Det är bättre när det svåra blir enkelt, än när det enkla blir svårt…

(1)

Under alla år som naturfotograf har jag haft en viktig vision med alla mina föreläsningar och fotokurser, att det inte är så svårt att lyckas. Jag har alltid försökt förmedla att göra det svåra enkelt, istället för att krångla till det i onödan. Det är ju annars så lätt att det man gör hela tiden ska framställas som märkvärdigt, med att i detalj berätta om alla omständigheter man fick anpassa sig till för att lyckas göra bilderna.

Det blir lätt en diskussion om att man måste ha en dyr och omfattande fotoutrustning, eller att man fick vänta länge på både motivet och det rätta ljuset. Där jag då oftast försöker få fram att man kan göra det bästa bilderna även med enklaste fotoutrustning, eller att man kan lära sig att utnyttja det rådande ljuset på bästa sätt – eller att man med att få bästa möjliga kunskap om motiven, så behöver man kanske inte vänta så länge.

(2)

Vissa motiv är givetvis svårare att lyckas fotografera, vissa ljusförhållanden mer ovanliga att få uppleva – och givetvis kan det ibland behövas specialutrustning för att kunna göra vissa bilder. Men i det stora är det inte så svårt.

Gör man bara nödvändiga prioriteringar, eller har ett tillräckligt stort och brinnande intresse, så kommer också de riktigt bra bilderna. Om inte kanske med en gång, så garanterat efter en viss tid. Lägger man bara ned tillräckligt med tid, så går det alltid vägen! Övning ger färdighet.

Jag tog mig givetvis ut med kameran i snöstormen, hittade klätten vid Kåseberga där jag fått information om att den skulle finnas, och var på en av alla mina utflykter till Sandön utanför Ängelholm och hittade plötsligt den smalnäbbade simsnäppan. Fanns jag på Hallands Väderö under en hel vecka för att fotografera skogshare, så var det också klart att det också kom gyllene tillfällen att fånga skogshararna i det underbara kvällsljuset…

(3)

Givetvis finns det inga genvägar, utan den enda och säkra vägen till de bättre bilderna är att ge fotograferandet tillräckligt med tid. Och gör man det, så är det ju inte så svårt egentligen att lyckas.

Jag har mött fotografer helt utan bildtalang, men som genom tålmodigt och långsiktigt arbete slutligen lyckades bli riktigt bra fotografer. Å andra sidan har jag också mött talangfulla fotografer som tog för lätt på det, där nonchalansen dullade bort möjligheterna – och man tröttnade rätt så snart på att fotografera.

Jag fotograferar nästan varje dag, och har gjort så i många år. Det skulle vara konstigt om det inte hade blivit en och annan bra bild under alla dessa dryga 40 åren…

(Bild 1 – Snöväder, 2010)
(Bild 2 – Klätt, 1983)
(Bild 3 – Smalnäbbad simsnäppa, 1988)
(Bild 4 – Skogshare, 1999)

(4)

4 reaktioner på ”Det är bättre när det svåra blir enkelt, än när det enkla blir svårt…

 1. Helt rätt, utrustningen är mindre viktig.

  Det som är viktigt är att kunna sin utrustning så man kan använda den i alla väder och inte behöva lägga ner tid på att slåss med kameran.

  Det är också viktigt tycker jag att planera sitt fotograferande, vad vill man uppnå med bilderna, narrativt, symbolmässigt ha en övergripand ide’ och sedan utvärdera bilderna efteråt. Inte under fotograferandet.

  For oss naturfotografer är det viktigt att vara ute i markerna så mycket som möjligt och då kommer bilderna såsom du också påpekar.

  Personligen inbär fotograferandet en kamp mot inre demoner och om yttre och inre omständigheter samvärkar blir resultatet riktigt bra och ger bilderna större djup..

 2. Ännu en intressant betraktelse och som vanligt med spännande bilder till texten. Bild 2 och 3 blir mina favoriter denna gången. Gillar dess känsla och softa framtoning. Två bilder så olika men ändå så lika…
  /Christer K
  Ps.
  Snubblade över intervjun du gjort i radio. Mycket intressant, modigt, starkt och utlämnande. Som ”vanligt” hur du bjuder på dig själv, kul att du dyker upp igen i offentlighetens ljus. Kanske inget du strävar efter men kul ändå. Då du är en extremt duktig fotograf med gedigna fotografiska kunskaper, och som öppnat upp för den mera abstrakta fotostilen inom naturfotografin i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s