Berguven ropar…

(1)

Berguven sitter på sin favoritplats och ropar ut i vårnatten. Bilden är från Hälsingland, från ett uvberg som jag besökte varje år under åren 2004-2009. Våren hade aldrig kommit igång riktigt, innan jag hade fått höra berguven ropa.

Berguven är en av mina favoriter bland fåglarna, något som grundade sig redan under tidigt 1980-tal – då i ljunghedarna på Toftøy utanför Bergen, där jag fick höra den ropa för första gången.

Efter en nedgång har berguven börjat öka igen på, inte på Toftøy på grund av att man byggt så många nya boligfält, men på intilliggande Turøy och Vindenes ropar den igen.

Berguven har haft en framgång här i Sverige sedan början på 1990-talet, men nu verkar det ha vänt. Senaste åren har trenden varit negativ igen, med nedgång på de flesta platser. Möjligen kan det vara brist på föda, men man är inte helt säker.

Här i Mullsjöskogarna har det åtminstone funnits berguv, men sedan jag flyttade hit 2009 har jag fortfarande tillgodo att få höra den ropa. Vet om ett antal platser i närområdet, men jag hoppas att den ska komma tillbaka även till Mullsjöskogarna.

Bilden är från mitt uvberg i Hälsingland.

(Bild 1 – Berguven ropar, 2005)

4 reaktioner på ”Berguven ropar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s