Tack Björn!

safe_image.php

Jag är själv ingen jägare, men känner många som är det. Har även ett antal jägare som är goda vänner. Vänner som jag många gånger diskuterat jakt med. Jag förstår dessa, då mina vänner är goda djurvänner men samtidigt är jägare. De är engagerade i djurens bästa, men jagar själva och dödar djuren – ungefär med samma infallsvinkel som ett rovdjur dödar sina bytesdjur. Jakt är naturligt, jakt behöver finnas för att ekosystemen ska kunna fungera på bästa möjliga sätt.

Men jakt behövs inte om man ser det som ett nöje. Att få en trofé, att få en kick i själva dödandet. Men mest av allt; att man inte kan se att Sverige behöver större bestånd av våra stora rovdjur för att naturen mer ska vara i balans. Att hata varg har inget med jakt att göra – det handlar om att hata. En varg hatar ju inte älgen som dödas, älgen är mat som behövs för vargens överlevnad. Men också för att kunna skapa balans; för många älgar skulle skapa obalans i naturen, stora betesskador som skulle påverka hela ekosystemet. Därför behövs vargen, därför behövs även jägaren.

Jägare som kan acceptera att man är en del av ett ekosystem i balans.

Troféjakt handlar om pengar och kickar. Något jag aldrig kommer förstå. Ungefär som vissa naturfotografer som jagar bildtroféer på sällsynta och skygga djur för att få kunna imponera. Och kanske tjäna en bra slant.

Jakt ska inte handla om troféer, det ska handla om mat – och balans i ekosystemet.

Tyvärr är det sällan naturfotografer gör något större väsen i jaktdebatten. Varför har jag aldrig förstått, då naturfotograferna borde stå på naturens sida, på ideella villkor med ett ekosystem i balans. Att värna om en livskraftig vargstam i Sverige, att kritisera troféjakten som något fullkomligt onaturligt – och helt i obalans med naturen.

Därför vill jag rikta ett stort tack till naturfotografen Björn Persson i senaste avsnittet av Mötet på SVT. Han hade argumenten, han hade frågorna och en undran som nog många känt en lång tid. Men som ingen vågat ta upp mot den mäktiga jägarkåren. Jägaren kritiserade Björn med argument som vändes tillbaka till jägaren. Jägaren vacklade under de argument som Björn hade, som jag tycker flera borde få komma med.

Direkt i media inför en stor publik.

2 reaktioner på ”Tack Björn!

 1. En mycket viktig fråga detta Terje och jag håller med dig i varje ord du skriver. Troféjakten är avskyvärd och den gynnar inte på något sätt bevarandet av djuren, vilket Jens Ulrik Høgh påstår i debatten, tvärt om!

  Jag skrev själv ett inlägg på min blogg om detta och kan bara beklaga att det finns människor som tror att de begår en god gärning genom att släcka ett djurs liv. Skamligt att det finns människor som tänker på det här viset.

  Visst är det så att naturfotograferna är tysta i frågan, vilket jag upplever som lika konstigt som du. Det finns ju till och med naturfotografer som uttalat är bevarandefotografer som ständigt lyser med sin frånvaro i dessa frågor, kan inte låta bli att undra varför?!

  Nej, det är hög tid att samla alla krafter mot troféjakten och enat se till att få ett slut på den här frågan!

  • Tack så mycket Mårten! 😊
   Har precis varit i din blogg och läst/kommenterat ditt inlägg. Håller med dig i detta och även med Björn Persson. Hoppas nu flera naturfotografer står upp i denna mycket viktiga diskussion. Att vi alla ställer oss på naturens sida. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s