Bland brandkronade kungsfåglar i ett polleninferno…

(1)

Var en tur till Mullsjö fiskdammar för att titta efter brandkronad kungsfågel som blivit observerad där ännu en gång. Relativt snabbt kunde jag lokalisera 3 sjungande hannar av brandkronad kungsfågel, men det stannade vid att höra sången.

Inte en enda gång fick jag se någon av de skönsjungande hannarna. Dessutom är ju sången både ljus och svag – så det var stundtals svårt att exakt lokalisera vilket träd sången kom ifrån, än mindre vilka grenar de ofta satt och sjöng på…

Man kan säga att jag gick vilse med hörseln – vilket givetvis också påverkades av det svaga ekot i den täta urskogen.

Betydligt mindre krävande för hörseln var den övriga sångkören med koltrastar, gärdsmygar, svarthättor, entitor, bofinkar och lövsångare.

Luften virvlade av pollen, i sådana extrema mängder att även en icke-pollenallergiker som jag fick svårigheter… Det kändes som sandpapper i halsen!

Blev ett antal bilder på en av dammarna som var helt täckt av pollen.

(Bild 1 – Pollen, 2019)

Annonser

6 reaktioner på ”Bland brandkronade kungsfåglar i ett polleninferno…

 1. Det var da voldsomt med pollen! Er det grana som sprer slike mengder? Ønsker deg lykke til med å fange rødtoppfuglekongen på brikken. Hverken enkel å høre eller se inne i granskogen, langt mindre å fotografere. Jeg har bare noen få bilder av fuglekonge, da rødtoppfuglekongen opptrer sjeldent på mine trakter. Morro å følge med på bloggen Terje. Du er aktiv og det gir mange flotte bilder.

  • Takk Børge! 😀
   Jeg tror det er både gran og or, er ikke helt sikker. Men det har vært fryktelig med pollen siste tiden her i Mullsjö. Rødtoppfuglekongen er på vei å bli vanligere, rundt 3000 par i Sverige. Men jeg har hittil bare sett den en gang, for mange år siden i Danmark. Det finnes indikasjoner på at den eventuelt kan hekke her i år, vi får se. Den vanlige fuglekongen har jeg mange bilder på, den ser man nesten på hver eneste utflukt her rundt Mullsjö.

 2. Naturen er dynamisk og det vises godt når klimaendringene er med på å gi livsgrunnlag for nye arter i nye miljøer. Her forsvinner mer og mer de artene man fant i det åpne landskapet. For ti år siden var det mange vipepar som hekket på åkrene rundt meg. I fjor så jeg en enslig vipe og i år har jeg sett ingen. Litt trist, men samtidig gir det åpning for at nye arter kan komme inn.

  • Att tidene forandres er det jo altid. Stortrappen forsvant fra Skåne for hundre år siden, åkerrikse og hortulan er nesten borte. Nå har rødtoppfuglekonge og egretthegre etablert seg. Vipa hadde jeg månge fine opplevelser med hjemme i Bergen, men den hekker ikke lengre der jeg fotograferte den. Her i Mullsjö minsker trelerke og dvergspett, mens glenten nå har etablert seg tydeligvis med flere par. Blandt blomstene er forandringene større, mye større. Jeg ser stor forskjell bare de 10 årene jeg har bodd her. Spesielt i engene der smørblomst, hundekjeks og lupin blir mer og mer dominerende. Det er trist når noe forsvinner, men samtidig spennende med nye innslag. Naturen er virkelig dynamisk.

   Jeg tenker for tiden mye på den store mangelen på insekter, noe som var meget tydelig ifjor under den varme og tørre sommeren. Trodde aldri jeg skulle si det, men jeg lurte på hvor myggen var…

 3. Ja, mangelen på myggstikk i fjor var slående. Som du sier er det en merkelig ting å si, men når man tenker på de mange tusen sangerne som er avhengig av den for å fostre opp ungene sine, er det trist. Vi får satse på en skikkelig varm og klam myggsommer Terje😎 Man skal jo bli skikkelig heit rundt ørene når man ligger å ruller i myra for å fotografere myrull, en edderkopp eller en vader. Det er jo en del av totalpakka. Du får ha noen fine forsommerdager i de svenske skogene👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s