Kärleksudden – ännu en oas som kan förloras…

Precis intill Mullsjö samhälle ligger Kärleksudden. Ett idylliskt litet skogsområde längs sydvästra sidan av Mullsjön. Här sjunger rödstjärt, tofsmes och kungsfågel. Här trummar större och mindre hackspett, ibland även både spillkråka och gröngöling. Lärkfalk och korp sitter i någon av uddens alla fantastiskt fina torrakor. Ekorren kommer på nyfiket besök när man sätter sig på en gammal stubbe och tar fram fikat.

Längs uddens strand simmar storlommen, några knipor eller en skäggdopping. Kanske har du tur att få se en rörhöna som snabbt försöker gömma sig inne i vassruggen. Eller så sitter du där i skymningen medan fullmånen står upp över andra sidan sjön och försöker få syn på vattenfladdermöss som jagar insekter precis över vattenytan på Mullsjön. Fladdermöss som tillbringar dagen inne i flera av Kärleksuddens gamla hålträd.

Kärleksudden är även av riksintresse för sina speciella spår efter senaste istiden, en sällsam flora med flera rödlistade arter – och sedan alla de stora tallarna med hög ålder. Det tar inte lång tid innan man fastnar framför en av uddens många majestätiska torrakor; antingen för att i detalj kolla efter ovanliga lavarter – men det kan även sitta en korp eller lärkfalk och tyst speja på de som passerar på stigen nedanför. Dessutom finns det ett flertal mycket ovanliga svampar. Inte så konstigt att Kärleksudden lockar många naturfotografer, ofta möter jag långväga naturfotografer som tagit sig enda vägen till Mullsjö för att hoppas kunna fotografera den fantastiskt fina lärkfalken, eller de förhållandevis oskygga storlommarna på Mullsjön i vacker morgondimma.

Den lilla tofsmesen är en personlig favorit som häckar med 2-3 par årligen. Lärkfalk och korp häckar också årligen. Den mindre hackspetten har jag däremot inte hittat häckande ännu, men den syns ofta – och då oftast bland de gamla alarna nära stranden.

Nu kan allt detta vara förlorat för all framtid. Det finns en detaljplan för byggnation – ungefär 370 lägenheter i olika hus på upp till sju våningar, en förskola och ett dagis. Strandskyddet på 100 meter har ändrats till 50-80 meter, så trots att man tänkt spara skogen längst ned mot sjön så blir det försvinnande lite kvar. Med såpass många nya människor som sedan ska bo på en relativt liten yta, så kommer dessutom trafiken av människor öka rätt mycket längs den lilla smala strandskogen som är tänkt lämnas kvar – så djur och växter kommer utsättas för så stort tryck att det slutligen mer blir en park än den skyddsvärda natur som udden är idag.

Längs den hårt trafikerade Jönköpingsvägen innanför Kärleksudden blir det mycket buller för de som tänker bosätta sig på Kärleksudden, så det behövs en bullervall i någon form – eventuellt i kombination med ett högt bullerstaket. Kanske inte den finaste välkomsthälsning när man eventuellt för första gång anländer till Mullsjö i framtiden; med ett industriområde på ena sidan och ett högt bullerstaket på den andra.

Vi är flera i Naturskyddsföreningen som kämpar för att bevara Kärleksudden, helt intakt och med möjligheten att det istället blir ett tätortsnära naturreservat. Förutom alla de andra privatpersoner som förstår att detta kommer förändra hela Mullsjö samhälle i grunden. Mullsjö är idag en idyll, det är naturnära och sedan har vi ju Mullsjön med sitt rika fågelliv. Mer eller mindre mitt i samhället. Att sitta och fika utanför konditoriet, unna sig en god gräddbakelse medan man samtidigt fotograferar storlom – det kan man nog inte göra på många andra ställen här i Sverige.

Storlommen kommer försvinna om Kärleksudden försvinner.

Vi är många (men kanske inte tillräckligt många?) som gärna ser Kärleksudden som naturreservat, kanske även med ett Naturum som informerar om allt det fantastiska som Mullsjönaturen kan erbjuda. För alla tillresande turister, men kanske ännu mer för alla de Mullsjöbor som ännu inte upptäckt det fantastiska som man kan hitta på gångavstånd från Mullsjö centrum.

