Lobbandet har nu börjat mot guldschakalen…

20181_2011 (1)

Tänk att man ska få läsa något sådant under 2021… Jag blev skrämd, men även arg och ledsen över vad jag fick läsa idag på SVT Nyheter om guldschakalen. Guldschakalen har nu registrerats i både Finland och Norge. Mycket tyder på att den kommer till Sverige när som helst. Ett nytt rovdjur!

Något som nu sätter igång stora släggan, ännu ett rovdjur, ett nytt rovdjur som anländer till Sverige där våra redan inhemska rovdjur har så svårt att accepteras. ”Just rovdjur är ju det sämsta som kan hända ett ekosystem. Bland de senaste 1000 arter som dött ut helt ligger invasiva rovdäggdjur bakom 60 procent”, säger Per-Arne Åhlén från Jägareförbundet.

Det är skrämmande att läsa, men mest av allt att ett sådant uttalande får komma fram utan en motkommentar. Detta trots att EU redan har tagit beslut om att guldschakalen inte ska räknas som invasiv, då det helt enkelt är en helt naturlig utveckling av guldschakalens utbredningsområde. Att den nu kommit så långt norrut kan möjligen ses som ett resultat av ett varmare klimat, så att guldschakalen börjat hitta allt längre norrut av egen kraft och helt utan mänsklig hjälp (om vi nu bortser från klimatet förstås).

”Uppståndelsen handlar också om vad den kan komma att ställa till med i en framtid. Se på den amerikanska minken som möblerat om vår skärgårdsmiljö något fanatiskt. Skärgårdsmiljöer som är naturligt rovdjurstomma och som i tiotusentals år varit markhäckande sjöfåglars ställe för att föryngra sig”, säger Per-Arne Åhlén. Varför man jämför med minken, förstår jag däremot inte. Minken har ju kommit hit med mänsklig hjälp, guldchakalen helt naturligt. Vilken gör det helt fel att jämföra. Fortfarande finns det heller inga motkommentarer i nyhetsartikeln…

”Det är inte alls osannolikt att det finns guldschakal i Sverige. Men jag väntar gärna in en bild”, säger Henrik Lange vid artenheten på Naturvårdsverket.

Enligt EU-direktiv så ska djur som själv tagit sig in i landet skyddas. Men Naturvårdsverkets moment 22 uppstår då den nya arten kan inkräkta på andra djur som också skyddas av direktiven: ”Vi är inte benägna att välkomna guldschakalen in i den svenska faunan. Just nu så ser det ju ut som att det bara finns enstaka djur. Skulle det bli en nyetablering så tror jag att vi måste ta djuplodade beslut.” Vem som är ”vi” i meningen framgår inte – något som också gör hela nyhetsartikeln märklig. Som om ”vi” på något sätt ska förankras som något alla i Sverige per automatik ska falla in under.

Per-Arne Åhlén från Jägareförbundet och Henrik Lange från Naturvårdsverket är överens om vad som behövs göras för att förhindra att guldschakalen får fäste i Sverige: ”Ta bort den.”

Jag tycker INTE att man ska ta bort den, ställer mig också helt bakom EU-direktiven. Jag hoppas också att framtida nyheter om guldschakalens eventuella intåg i svensk natur blir mindre färgade av en smal åsiktskorridor och att man inte tar några eventuella beslut utan att flera personer och organisationer får framföra sina åsikter. Jag vill framöver INTE fortsätta att enbart läsa åsikter från Jägarförbundet (och eventuellt Naturvårdsverket) – utan jag väntar också på viktiga åsikter från Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen, Naturfotograferna/N (och eventuellt andra naturfotoföreningar) och Världsnaturfonden. Sedan finns det alla dessa naturintresserade människor i övrigt som säkerligen också vill ha något att säga.

Å andra sidan har jag egentligen väntat på att få läsa detta i media. För om jag ska säga något om Jägarförbundet så är det att de är fantastiskt förutsägbara…

Jag väljer ALLTID att stå på naturens sida – även när det gäller guldschakalen förstås!

(Bild 1 – Räv, hade ingen bild på guldschakal, 2011)

6 reaktioner på ”Lobbandet har nu börjat mot guldschakalen…

 1. Samstämmigheten verkar total i media och varifrån uppfattningen kommer är klar. Inte ett till vargliknande rovdjur på våra jaktmarker. Kände inte till EU-direktivet, det borde någon av de naturvurmande organisationerna uttala sig om. Håll fanan högt!

 2. Blir så trött, som vanligt springer media Jägarförbundens ärenden och sprider skräckpropaganda. Varför hamnar inte istället diskussionen om hur vi skall införa guldschakalen?
  Givetvis kommer den sannolikt på ett eller annat sätt att påverka vårat ekosystem på ett eller annat sätt. Frågan är bara hur vi kan göra så att det blir på allra bästa sätt.

  En annan intressant aspekt i det hela är att vi veta att exempelvis lodjuret påverkar exempelvis beståndet av andra rovdjur som räv på ett positivt sätt, genom att hålla tillbaka rävstammen i ett område där båda arterna finns. Även rådjuret som är den primära födan hålls på en bra nivå. Det är just därför som våra rovdjur är så viktiga. Tänk bara ur ett ekonomiskt perspektiv när rådjursstammen är för stor, det innebär mängder av trafikolyckor. Så att rovdjuren har en positiv inverkan på ekosystemet är väl känt och det vet även jägarförbundet om. MEN, om vi får fler rovdjur så minskar såklart jägarförbundens/jägarnas inflytande. Mycket tragiskt att media inte vet bättre än att sprida skräckpropaganda.

  Precis som du skriver så ska det bli mycket intressant att lyssna till vad föreningar som Naturskyddsföreningen, Naturfotograferna/N och inte minst Svenska Rovdjursföreningen säger om saken. Bra formulerad artikel Terje som tar upp en viktig fråga och redan nu har du faktiskt som ensam individ gjort mer än vad ovan nämnda föreningar gjort i den här frågan. Åtminstone vad jag känner till. 😉👍🙏

  • Jag är ju inte rädd att säga/skriva vad jag tycker. Jag anser mig ha lika stor rätt att uttala mig i frågan som Jägarförbundet. Enkelspåriga argument behöver mötas med motargument. Om guldschakalen är invasiv? Inte det minsta! Tack Mårten även för dina argument i frågan. ❤️

 3. Media är väl synonymt med skräckpropaganda, klickjägare, locka läsare. Det är deras levebröd, drama och svullstiga rubriker lockar läsare. Att vara netural och utan agenda bara rapportera vad som hänt, slutade man med för längesedan. De ingår i diverse Psyops operationer, för att påverka hit eller dit. De styr vad människors tankevärld. Verkligheten överstiger dikten.

  Christer K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s