Pixelminnen – 19 juli 2014…

(1)

Givetvis måste jag i min nya bloggserie Pixelminnen även hitta en bild på min favorit tornseglaren. Genom åren har det dessutom blivit den fågelart jag har flest bilder på i arkivet. Första gången jag gjorde några fotografiska försök var tillbaka till 1985, hemma i Bergen, med analog Nikon F3 och diafilmen Kodachrome 25. Det blev en dyr erfarenhet!

Dels gick det på tok för många filmer, men även antalet lyckade bilder blev försvinnande få. Vill minnas att Kodachrome 25 på den tiden kostade runt 70 kronor för en 36-bilders rulle. Inklusive framkallning. Tror de 4-5 lyckade bilderna från sommaren 1985 kostade mig runt 3000-4000 kronor i filmkostnader. En ren förlustaffär kanske man skulle säga, men med åren gick det ihop sig. Två av bilderna har jag publicerat några gånger, så projektet gick väl så småningom i balans – fast det dröjde sju år innan första publiceringen…

Men om jag nu ska se det lite i perspektiv, så var mina första försök under 1985 en lyckad investering för framtiden. Även om mitt fotograferande av tornseglare fortsatte med relativt växlande framgång under de kommande analoga åren.

Det skulle dröja till 2005 och 2006 när det digitala fotograferandet tog fart för mig. Först då under ett antal somrar i Söderhamn, och sedan vidare här i Mullsjö från 2009, skulle mitt arkiv av tornseglarebilder börja öka rätt rejält. De senaste somrarna har jag haft ett antal ambitiösa projekt på tornseglare – med sådan stor framgång att jag redan hunnit plåga er kära bloggläsare med ett stort antal bilder.

Bilden jag här publicerar här från en riktigt varm sommardag, 19 juli 2014. En bild som jag inte visat tidigare, då jag i denna bloggserie letar fram just opublicerade bilder. Därför blir detta tornseglarebild nummer 444 som jag nu visar för er.

Bilden gjorde jag med Pentax K7 och 35mm. Bländare 11 och 1/800 sekund slutartid. Frihand med 100 ISO – och jag hade placerat mig precis i linje med solskuggan. För att få solen att precis bryta över kanten på husfasaden. Dessutom är bilden rejält underexponerad, för att fånga färgerna som uppstår i tornseglarens vingar i det extremt kraftiga motljuset.

(Bild 1 – Tornseglare, 2014)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s