Våren i Mullsjö 2010-2019…

(1)

Senaste veckan har det sett ut som om våren redan är på väg här i Mullsjö. Nästan all snö är borta efter det vårlika mildvädret på mellan 6 och 10 grader. Det har även varit plusgrader under nätterna. Fortsätter det som nu borde de första blåsipporna vara framme redan om två veckor, om det inte blir några bakslag.

Enligt väderprognosen fortsätter det så här en vecka till framåt, sedan får vi ju se.

Jag har därför sammanställt hur vårarna sett ut här i Mullsjö sedan jag flyttade hit. Första våren var 2010, så det blir tio års skiftningar.

2010 – Mycket snö kvar i mitten av mars. Is kvar på sjöarna i mitten av april. Fotograferar snödroppar i början av april.

2011 – Mycket snö kvar i slutet av mars. Snöfläckar i skogarna framåt 5 april.

2012 – Snöfritt efter mitten av februari. Helt isfritt vid sjöar och vattenfall runt mitten av mars. Fotograferar blåsippor i slutet av mars.

2013 – Mycket snö kvar i mitten av april. Helt isfritt först framåt slutet av april. Fotograferar blommande hassel först i början av april.

2014 – Snö och isfritt i slutet av februari. Hasseln blommar i början av mars. Fotograferar blommande tibast redan i mitten av februari, tussilago redan i mitten av mars.

2015 – Snöfritt i slutet av februari. Isfritt i mitten av mars. Fotograferar blommande hassel redan i slutet av februari.

2016 – Snöfritt i mitten av mars. Isfritt i slutet av mars. Snöväder i slutet av april. Fotograferar blommande hassel i mitten av mars.

2017 – Snöfritt och isfritt efter mitten av mars. Fotograferar blåsippor i mitten av april.

2018 – Fortfarande mycket snö och is i slutet av mars. Första blåsipporna är framme först i början av april, två veckor senare är det full sommar!

2019 – Fortsätter vädret som det varit senaste veckan, med början runt 10 februari, så kan vi ha första blommande hasseln redan runt 20-22 februari. Kanske första blåsipporna är framme redan runt 10-12 mars… Det skulle i så fall vara tidigaste våren sedan jag flyttade till Mullsjö – och alla minns väl fortfarande hur sommaren var förra året… Har vi full sommar redan om 8-10 veckor?

(Bild 1 – Blåsippor, 2012)

 

7 reaktioner på ”Våren i Mullsjö 2010-2019…

  1. Nu blev jag nyfiken, blommar hasseln än? Kul att du sammanfattar vintrarna på det här viset. 2010 var ju även det året jag flyttade hit där vi bor nu, så det var roligt att se hur minnet stämmer överens med dina anteckningar och spännande att se hur våren blir i år. Jag hoppas på en lite längre vår än förra året då det kändes som om alla vårblommor blommade samtidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s