Det var så det började…

11895 (1)

Satt idag och skannade in några bilder från 1981 och hemma i Bergen. Hittade mina första riktiga försök till abstrakta rörelsebilder på blommor, som denna vitsippsbilden från april 1981. Vid en liten skogsdunge mellan Landås och Slettebakken, där jag gjorde mina första vitsippsbilder. En plats jag ofta var till under vårarna när jag fortfarande bodde i Bergen.

Bilden gjorde jag med Nikon FE och en 70-210mm zoom i makroläge. Bländaröppningen var 22 och slutartiden 1/2 sekund, med rörlig kamera. Filmen var Kodak Panatomic-x på 32 ISO.

Exakt vad som fick mig att börja experimentera med denna typ av bilder vet jag inte. Tror det var någon form av nyfikenhet, för att se vad det kunde ge för bildmöjligheter. Jag hade ju bara några veckor tidigare gjort några flyktbilder på fiskmåsar, där jag hade haft bländare 22 och 1 sekund slutartid inställd av misstag. Bilder på flygande fiskmåsar som var allt annat än ”normala” och där jag nästintill blev idiotförklarad när jag visade bilderna på ett möte i Bergen Kameraklubb. Kanske var det dessa bilder som fick mig att fortsätta experimentera, fast nu bland vårblommorna…

Någon direkt inspiration från någon annan fotograf hade jag heller inte; visste inget om någon Ernst Haas, som jag först fick kunskap om under 1987-88 efter att jag flyttat till Sverige. Jag hade heller inte sett något liknande från mina fotografiska förebilder Jørn Bøhmer Olsen och Rolf Sørensen, eller för del från Pål Hermansen eller Leif Rustand.

Ibland blir det ”bara” några bilder, som blir vad de blir… Utan att jag kan hitta andra förklaringar än att det kan bero på någon form av nyfikenhet eller experimentlusta.

Denna vitsippsbild fick väl inte riktigt mina bilddrömmar att skutta till så mycket då efter att jag framkallade rullen, men idag tycker jag bilden är intressant på något sätt.

(Bild 1 – Vitsippa, 1981)

8 reaktioner på ”Det var så det började…

 1. Jag håller med dig Terje, bilden är intressant på något sätt. Kanske är det för att det är ett eget och inte så tillrättalagt sätt att visa en vitsippa på?!
  Jag gillar den på något sätt och det här var riktigt intressant och rolig läsning. Tack för inspirationen att prova lite nytt nästa gång man ligger där i vitsippsbacken. Det är ju trotts allt inte så långt kvar gissar jag på… 😉

  • Har tittat på bilden flera gånger och ser en kvinna; hårtofs, ögonbryn och där vitsippan blir en skarf. Ögonen luras, jag ser inte alls vitsippan längre, när ögonen nu ser en kvinna. Fascinerande! 😀

 2. Visst är det en intressant bild, som får ett extra perspektiv med din härliga berättelse till. Jag ser ingen vitsippa, ögonen dras till rufset, det du kallar ”hårtofs” 🙂 Ja, snart är vi i vitsippstider igen… då ska jag våga mig på att experimentera mera 😀

 3. Hade jag gissat hade jag trott att detta var en bild på någon som låg och sov med håret utspritt över kudden, men när jag läst texten så ser jag ju en blomma. Jag tänker att misstag man gör ibland kan leda till något nytt, något man inte tänkt på tidigare och som blir intressant. Sen om andra gjort det tidigare spelar ju egentligen ingen roll bara man inte tar åt sig äran av att vara först.
  Själv tänker jag alltid att jag ska experimentera, men glömmer ofta bort det när jag hittar en plats eller ett motiv jag gillar. Ibland beror det kanske på feghet, ibland på okunskap och i någon mån också på iver. Så lätt att bara göra som alltid och sen ångra sig när en kommer hem 😀
  Jag ska sätta en lapp på kameran i fortsättningen med texten EXPERIMENTLUSTA och underrubriken – tappa aldrig tålamodet!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s