Jättebalsamin…

(1)

Har varit en tur till Mullsjö fiskdammar i dagens regnväder. Blött, men häftiga och mättade färger i djungeln kring dammarna.

Såg att den ståtliga och vackra jättebalsaminen nu hittat dit, då den växte i ett flertal riktigt stora bestånd. Vacker, men invasiv.

Totalt har vi 7 invasiva växter som etablerat sig i Sverige; gul skunkkalla, jättebalsamin, jätteloka, kabomba, sidenört, smal vattenpest och tromsöloka. Sedan finns det 7 växter som riskerar att bli invasiva, då det inte finns några lagstadgade skyldigheter att ta bort dem;  blomsterlupin, parkslide, silverruda, sjögull, sydfyrling, vattenpest och vresros.

Första gången jag hittade just jättebalsamin var längs Rönne å, när jag bodde i Ängelholm i Skåne. Sedan ser jag nu hur den ökar på flera håll runt Mullsjö – och nu verkar den ha etablerat sig kring Mullsjö fiskdammar. Nästa sommar kanske den dominerar helt kring fiskdammarna.

Vi får se.

(Bild 1 – Jättebalsamin, 2019)

4 reaktioner på ”Jättebalsamin…

  1. Grönskan är så påtaglig att den nästan gör ont och i kontrasten med de rosaröda blommorna blir det nästan som om blommorna hoppar ut ur bilden. Vackert men lite olycksbådande kanske då det är en invasiv art och bilden även ger en känsla av att de är på väg in i skogen längre bort. Det var inget jag kände till så nu har jag åter igen lärt mig nåt nytt här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s