Vi får hoppas att de ekonomiska marknadskrafterna inte ännu en gång blir segraren; utan att lärkfalkarna, korparna, den mindre hackspetten och tofsmesarna också kan få en röst i debatten.

16 reaktioner på ”Kärleksudden – ännu en oas som kan förloras…

 1. Det vore ju helt bedrövligt om dessa planer sattes i verket! Vansinnet förstår väl alla som läser det här inlägget och ser de fina bilderna och den natur som alla Mullsjöbor har en promenad bort. Hoppas verkligen att ansvariga kan ompröva sin plan! 😥 Platsen förtjänar verkligen skydd.

 2. Flotte bilder som vitner om skjønnheten og verdien av å ha «urørte» oaser i nærheten av der folk bor. Natur er ikke en plass vi reiser til, men det er der vi bor og lever.

 3. Men NEJ! Tycker över lag att det delas ut dispans för strandskyddet alldeles för ofta, till naturens nackdel och att alldeles för lite hänsyn tas till naturområden som är unika. Jag hoppas verkligen inte att dessa planer får sättas i verket, finns det någonstans man kan skriva på eller vara med att påverka? Det vore såklart bedrövligt om detta blir verklighet.

 4. Verkligen värt att kämpa för. Det skulle finnas lite fler politiker med likadana ögon som du och många andra naturvänner, som verkligen ser vad det är dom vill förstöra! Bedrövligt, och detta i Friluftsriket Mullsjö!

 5. Tråkigt naturligtvis. Varför ska man ha ett strandskydd när det inte efterlevs. Privatpersoner skulle ingalunda få bygga så nära ett vatten, det skulle bli avslag på ansökan per automatik. Men när större intressen står på spel får djur och natur stryka på foten, utan vidare. Den lilla skogsremsan som skulle bli kvar kommer naturligtvis snabbt att överges av dess innevånare, det blir en park precis som du skriver. Kommer Ryfors gammelskog att fara illa tror du?

 6. Det här är riktigt dyster läsning Terje!

  Som icke-Mullsjöbo ska jag här berätta min åsikt i frågan om att konvertera Kärleksudden från skog till bostadsområde.

  Jag har under åren jag känt er varit i Mullsjö ett antal gånger och även bott där under helger och kortare perioder. Under tiden har jag därmed skaffat mig en relation till orten Mullsjö. Det jag uppskattar allra mest med Mullsjö är helt klart närheten till naturen och att orten känns som en del av den på något sätt. Kanske är det även därför många djur verkar tycka att naturen i närheten till orten är alldeles utmärkt för att bo och vara i.

  Jag kommer ihåg Terje när du och Malin för första gången tog med mig och familjen för att uppleva just Kärleksudden. En fantastiskt plats och en skog som nästan känns som en liten urskog i orten.

  Ett annat starkt minne jag har från platsen är då jag en tidig sommarmorgon fick uppleva Storlommen på väldigt nära håll just vid Kärleksudden. Det var helt fantastiskt att få uppleva dem där, då de dök i det guldgula ljuset.

  Under de senare åren har jag även funderat på om jag/vi skulle skaffa oss ett sekundärt boende i närheten av Mullsjö. Just för att det är så fint och jag trivs med ortens storlek och framför allt det som får mig att tänka detta är närheten till naturen (och vänner förstås). Om man väljer att ändra på detta genom att hugga ned Kärleksudden för att bygga bostäder där så känns det som att naturen tar ett steg längre från Mullsjö och mina tankar och planer på att eventuellt skaffa ett sekundärt boende i Mullsjö är därmed något jag avvecklar. Jag hoppas att de som ska ta beslut i denna fråga verkligen förstår allvaret i att på detta sätt ändra i en orts karaktär och själ. Så låt Kärleksudden få stå kvar orörd och låt Mullsjö få bli den naturnära ort den är idag!!!

  • Tack Mårten! 😀
   Men jag hade givetvis gärna inte behövt skriva detta. Jag kan heller inte förstå hur man ens kan tänka sig att gå vidare med att exploatera Kärleksudden, där det finns ett flertal fridlysta arter och en skog av så högt värde. Sedan givetvis riksintresset vad gäller spår från istiden. Men i jämförelse med ekonomiska vinningar räcker det ju inte till. Tydligen. 😢

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s