Trendig för 31 år sedan…

(1)

ICM (Intentional Camera Movement) är en stor trend inom naturfotomiljön för tillfället. En teknik där man medvetet rör kameran under längre slutartider, i kombination med att man låter kameran hållas still under en del av slutartiden. Denna bild gjorde jag på frihand i en baldersbråäng i Ängelholm under sommaren 1988. Slutartiden var 2 sekunder och bländaröppningen var 22. Kameran rörde jag rätt så häftigt under ungefär 1 sekund av slutartiden.

Kameran var Nikon F3, brännvidden 20mm och filmen var Kodachrome 25.

Redan då höll jag ofta på med att göra ICM-bilder, något nästan inga andra fotografer gjorde. Lite nedsättande kallades tekniken då för ”suddåskak-bilder” från den falangen inom naturfotomiljön som inte tyckte om eller förstod bilderna.

Själv kallade jag tekniken för ”rörelseoskärpa”, något jag fortfarande väljer att kalla den – helt enkelt för att det är en så välkänd och väletablerad teknik för mig – och har så varit i nästan 40 år.

(Bild 1 – Baldersbrå, 1988)

6 reaktioner på ”Trendig för 31 år sedan…

 1. Du har väl alltid varit före din tid…:) En teknik som jag tycker är väldigt svår att få till, men som jag väldigt gärna vill lära mig. Har en förebild inom denna teknik, förutom dig givetvis, som jag gärna kollar in, nämligen Erik Malm.

  • Idag finns det flera som utvecklat och gjort tekniken till något eget, som exempelvis Erik Malm. Ernst Haas gjorde bilder med spännande rörelseoskärpa redan på 1950-talet. Däremot var det ett högst udda sätt att se inom naturfotomiljön när jag började visa sådana bilder under första hälften av 1980-talet. Det är givetvis svårt att få till, då det krävs metodiskt arbete – det räcker inte att ”enbart” bara röra kameran. 🙂

 2. Det tar alltid tid för folk att förstå konst, det är ju inget nytt fenomen egentligen. Jag gillar bilder gjorda med denna teknik, men håller med Jan-Olov och tycker det oerhört svårt att få till nåt vettigt, åtminstone för en fotografisk analfabet som en annan.
  Kan tänka mig att många nedlåtande tror att det är misslyckade bilder och kanske t o m brist på respekt för det ”äkta naturfotot” (vad nu det är?) där inga konstnärliga friheter ses med blida ögon. Och kanske en smula avundsjuka också, vem vet.
  Sen undrar jag hur det går med den där dokumentären om dig går, är den klar eller blev det inget med den? Nyfiken!

  • Naturfotomiljön har en särskild motståndskraft mot det mer konstnärliga och personliga. Men så kanske det är inom alla genrer, men att jag då ser det särskilt tydligt inom den miljö jag själv varit i under så många år. Men lätt är det inte, om man vill göra bilder som verkligen ”står ut” och berättar något mer ingående.

   Nedlåtande personer möter jag med jämna mellanrum, synd bara att flera av dessa verkar sakna självinsikt… Eller så är det kanske därför de just är nedlåtande… 😉

   Dokumentären är under utveckling, det senaste är till hösten. Men det tar tid, och alltid är det något nytt man vill utveckla och ha med. Så den som väntar på något gott… 😉

   I mellantiden blir det två dokumentärer i radion nu under våren (mer info kommer) och sedan även en intervju i en podd (mer info kommer även här).

 3. Jo det där med självinsikt är nog svårt för de flesta och mer svårt för vissa.
  Aha, då ser jag fram emot radioprogrammen så länge då och den som väntar på nåt gott får alltid vänta för länge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s