma och där jag har min identitet. Det är just i naturen jag är mig själv närmast och där jag hittar de livsperspektiv och tankegångar jag använder som styrmedel i mitt bildskapande.
(2)
Jag kan ibland känna mig rätt ensam. Inte i naturen, där man aldrig känner sig ensam. Utan bland människorna, då människorna helt enkelt oftast är upptagna med att leva sina normala mänskliga liv. Det är sällan man möter andra som brinner lika mycket för fotografi som jag gör, som fullt ut kan förstå och identifiera sig med mitt djupa engagemang. Ett engagemang som bara fortsätter, år efter år. Genom intensiva tonår, upp genom livet som familjefar, bland etablerade medelåldersmänniskor och vidare med full fart mot den mer lugnare pensionärsåldern.
Livet som en aktiv naturfotograf går alldeles utmärkt att kombinera med allt här i livet, det som anses vara viktigt för en normal människa. Men jag undrar varför det är så få andra som upptäckt detta, eller är det helt enkelt så att ”alla andra” inte har fått ett lika djupt intresse? Varför är det så, och varför blev det just jag som fick ett sådant djupt intresse? Att det blev som en livsuppgift, som ett kall. Man går genom ett helt liv som naturfotograf, men det ändras hela tiden – kollegorna ändras, många som tröttnar och vill ta sig vidare mot nya livsmål. Sådana som utvecklar sig som människa med att byta fokus mot annat, hellre än att ändra brännvidden och skärpedjupet på de samma motiven…
Det är mycket ovanligt att någon är riktigt aktiv med sitt fotograferande mer än i tio år, sedan är det ju hög tid att börja göra något helt annat.
(3)
De flesta fotografer ser inte detta, då de inte stannar kvar i fotomiljön och ser dessa ständiga förändringar. Nya fotografer som upptäcker det fascinerande med att fotografera, tittar på andras bilder och låter sig inspireras – kopierar och utvecklar. Några blir sig själva, andra gör enbart som andra för att passa in. Vi är ju alla olika, men det nyupptäckta ger oss en ny värld och vi känner oss som en upptäcktsresande där vi tror oss upptäcka något ingen annan gjort tidigare. Helt enkelt för att vi inte fanns där tidigare och känner inte till vad andra fotografer gjort innan vi upptäckte den fascinerande fotovärlden.
Men innan vi etablerat oss fullt ut, fått djupare insyn i fotohistoria och även lyckats utveckla ett mer personligt sätt att uttrycka oss genom egna bilder, då går vi vidare. Från fotovärlden och till något helt annat. Kanske för att vi kände att vi inte kunde komma vidare som fotograf, helt enkelt för att det inte var ett livsmål – eller så var vi helt enkelt rädda för att fastna i något vi inte hade talang för. Vi blev otåliga.
Ibland träffar jag gamla bekanta som ofta kommer med frågan om vad jag gör idag, om jag fortfarande fotograferar. Och jag reagerar varje gång med förvåning och svarar: Varför inte?
(4)
Idag har jag aktivt fotograferat i snart 50 år. Är det onormalt? Är det något fel på mig, som stannat kvar i samma område när alla andra gått vidare mot andra mål? Att jag så tydligt kan se att jag även idag kan utveckla mitt fotograferande, in i detaljer som jag möjligen är ensam om att se. Är jag onormal som fortfarande kan vara entusiastisk när jag fotograferar ismönster i en sjö, med samma entusiasm som i början 1980-talet när jag gjorde mina första bilder på ismönster. Eller som att jag blir lika glad varje gång jag får ett nära möte med älg och rådjur, nästan som det var första gången jag fick se älg och rådjur.
Vid vattenfallen ute vid Ryfors tar jag mig en tur varje vecka, ibland flera gånger under en vecka. Många skulle nog kanske tycka att stället är fullkomligt utfotograferat numera, då jag fotograferat där under mer än trettio år. Trots detta hittar jag alltid nya bilder som jag vill göra, med samma entusiasm som när jag var där första gången 1991. Dessutom med större aktivitet och entusiasm än andra fotografer som är där för första gång…
Jag är nog helt körd, ett hopplöst fall. Givetvis också synnerligen konstig som efter alla dessa år ännu inte upptäckt att världen kan ge så oändligt mycket annat än att bara fotografera natur. Men å andra sidan; det jag ser och upplever idag är också något som få andra får uppleva – att se alla fascinerande motiv i naturen med ögon som numera tränat aktivt i snart femtio år.
Det är nog ändå rätt skönt att vara konstig och onormal… Att leva utan fotografi skulle nog bli ett alldeles för fattigt liv.
