Vilka drabbas?

(1)

Jag återvänder ofta till boken ”Allen – Bilder av en ljus och mörk ensamhet” av Anders Geidemark. En bok som tyvärr säger så ofantligt mycket och är synnerligen träffsäker om hur det ofta är där ute i samhället. En bok jag verkligen gillade när den kom ut 2004, men som också blivit ännu viktigare efter vad som skett i mitt liv sedan 2011.

Boken innehåller fantastiskt starka och personliga dikter, men även tänkvärda texter i övrigt – och givetvis också mängder av spännande bilder som tydligt symboliserar bokens innehåll.

Citerar dessa rader, som jag tycker säger så ofantligt mycket. Och som jag tycker många borde tänka på särskilt mycket:

Vilka är det då som oftast drabbas av kränkande särbehandling?
Paradoxalt nog är det oftast de som visar prov på styrka och kurage. De som till exempel inte ställer upp på att ”kraxa i flock” över någon som inte är närvarande. De som inte bara rakt av rätter in sig i ledet om han/hon anser att tillvägagångssättet är fel. Ofta är det ”den duktige och ambitiöse nya medarbetaren”, som kommer med talang och nya idéer och som av gruppen betraktas som ett hot. Du kan få uppleva att du inte får veta vad som sagts på det medarbetarmöte du inte kunde närvara på. Du hör att du bakom ryggen tas ifrån det arbete du utfört. Du försöker vara smidig och inte ställa till med konflikter utan anpassar dig efter gruppens önskemål och utför arbete på ett nytt sätt. Då får du höra att även detta tas ifrån dig… Du utses automatiskt till syndabock då något går dåligt. Då något går väldigt bra finns du aldrig med i bilden… Det går långsamt upp för dig att ”Spindeln i nätet”. den som borde visa på gott ledarskap och som du initialt har tyckt väldigt bra om, i själva verket säger olika saker i olika läger. Den du trodde att du hade ett bra samarbete med visar sig totalt vända kappan efter vinden och bara se till att i varje situation vinkla saker till sin egen fördel. Du hamnar i en fullständigt hopplös situation där du själv inte blir trodd av övriga medarbetare, tack vare denna ”Ulv i fårakläder”. Alla vill hålla sig väl med ”Spindeln”, som med förbluffande manipulativ förmåga gör ett fantastiskt gott intryck på alla som ställer upp på hans/hennes beteende, liksom på dem som inte möter honom/henne varje dag. Du blir inte ens trodd av gamla vänner..? De säger åt dig att det står ”ord mot ord”, och att det inte kan vara möjligt: ”Han/hon som är så trevlig”…
Du står Allen.

Jag skulle kunna komma med hur många citat som helst från boken, men just detta citat är själva kärnan i problematiken. Och jag känner så väl igen vad jag blivit utsatt för sedan 2011. Alla som känner mig personligen, och även hur ”snacket” varit från andra – vet så väl vad jag talar om.

(Bild 1 – Fasan, 2017)

Annonser

10 reaktioner på ”Vilka drabbas?

 1. Vad ska man säga?!
  Det är tragiskt att det ska behöva vara på det här viset. När jag läser citatet du refererar till i Anders Geidemarks bok Allen blir jag synnerligen nedstämd. Är det verkligen så här det ska behöva vara?!
  Den som står upp för det han/hon tycker är rätt eller går mot strömmen, ska väll knappast behöva bli utfryst, baktalad eller till och med mobbad, eller?!

  Eftersom att jag känner dig personligen vet jag helt klart vad du menar i det här inlägget och jag kan bara hålla med, även om jag hade önskat att läget skulle vara något annat. ”Varför” är nog det enda ordet jag kan få fram och tänker bäst passar in. Varför ska det vara så svårt för människor att se andra lyckas?
  Den som sticker ut ur mängden, genom att vara trendsättare, nyskapande eller tänker annorlunda blir alltid ”hackkycklingen”. Sorgligt, men så är det alltid. Jag har själv fått utstå detta till viss del, så jag vet vad jag pratar om.
  Jag ska sannerligen läsa lite mer i Allen, här finns säkert mera intressanta citat i ämnet.
  Tack Terje för en intressant artikel med en intressant reflektion! 😉

  • Tack så mycket Mårten! 😀
   Boken är verkligen träffsäker, på alla plan. Också för att det tyvärr inte alls är ett unikt problem. Stundtals längtar man ute i vildmarken för att bo i något litet torp, även fast jag också älskar att träffa andra människor för vänskapligt och utvecklande umgänge. Sedan kan jag även undra över självinsikten hos många, särskilt de som känner till detta – men ändå beter sig på samma sätt själva mot andra. 😀

 2. Tänk att det är så oerhört provocerande för många med människor som går sin egen väg och inte vill inrätta sig i ledet, som har integritet och är skickliga och ambitiösa. ofta med talang. Och att flockmentaliteten är så stark och så få vågar kliva utanför och stå för sina ideal och åsikter oavsett i vilket sammanhang. Kloka ord som också är viktiga att fundera kring för oss alla! Tänker bl a på Greta Thunberg (om vi ska prata nuläge) som får så oerhört mycket skit för det hon står för. Sorgligt att inte fler vågar ta steget utanför den där cirkeln.
  Tänkte på detta ur ett lite annat perspektiv häromdagen och att det skulle vara mycket intressant att se vad som skulle hända om vi alla fick en chans att få vara de vi är utan omvärldens hårda och snäva granskning utifrån normer osv och fick möjlighet att göra precis vad vi ville, undrar om världen skulle se bättre ut om fler fick möjligheten att följa sitt hjärta?

 3. Håller med i Mårtens kommentar, så ledsamt att det är på detta viset. I allt för många fall, föder en tystnad då de flesta är rädd att få strålkastare på sig och bli det nya offret. Och detta kan drivas hur långt som helst, tyvärr…
  Har själv boken, var tvungen att ta den kapitel för kapitel med reflektion mellan varje. Kändes för tung och nära annars. Känns som detta nog inte har någon enkel lösning och verkar sorgligt nog ligga i mänsklig natur, men det är ju ingen ursäkt. Komplicerat detta.
  Underbar bild iaf som illustrerar texten.
  /Christer K

  • Tack Christer! 😀
   Tyvärr så håller jag med dig; men kan heller inte låta bli att tänka på de som tar avstånd från detta, men som lätt behandlar andra på samma sätt. Att leva som man lär, glömmer man lätt.

   • Så sant så sant. ”Errare humanum est” är ju ett gammalt uttryck så detta problem är ju som sagt tyvärr inte nytt. Man kan ju bara konstatera som (hmmm var det Strindberg tro) ” Det är synd om människan” men det behöver ju inte bli till en ursäkt. Viktigt i allt är också att kunna be om förlåt om man kommer på sig att man gjort något dumt. Det är inget lätt ämne detta, inget man bara städar av sådär…
    /Christer K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s