Dåtidens nutid…

(1)

Dagarna efter turen hem till Norge har jag använt dels framför datorn för att fortsätta arbetet att få ordning i mappar och filer efter hårddiskkraschen för några veckor sedan, men också för att samla in nya intryck från turer i Mullsjöskogarna. Intryck färgade av resan hem till Bergen.

Mullsjöskogar som badar i försommarvärme med intensiv fågelsång från svarthätta, taltrast och bofink. Med älgar, harar och rådjur. Men också med att leta efter spår från dåtiden. En dåtid som ständigt aktualiseras och revideras för att passa in i nutiden.

Igår stannade vi till vid det lilla torpet som vi stannat till vid så många gånger förut. Ett torp som genom åren blivit allt mer fallfärdigt, men som någon nu bestämt sig för att rusta upp. Det läggs en ny grund, dörrar och fönster är borttagna för att bytas ut med nya. Om inte alltför länge står det nog ett nytt och modernare torp här och glänser i solen.

Kanske med en grind och en skylt som berättar att det är privat – kanske är det inte så länge till vi inte längre kan stanna till här för att fotografera.

Den gamla ladan från 1943 kanske kommer att rivas, grävlingen får nog leta efter en ny plats för sitt gryt. Ängen där rådjur och älg betar, kanske blir en nysådd gräsmatta. Och kanske blir det svårt att hitta både blommande gullvivor och nattviol.

Minnen från dåtiden byts ut mot nya händelser i nutiden. Ibland till det bättre, ibland till det sämre…

(Bild 1 – Torpet, 2017)
(Bild 2 – Stenen, 2017)

(2)

4 reaktioner på ”Dåtidens nutid…

  1. Starka bilder Terje till din tänkvärda artikel. Jag har tänkte mycket på det här med tid genom åren och det är allt märkligt vad tidens förändringar kan riva upp för känslor inombords. Något man tyckt mycket om, kan plötsligt moderniseras och förändras till något man inte alls kan tycka om…
    Mycket bra skrivet och återigen, fina bilder till texten. 😉

    • Tack så mycket Mårten! 🙂
      På något sätt så handlar ju fotografi om bländaröppning (djupet) och slutartid (tiden) – vilket kanske gör det naturligt att som fotograf just återkomma till tankar om tiden. Tror det är så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s