(Bild 1 – Maneter, 1995)
(Bild 2 – Skogshare, 1989)
(Bild 3 – Skog, 2014)
(Bild 4 – Is, 2023)
(Bild 5 – Knipa, 2014)
(5)
Så lysande beskrivet. Att leva genom fotografi. Jag började fotografera med farsans kamera, en Kodak Regent i början av femtitalet. Stod på toaletten och framkallade film till de nödigas förtvivlan. Sen dess har kamerorna följt mig, i handen eller i tankarna. Jag tänker hela tiden i bilder. Bilder som jag väl egentligen inte väntar mig att andra ska förstå eller uppskatta. Jag tävlar mycket sällan med mina bilder. Tycker att fototävlingar handlar mer om popularitet än kvalitet. (Som melodifestivalen ungefär.) Och då tänker jag inte på teknisk kvalitet. Den är mätbar och kan tillämpas i tävlingar. Alldeles för mycket handlar också om utrustning vilket heller egentligen inte har med bild att göra. Det är lätt i dag att hamna i föreställningen att mina bilder inte duger för att de inte är fotograferade med den senaste och dyraste utrustningen. Jag uppskattar också att du skriver fotografera och inte ”fota”. Nåväl, tack för dina tankar! Det är inte det första tänkvärda som du har skrivit och jag ser fram mot de kommande. Många hälsningar från de dalsländska skogarna och Lars Eric
Tack så mycket Lars Eric för dina mycket fina ord! 🙂
Jag stod i matboden och framkallade, till mina föräldrars stora förtvivlan…
Intressant och delvis befriande att läsa din beskrivning om kärleken till fotografi Terje. Undrar själv samma sak ibland hur detta intresse (läs, ett sorts gift) kan hålla i sig. Mitt fotograferande tog fart på sjuttio-talet, närmare bestämt 1976 om jag inte minns fel. Då, på den tiden var det mycket tävlande i den lokala fotoklubben och det var en lärorik period. Sedan gick allt i rasande takt, började arbeta som säljare på ortens fotobutik och stannade där några år innan jag gick vidare med egen verksamhet innehållande butik och ateljé. Minns att jag ofta anlitade det kvalitetsmässigt fina fotolabbet Smålandskopia som låg i Mullsjö. I tretton år var det foto sju dagar i veckan innan verksamheten såldes 1994. Då var jag relativt trött på att fotografera, men ville alltid ha kameran tillgänglig av någon anledning. Åren gick och jag fotograferade sporadiskt hela tiden. År 2005 inköptes den första digitalkameran för mig, en Canon Powershot G7 tror jag kameran var döpt till och blev som så många andra överväldigad av den digitala tekniken. Visserligen hade jag stött på tekniken tidigare, Minolta hade en modell med 1 miljon pixlar i början av 90-talet om jag minns rätt, men det kändes inte som något seriöst. Därmed började en ny epok och intresset tog väldig fart igen och håller i sig mer än någonsin när jag skriver detta 2023. Rent tekniskt är jag relativt ointresserad, är mest intresserad av att ha ett verktyg som jag kan lita på i ur och skur. Som gammal hasselbladsfotograf har jag idag funnit Fujifilms GFX system som passande och det egentligen uteslutande för formatets skull. Fotograferingen håller mig i trim, den tar mig ut i naturen, ger ökad reslust, får mig att åka på fotoutställningar och ser till att det blir möten med andra människor med samma intresse, kort sagt det är foto på heltid numera och det utan press att behöva prestera några mästerverk. Det ska vara kul att fotografera! För att återgå till din rubrik ”Att leva med fotografi” så får väl jag också ansluta mig till att vara lite ”konstig och onormal”, som förövrigt känns rätt gott att vara.
Bästa hälsningar/ Sören Linde
Tack så mycket Sören för din fina kommentar! Kanske är fotografi ett sorts gift, jag vet inte. Men det går inte att tänka bort att hela tiden vara igång och att ständigt utveckla bildskapandet. 😊
Så fin artikel om att vara fotograf och leva med fotografin – att se bilderna och hela tiden tänka i bild. Jag har snart fotograferat i 16 år och det ändå jag kan känna är att det givit mig så mycket. Inte bara i upplevelser, utan även att det utvecklat mig som person och mina tankar kring saker och ting, inte minst livet.
Fotograferingen har givit mig ett vidgat perspektiv, inte minst i hur man löser problem, men också att det inte bara finns ett perspektiv på saker och ting. Jag tror att det krävs ett antal år av fotograferande innan man kommer in i det här tänket och ibland verkar det också som att vissa nog tyvärr aldrig gör det. Det tycker jag att den frågan du får från gamla kollegor, som undrar vad du gör nu är ett tecken på. Hur långt kom de i sitt bildskapande egentligen? Penetrerade de ämnet lika djupt som du har gjort Terje? I annat fall blir det nog lite lätt långtråkigt att fotografera och skapa samma bilder om och om igen… 😉
En sak som jag tycker är rätt så tydlig när det gäller just fotografi och bildskapande är att ju mer jag lär mig, desto mer inser jag att jag inte kan och vill göra. Det är fascinerande att ett ämne som fotografi ändå verkar vara inkörsporten till så mycket. Jag har aldrig ångrat att jag började fotografera och det kommer jag därför helt klart att fortsätta med, förhoppningsvis hela livet och så länge jag orkar.
Återigen, tusen tack för en fin och intressant artikel Terje!😊🙏👌
Tack så hjärtligt Mårten för dessa fina och intressanta ord i ett fascinerande ämne. ❤️
Hej på er båda!
Jag minns en fråga jag fick för mycket länge sen. Det var nån gång på sjuttitalet och jag hade fotograferat sen mitten på femtitalet. Till och från. Jag visade bilder för min fotoklubb och jag hade lite subjektiva bilder. När jag kom till en symmetrisk bild, en asfaltväg med gul mittlinje efter en bild på den mjuka skuggspelet på en tunna kunde en medlem inte hålla sig längre. ”Varför tar du såna här bilder Lars Eric?” Det kunde jag inte förklara då, i dag skulle jag nog ha sagt att det behagar mej att ta och göra såna här bilder. Jag minns med tacksamhet den frågan för den fick mig att tänka till och inte göra bilder bara för att behaga andra utan även behaga mig själv.
Nån har sagt att kameran lär oss att se bilder även när den inte är med. Inte så tokigt det heller.
Ha det! Gott, alltså.
L
Tack Lars Eric för din kommentar och en fin och intressant berättelse om detta! 👍