Huffamej, vilka svåra bändelkorsnäbbar…

(1)

Jag var idag in mot Jönköping för att leta efter bändelkorsnäbb, som jag hade fått information om skulle hålla till i några lärkträd på Liljeholmen.

Vädret var ok; helmulet och grått, men också relativt vindstilla.

Jag har sedan tidigare sett bändelkorsnäbb vid ett fåtal tillfällen, men några bilder har det inte blivit. Så det var dels min nyfikenhet, men också för att se om det kunde bli något i bildväg, som fick mig att uppsöka Liljeholmen och lärkträden.

Det gick relativt lätt att hitta de sällsynta bändelkorsnäbbarna, men sedan ville det sig inte riktigt… Den gråmulna himlen blev mörkare, mer som en nyansfattig grå sörja. Och bändelkorsnäbbarna tyckte att kottarna längst upp i lärkträden var betydligt mer intressanta än kottarna längre ned i trevligare fotograferingshöjd.

Jag hade valet mellan att göra silhuettbilder mot grå bakgrund, eller göra överexponeringar med detaljer i fåglarna – men då mot kritvit och bländande bakgrund. Huffamej – inget kändes övertygande…

Började experimentera med dubbelexponeringar, för att eventuellt kunna få fram något som kändes lite mer övertygande i bildväg. Hellre några konstiga bilder, än inga alls…

Jag kunde räkna till 3 bändelkorsnäbbar, men också 5-6 mindre korsnäbbar. Fast enbart en av bändelkorsnäbbarna var en trevligt röd hane. Blev några närbilder på den; dels en dubbelexponering, men även en mer normal bild – båda ser ni här.

Tyvärr kunde han inte vrida sig lite mer i bild 2, så att jag kunde få fram de karakteristiska vita vingbanden – men man kan inte få allt.

Nu får vi se när det kommer en klar dag med sol och blå himmel… Hoppas bändelkorsnäbbarna kan vara så trevliga att hålla sig kvar fram till dess, så kanske arkivet på bändelkorsnäbb kan få lite större tillökning, än de få exponeringarna från idag som jag kände att jag nog kunde spara…

Man får ibland glädja sig åt det lilla…

(Bild 1 och 2 – Bändelkorsnäbb, 2017)

(2)

2 reaktioner på ”Huffamej, vilka svåra bändelkorsnäbbar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s