Sångsvan…

(1)

En lite mer annorlunda bild på sångsvan.

(Bild 1 – Sångsvan, 2000)

6 reaktioner på ”Sångsvan…

 1. Senaste numret av Fotosidan Magasin har bl a fåglar som tema där medlemmar kan skicka in bilder för eventuell publisering och bedömning av en fågelfotograf. Jag måste säga att jag blir trött på dessa stereotypa bedömnigar där kompositionen ska följa givna regler för att vara harnoniska, balanserade etc. De flesta publicerade bilderna fick påpekande på detta. En fågel i profil SKA blicka in i bilden. Varför inte ut ur den? Vad är det för fel i obalanserade bilder? Därför är det så befriande att se dina bilder som bryter så brutalt mot allt detta. I synnerhet denna.

  • Tyvärr är jag inte överraskad; vi har ju alltid varit bättre på att paketera på ett snyggt sätt, än att få rätt innehåll med tanke och känsla. Istället för att utgå från det som visas, så utgår vi utifrån en mall om hur vi ska göra. Den eviga paradoxen inom fotografin. Därför är det lättare att skriva om vad vi använt och var vi varit, än att skriva om varför vi gjort det vi gjort.

   Har inte sett tidningen du skriver om, men orsaken till att jag valt bort fototidningarna bekräftar du med tydlighet. Plus alla texter om allehanda verktyg som kommit ut på marknaden. Som om en Biltemakatalog gör oss till bättre bilister… 😉

   Hoppas däremot fortfarande på förändring framöver, är ju optimist! 😀

   • Inom övrig bildkonst talar man ju inte om komposition på samma sätt som inom fotografin, det gjorde man däremot på medeltiden. Då var regler och motivval strama, precis som inom fotografin idag, i synnerhet naturfoto. Snacka om att släpa efter! Om fotografin ska kunna införlivas i övrig bildkonst måste man släppa på detta. Annars är och förblir det fråga om fotografi OCH bild, inte bara bild. Uttryck och känsla måste få komma först, uppbyggda av komposition. Men befriade från regler.

    • Håller helt med dig Erik! Om fotograferna berör kompositionen blir det ofta i tekniska termer. Därför kan man ibland undra om inte fotografi mer verkar vara ett tekniskt ämne, mer än ett estetiskt ämne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s