Det är smaken som avgör, del 2

(1)

(Bild 1 – Lappuggla – Skummeslövsstrand, Halland – Sverige 2000)

 (2)

(Bild 2 – Sandrevlar – Sandön, Skåne – Sverige 1997)

(3)

(Bild 3 – Vattendroppe – Ängelholm, Skåne – Sverige 1987)

(4)

(Bild 4 – Stadsduva – Mullsjö, Västergötland – Sverige 2020)

(5)

(Bild 5 – Trollstenen – Skatberget, Hälsingland – Sverige 2005)

(6)

(Bild 6 – Forsärla – Ryfors, Västergötland – Sverige 2019)

(7)

(Bild 7 – Drakfisk – Bergen, Hordaland – Norge 1986)

(8)

(Bild 8 – Älg – Mullsjö, Västergötland – Sverige 2020)

(9)

(Bild 9 – Tillplattat – Söderhamn, Hälsingland – Sverige 2004)

(10)

(Bild 10 – Smådopping – Jönköping, Småland – Sverige 2017)

Jag fortsätter med bloggserien ”Det är smaken som avgör” med ett nytt avsnitt och 10 nya utvalda bilder, där ni läsare har möjlighet att välja ut den personliga favoriten. Några väljer bilder efter motiv, andra efter ljuset. Några vill ha tydliga bilder, mer äkta eller dokumentära naturbilder – medan andra tänker mer utifrån bildens mer konstnärliga värden, kanske med olika grader av abstraktion.

Till varje gång har jag valt ut 10 bilder; lite olika motiv, lite olika bildtekniker. Några bilder kan vara personliga favoriter, andra kan vara bilder jag själv inte är så förtjust i. Men vilka som är vilka, det tänker jag inte berätta.

Bildtitlarna är enklaste möjliga, utan några indikationer, mer beskrivande för att kunna skilja bilderna åt. Några är nya bilder, men då och då kombinerar jag med äldre bilder. Vissa bilder kan ha vackert och smäktande ljus, andra är mer grå och alldagliga. Men ni måste välja en bild som favorit, vilket vissa gånger kan kännas enkelt och självklart – men andra gånger kan jag göra det riktigt svårt för er. Ni kommer förstå efterhand.

Tanken är inte att få till ännu en tävling; då jag helt enkelt är en stor motståndare till fototävlingar. Här handlar det mer om att engagera er läsare, tvinga är att välja genom att rösta på pollen – men jag hoppas också att ni lämnar en kommentar under inlägget där ni förklarar era val. Klicka på den bild i pollen under som är din favorit av dessa 10 bilder.

Förhoppningsvis kan detta ge intressanta bilddiskussioner.

Ni får givetvis också komma med frågor; några vill gärna ha några svar innan man röstar, men mina svar kan givetvis också utveckla bilddiskussionerna i kommentarsfältet.

Som vanligt när ni kommenterar så föredrar jag att ni använder era riktiga namn, här finns ingen plats för eventuella nättroll som vill sabotera – därför kommer era kommentarer inte synas innan jag godkänt dem och även lämnat svar.

Inläggen i denna nya bloggserie kommer återkomma med jämna mellanrum.

22 reaktioner på ”Det är smaken som avgör, del 2

  1. Det är lärorikt att försöka sätta ord på vad det är som tilltalar, det blir lätt bara en outtalad känsla. Jag kunde valt lappugglan som favoritbild för det vackra blåa ljusets skull men landade i att bilden på älgen är den för mig mest intressanta bilden. Det är något med placeringen nere i högra hörnet och älgens krökta nacke, som om det vore en porträttering av en äldre, vis och trygg älg som vandrar i sin egen skog. Bilden får mig att tänka på min farfar. Hälsningar Anette

  2. Jag gillar alla bilderna. Älgbilden är väldigt fin och påminner om en dröm jag drömt där min syn var sådär och jag såg allt på det sättet. Undrar vilket djur jag var i drömmen med tanke på att jag såg monokromatiskt.

  3. Lappugglan står i en klass för sig själv med en fin bakgrund och blåton. Och det kommer från en landskapsfotograf.

  4. Första tanken var nummer 9, tillplattat. Dock kändes det efter en stunds kikande som om nåt skavde i den bilden som jag inte riktigt kan förklara. Kanske att linjerna kändes lite för vassa för min smak eller nåt med kompositionen. Efter en länge och lite mer intensiv titt valde jag bild 5, trollstenen istället. Att det blev just den var nog för att det är ungefär så jag ofta ser på skogen och dess klippblock både på plats och när jag sitter hemma och längtar dit! Nåt med längtan efter sagornas enkla värld kanske? Kanske är det också därför jag gärna väljer svartvitt också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s