Svartvitt eller färg…

11500 (1)

Ja tack, båda delar…

För mig finns inte antingen eller, utan både och. Även om jag under flera år i min fotokarriär enbart fotograferade i färg, så har alltid svartvitt haft en särskild plats för mig. Tänker tillbaka på de åren i början av 1980-talet då jag nästan uteslutande fotograferade i svartvitt. Oftast med Kodak Tri-x eller Fuji Neopan 400. Men även med den finkorniga Kodak Panatomic-x på 32 ISO.

Idag blir det svartvitt till ungefär en tredjedel eller en fjärdedel. Inte för att konvertera i efterhand i datorn, utan oftast fotograferar jag direkt i svartvitt i kameran. I kombination med olika färgfilter för att kontrollera gråskalan (se närmare i denna artikel). Det är mycket sällan jag fotograferar i svartvitt utan någon form av färgfilter.

Inom landskapsfotografi har svartvitt en särskild position, och ett flertal av våra främsta landskapsfotografer har huvudsakligen arbetat i svartvitt. Så även idag, där Michael Kenna tillhör en av de främsta på området. Men inom mitt område naturfotografi är det sällan man ser några större mängder svartvita bilder – det verkar som om svartvitt oftast prioriteras bort. Åtminstone ser man detta i olika bildforum för naturfotografer, de få svartvita bilderna som publiceras får sällan någon större mängd kommentarer eller gillningar.

11501 (2)

Jag har gjort ett antal tester på området, där jag i samma bildforum växlat mellan naturbilder i färg och svartvitt. Om jag försöker hitta ett genomsnitt så ligger färgbilderna på runt 50-100 gillningar, medan de svartvita oftast hamnar på mellan 30-60 gillningar. Och detta oberoende om det är landskapsbilder eller djurbilder. Generellt får ju djurbilderna alltid flera gillningar än landskapsbilderna, men differensen mellan svartvitt och färg är ungefär den samma.

Dessutom kan jag även se att av de runt 500-1000 bilder som publiceras i bildforumet per dag, så blir det sällan mer än 5-10 publicerade svartvita bilder. Och då oftast från de samma fotograferna. Ska jag försöka göra en bedömning av genomsnittskvaliteten på bilderna, så ligger de svartvita bilderna på en högre nivå rent bildmässigt – vilket gör skillnaden i antalet gillningar ännu märkligare…

Här i bloggen bland mina egna bilder ser jag samma skillnader; inläggen med svartvita bilder har färre läsare och får generellt färre kommentarer. Även om jag nu inte gjort en djupare analys av detta här i bloggen, så är tendenserna de samma som i det bildforum jag nämnde här ovan.

Färgbilderna dominerar, och det gör de stort! I olika fotografers bloggar, på hemsidor, på Facebook och på Instagram. Även om jag givetvis hittar ett antal fotografer som enbart visar fram svartvita bilder.

Att arbeta i svartvitt verkar vara en specialitet, där man sällan ser fotografer som genomgående verkar arbeta med både svartvitt och färg.

11502 (3)

Just nu har jag valt att enbart visa fram svartvita landskapsbilder på mitt Instagramkonto. För att se vilka intressen de svartvita bilderna kan generera. Jag kan se att de svartvita bilderna får ungefär samma antal gillningar som jag tidigare fick på mina fågelbilder i färg, men jag ser samtidigt att de fotografer som idag gillar mina svartvita landskapsbilder själva är mer inriktade på svartvitt. Vilket gör att jag fått en annan typ av fotografer till mina bilder än jag fick tidigare.

Givetvis ser jag fortfarande att de mer abstrakta bilderna får något mindre gillningar, men även här ser jag en annan kategori fotografer som hittar till bilderna. Och det mest intressanta är att de svartvita abstrakta landskapsbilderna allt oftare får gillningar av fotografer som ligger utanför naturfotomiljön. Kanske för att naturfotograferna generellt fortfarande har svårt för de mer abstrakta bilderna, och då i synnerhet de som dessutom är i svartvitt.

Naturen är ju i färg, och ska därför fotograferas i färg… Så säger vissa naturfotografer. Och jag kan förstå dem, om nu det viktigaste är att visa hur naturen ser ut. För oss andra, så borde det ju inte ha någon betydelse – för oss där bilden är viktigare än motivet…

(Bild 1 – November, 2006)
(Bild 2 – Is, 2005)
(Bild 3 – Sidensvansar, 2016)
(Bild 4 – Rådjur, 2016)

11503 (4)

Annonser

21 reaktioner på ”Svartvitt eller färg…

 1. År inte så ofta in och tittar & läser numera men när jag väl gör det är det allt som oftast väldigt bra. I det här inlägget förstår jag vad du menar och kan se samma tendens. I valet mellan en svartvit och en färgbild av samma motiv väljer jag oftast den svartvita. Själv är jag väldigt svag för svartvita bilder även om jag inte gör så många själv men om jag gör det blir det också med något sorts färgfilter. Av bilderna här ovan gillar jag den med isen skarpt och även den med rådjuret.

  Ha det gott 🙂

 2. For min egen del kan det ofte ta lang tid før jeg ”ser” fargene i et bilde. Det første jeg legger merke til er gjerne kontrastene og tonene, før fargene. Derfor liker jeg ofte kraftige farger og kontraster mellom farger i fargebilder. Men sorthvitt ligger nok mitt hjerte nærmest. Dessverre svikter motet når det gjelder å kutte ut fargene helt🙂

 3. Jag har ju samma erfarenhet av detta, framförallt då jag använde instagram. Svartvita bilder är inte alls lika ”populära” som färgbilder. Jag tycker ju själv väldigt mycket om svartvitt och försöker allt mer lära mig att få fram det jag vill via svartvitt även om jag ännu inte har några filter att få till det med. Tycker det är en djungel det där att hitta filter. Jag tycker att svartvita bilder många gånger kan ge en starkare känsla och ta bort störande färgklickar och så gillar jag ju kontraster. Kanske är det också så att jag är en SVARTvit personlighet, antingen eller… utan så mycket där emellan.
  Men det där vet du ju redan, vi har ju ”diskuterat” detta i tidigare inlägg här hos dig. 😀
  Rådjuret är vackert, men isbilden är ju en klar favorit.

 4. Intressant läsning och analys av läget. Jag brukar ofta fundera över vad som skulle hända om jag tog bort färgerna ur mina bilder och reducerade allt till ljus och kontraster. Det ställer helt klart större krav på bildtänket eftersom färgen är ett uttrycksmedel i sig. Ett intressant alternativ till färglösa bilder tycker jag de monokroma är. Jag skapar ofta färgbilder med ett heltonat färgfilter framför linsen, ett väl så intressant tillvägagångssätt. Men det svartvita uttrycket intar ju en särställning och det svartvita landskapet, och i synnerhet det abstrakta landskapet, är ett fantastiskt uttryck där former och ljus spelar huvudrollen.

  • Tack så mycket Erik för din fina kommentar och intressanta tankar! 😀

   Det är nog inte helt enkelt alltid, det svartvita och monokroma ställer lite andra krav till både motiv och uttryck. 😀

 5. Intressant inlägg och även kommentarerna här ovan. Tack! Så skönt att inte behöva välja antingen eller, utan att kunna växla mellan både färg och svartvitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s