Kärleksudden, ett minne…

(1)

Kärleksudden intill Mullsjön är nu ett minne. Marknadskrafterna har än en gång fått göra sin röst hörd, nästan all skog är nu borta – med undantag för några enstaka tunna tallar och lite ung björkskog. Längs sjökanten har man än så länge sparat några av de stora och fina tallarna, men det kanske är mer för att ha något dekorativt att titta på om man står på andra sidan sjön…

Borta är nu lärkfalkarna, korparna, tofsmesarna, hackspettarna, skägglav och andra mer sällsynta lavar som växte på uddens alla torrakor. Borta är orkidén knärot. Borta är också den naturnära portalen som önskade besökare välkomna när man körde in mot Mullsjö samhälle.

Mullsjö vill växa, kanske som man gjort i grannbyn Habo. I en växande storstadsregion som Jönköping har Mullsjö och Habo blivit lockande områden för barnfamiljer att söka sig till i mer lantlig miljö med Jönköping på nära pendelavstånd. Och Kärleksudden precis intill Mullsjön var alldeles för attraktivt som område för att bygga lite finare bostäder.

Mullsjö kommun sliter med dålig ekonomi, vilket fått paniken att breda ut sig. Om Mullsjö bara får växa till sig som samhälle, så kommer ekonomin att fixa sig och bli bättre… Frågan är bara till vilket pris; det naturnära och idylliska Mullsjö kommer i slutändan att se ut som vilket annat samhälle som helst – och därmed inte vara lika attraktivt som det hittills varit.

Anhängarna i Mullsjö till byggnationen av Kärleksudden säger att det finns så mycket skog runt Mullsjö, så man förlorar ju inte så mycket. Problemet är att dessa personer då visar stora mängder okunskap, då de inte kan skilja på naturskog och plantering. Det finns allt mindre naturskog kvar runt Mullsjö, men väldigt många planteringar. Varför började man inte hugga bort träd och sedan bygga där det varit en plantering? Eller var det så att dessa områden inte var lika attraktiva att bygga på som Kärleksudden?

Ett långsiktigt tänkande var kanske inte det man fokuserade på; att stärka och utveckla det som gjorde Mullsjö unikt, utan att mer snegla på grannkommunen Habo som mer och mer börjar se ut som ett anonymt villasamhälle.

Man kan ju undra varför turismen alltid varit större i Mullsjö än i Habo… Men så långt tänkte man nog inte!

Jag hoppas att man framöver också väljer att byta namn på udden, för någon kärleksudde är det definitivt inte längre!

Båda bilder är från samma område på Kärleksudden; torrakan som lärkfalkarnas ungar satt i och lockade på mat från föräldrarna ligger numera någonstans i bråten mitt i bild två.

(Bild 1 – Lärkfalkar, 2014)
(Bild 2 – Kärleksudden som det såg ut igår, 2020)

(2)

12 reaktioner på ”Kärleksudden, ett minne…

  1. Utan att känna till alla motiv och turer kring detta skövlingsprojekt, kan jag bara konstatera att man inte lärt sig något. Om nu ett samhälle eller ort måste växa, vilket alltid kan diskuteras varför, så finns det så mycket entydig forskning som säger en och samma sak; människan mår bäst av att ha natur så nära som möjligt. Ju mer orörd den är desto bättre för både stadsbon och självklart de arter som naturligt finns i miljön. Finns bara ett ord, sorgligt. Lider med Mullsjöborna, både de som förstått konsekvenserna och de som inte förstått vad de gjort.

  2. Blir verkligen illa bestört av att ta del av detta, det är skillnad på skog och skog. Blev nästan gråtfärdig när jag såg bild 2.

  3. Så oerhört fult, både rent bildligt och bokstavligt. Ja detta med att naturområden har ett värde verkar inte vara något som tas hänsyn till alls längre, det talas ju även om ändringar i strandskyddet från flera håll vilket vore bedrövligt tycker jag. Allt fler gammelskogsområden skövlas med (låtsad) förvåning i efterhand både här och där. Att ta vara på och skydda unika naturområden verkar inte betyda något alls nuförtiden då det mesta som görs görs kortsiktigt och utan eftertanke. Detta är så sorgligt och det är svårt att inte bli förbannad faktiskt. Tilltron till det ekonomiska och kortsiktiga beslut verkar bara öka, som om överblick och eftertanke inte betyder något alls längre.

    • Tyvärr ja. Det finns nog ett och annat bakom kulisserna, för att minimera protester från olika. För många kom detta som en total överraskning. Hade protesterat till kommunen, men det fanns ett äldre fällningsbeslut (kallas skogsvård…) från 2011 som plötsligt aktualiserades (som om inget hade ändrats på Kärleksudden på nio år). Sedan kan nu företaget få bygga sina bostäder ändå…. Allt handlar om pengar! 😡

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s