Mormor…

(1)

Idag skulle min mormor Birgit Askeland fyllt 112 år. Hon gick bort 1984, vilket märkligt nog är 35 år sedan nu. Så många år har gått, men det känns inte så. Tänker på bilden jag gjorde på min mormor i hennes kök på Lundhagen, från december 1983. Inte visste jag då att hon inte skulle finnas kvar ett år senare. Jag som trodde att hon alltid skulle få finnas kvar, hon som stod för den viktiga och självklara tryggheten. Hon som var så vis, vänlig och rättvis.

Jag har med mig hennes berättelser; från hennes barndom i Bergen, från kriget och om min morfar som var med i motståndsrörelsen och kämpade mot de ockuperande tyskarna.

För mig var det självklart att min andra bok, ”Min plats i ljuset” från 2005, skulle dedikeras inte enbart till min mamma som gick bort några månader innan boken kom ut – utan även till min kära mormor. Hon fick se mina första steg ut i naturfotokarriären och gav mig värdefulla råd som jag bär med mig fortfarande.

(Bild 1 – 18 november, 2006)
(Bild 2 – Mormor, 1983)

(2)

2 reaktioner på ”Mormor…

  1. Så ofta tankarna går till de som varit oss nära och som inte längre är kvar i livet. Min mormor var också den där tryggheten och den som stod för den villkorslösa kärleken, alltid. Och de hade tid att lyssna, förmodligen ett av de viktigaste aspekterna av livet, att ge av sin tid på det viset. Jag vet inte om det är åldern, men jag saknar och tänker allt mer på dessa människor för varje år och ibland känns de fortfarande så närvarande.

    • Det kanske är åldern, i viss mån. Fast, jag har nog tänkt på mormor varje dag sedan 1984. Tidsperspektivet blir allt tydligare, att vissa saker ”plötsligt” är så länge sedan fast man hela tiden tänkt ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s