Tillbaka…

(1)

Igår kom jag tillbaka till Mullsjö, efter härliga och intressanta dagar hemma i Bergen. Tänkte skriva en artikel om resan och de tankar jag fick, så den kommer inom närmsta dagarna.

Men redan nu tänkte jag visa en ny bild från Svarteviken på Toftøy där jag en gång i tiden gjorde mina första riktiga naturbilder, under sommaren 1979. Vid Svarteviken började jag också experimentera rätt tidigt med bilder på långa slutartider, utan att då riktigt veta hur jag skulle göra, rent exponeringsmässigt.

Första bilden från 1982 är en av mina tidiga nattbilder, gjord på Kodachrome 25. Nu var jag alltså där igen, för första gången sedan 1986 för att uppleva de samma motiven. Inte helt det lättaste att gå där på klipporna och leta efter de samma detaljerna, kan man tycka, men det gick förvånansvärt lätt.

Det kändes faktiskt som om det var igår jag hade varit där senast…

Dessutom var det ett helt annat ljus; regnet vräkte ned och det var dessutom blåsigt – då 1982 var det klart och vindstilla.

När jag gick där och letade och fotograferade nu den 16 maj 2017, var filmteamet med och dokumenterade hela händelsen. Ska bli intressant att se hur det hela blir i filmen när den är klar.

Samma motiv, 35 år senare. Då en ivrig fotograf på 18 år, nu en åldrad veteran på 53 år…

(Bild 1 – Toftøy, 1982)
(Bild 2 – Toftøy, 2017)

(2)

Annonser

6 thoughts on “Tillbaka…

 1. Spännande hur du besöker och återkommer till ”gamla” motiv. Intressant att se motivet hur det består, men med fotografens nya ögon att se på det.
  Christer K

 2. Två utsökta bilder, helt klart! Jag ser hur du arbetat fram både balans och spänning, med balanserade fält och de olika linjerna. Den svartvita fångar mig starkast, med sina tydliga kurvor och linjer drar den mig med in i djupet. Bilden spelas upp framför mig på ett tydligare sätt. Den känns helt enkelt lite mer dansant.

  Börjar allt mer se fram emot filmen!!

  • Tack så mycket Gustav! 🙂
   Det finns mycket filmarbete kvar, men jag börjar också se fram emot den… Finns mycket redan, men även mycket kvar som ska hamna i filmen. 🙂

 3. Spännande läsning och två fantastiska bilder från samma plats. På något sätt lika men ändå väldigt olika varandra. Svarteviken verkar dessutom bjuda på många spännande klippor och variationer i bergsklipporna… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s