Fem av varje…

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Första landskapsbilden är från en blåsig senhöstdag vid Losemyra i Hälsingland. Andra landskapsbilden är från en kall vinterdag vid Ryfors här i Västergötland. Tredje landskapsbilden på skymningsmolnen är Mullsjö här i Västergötland. Fjärde landskapsbilden är från nu i torsdags vid Brängen här i Västergötland. En speciell dag, då jag blev filmad av Moderskeppet till ett fotografporträtt, samtidigt som filmteamet var här för att filma detta inför dokumentären som är klar till nästa höst. Att bli filmad från två olika håll, var en rätt speciell känsla, samtidigt som jag i detta skulle behålla fokus i att skapa personliga bilder med kameran. Femte landskapsbilden är från nu i vintras vid Ryfors här i Västergötland.

(Bild 1 – Senhöst, 2004)
(Bild 2 – Vinter, 2012)
(Bild 3 – Skymningsmoln, 2014)
(Bild 4 – Liv och död, 2018)
(Bild 5 – Vinter, 2018)

(6)

(7)

(8)

(9)

(10)

Första närbilden visar ett näckrosblad från Ryfors här i Västergötland. Andra närbilden visar blåsippor från Mullsjöskogarna här i Västergötland. Tredje närbilden visar en kräfta och lite höstlöv från Nyckelås här i Västergötland. Fjärde närbilden är från samma ställe, också på kräfta och höstlöv. Femte närbilden visar ljusdetaljer i sten från Skatudden i Hälsingland.

(Bild 6 – Näckrosblad, 2018)
(Bild 7 – Blåsippor, 2018)
(Bild 8 – Kräfta och höstlöv, 2018)
(Bild 9 – Kräfta och höstlöv, 2018)
(Bild 10 – Stenljus, 2003)

(11)

(12)

(13)

(14)

(15)

Första fågelbilden visar en tofsvipa som attackerar en korp vid Hornborgasjön här i Västergötland. Andra fågelbilden visar en storlom vid Stråken här i Västergötland. Tredje fågelbilden visar en större hackspett från Mullsjö här i Västergötland. Fjärde fågelbilden visar en orrtupp som lyfter i morgonsolen vid Älemossen i Skåne. Femte fågelbilden visar en dubbelexponerad morkulla sent i skymningen i Mullsjöskogarna här i Västergötland.

(Bild 11 – Tofsvipa och korp, 2018)
(Bild 12 – Storlom, 2018)
(Bild 13 – Större hackspett, 2018)
(Bild 14 – Orre, 1987)
(Bild 15 – Morkulla, 2018)

(16)

(17)

(18)

(19)

(20)

Första däggdjursbilden visar en björn från skogarna utanför Edsbyn i Hälsingland. Andra däggdjursbilden visar en skogshare på Hallands Väderö i Skåne. Tredje däggdjursbilden visar en älgko på Halleberg här i Västergötland. Fjärde däggdjursbilden är från samma tillfälle som förra bilden. Femte däggdjursbilden på granen och råbocken är från Mullsjöskogarna här i Västergötland.

(Bild 16 – Björn, 2005)
(Bild 17 – Skogshare, 1988)
(Bild 18 – Älg, 1987)
(Bild 19 – Älg, 1987)
(Bild 20 – Gran och råbock, 2017)

6 reaktioner på ”Fem av varje…

 1. Vilken härlig kavalkad du bjuder på här. Har själv inte varit ute och fotograferat så mycket i somras, tyckte det var för varmt helt enkelt att kånka på all utrustning. Men nu längtar jag allt ut om jag bara kan få lite tid över. Däremot har det tillkommit en och annan bild som är utförd i datorn där jag använder egna bilder, både multiexponeringar och enkelexponeringar som bas, där jag sedan lägger på andra bilder som lager som jag sedan mejslar fram detaljer ur. Ett arbetssätt som passar mig väldigt bra då jag kan styra in i minsta detalj hur bilden blir och då det kräver tålamod och noggrannhet. Jag brukar lägga upp dessa på Fotosidan. En av dessa blev nagelfaren av en viss person, som du säkert har sett, på ett enligt mitt tycke onödigt klumpigt och besserwisser-artat sätt och denna bild är att betrakta som ett experiment från min sida som jag själv tycker är ett mindre lyckat exemplar. Så kritiken som sådan är befogad men jag reagerade starkt på sättet att framföra den på. Men men, det fråntar mig inte glädjen och tillfredsställelsen i att skapa och frammana bilder ur min fantasi. Att låta bilden långsamt och metodiskt växa fram.

  • Tack så mycket Erik! 🙂

   Ja, det har verkligen inte varit någon rolig sommar… Värmen och torkan reducerade rätt mycket i naturen, både vad gäller olika djur och inte minst bland våra olika blommor. Torrt och brunt, fattigt på blommor – och däggdjuren var framme nästan enbart mitt i natten… Men fotografering blev det, som vanligt – och då mest olika landskapsbilder, oftast i svartvitt då färgerna inte var de mest intressanta.

   Jo, diskussionen på Fotosidan kring din bild missade jag inte. Men det är svårt att få personer med attitydsproblem att se sitt eget beteende. De tycker sig ha rätten att vara som de vill, medan andra bör anpassa sig för att undvika bråk och tjafs. Dessa personer har oftast mycket bristande självinsikt.

 2. Satt på ett café som ligger ensligt beläget i skogen ett par mil utanför Alingsås i somras när det kommer fram en igelkott och går omkring bland borden på uteserveringen. Alldeles i närheten rinner en bäck som hade förvandlats till ett torrt dike så den var uppenbarligen på jakt efter vatten mer än insekter. Jag satte ner ett fat med vatten och den började genast lapa i sig, tyckte verkligen synd om den. Men den hade det nog ganska bra ändå eftersom den var en regelbunden gäst bland borden. Så visst har torkan drabbat även djuren i stor utsträckning.

  Jo, det är lätt att händelserna på Fotosidan mynnar ut i en meningslös polemik, ett ställningskrig ingen mår bra av. Segraren är ändå given på förhand så det är lika bra att lägga sig platt. Men den verklige segraren är en annan…

  • Såg ju förändringarna vid Ryfors inte minst, samtliga tre vattenfall torkade ut – det var 3 meter under normalt vattenstånd i dammarna intill. Forsärlorna och strömstararna lyckades däremot med häckningen. Men jag undrar egentligen hur det gick för tornseglarna i år, de drog från Mullsjö en vecka tidigare än förra året – detta fast sommaren förra året var rätt så regnig…

   Såg också att du plockat bort bilden där diskussionen uppstod, förstår varför – men var också synd då kommentarerna då också försvann… Den verkliga segraren är ju fotografen, då kommentarerna alltid säger mest om de som kommenterar än om bilden som kommenteras. Tvi-tvi… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s