Missne och fjäril…

(1)

Vissa analoga bilder är fruktansvärt svårskannade. Som denna nattbild på missne och en liten fjäril, från Pennebosjön i Halland. En bild gjord med Kodachrome 25 och en slutartid på en halvtimme… När den inskannade bilden är ungefär som orginaldiat, då känns bilden slöjig, vilket gör att jag fått lägga till lite svärta. En försiktig petning i Photoshop, då den mycket snabbt sotade igen…

Färgerna däremot är som diabilden, blå nattfärger med inslag av lite magenta. Det blev lätt ett magentastick i den tidens långtidsexponeringar, ett färgstick som de flesta fotografer idag har svårt att acceptera. Även blåtoner verkar många fotografer ha svårt med, detta trots att det är ett tydligt inslag i det naturliga ljuset.

Färgskalan, men också nyanserna, har krympt avsevärt inom digitala fotografin. Ansel Adams zonsystem är väl idag på 8 zoner, mot 11 som det var under den analoga tiden.

(Bild 1 – Missne och fjäril, 1989)

Annonser

2 reaktioner på ”Missne och fjäril…

  1. Vilken fantastisk bild, magiska färger och ljus. Man anar en cirkelrörelse, eller kanske oval, som gör att allt stannar inom bildytan och tar sig inte ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s