Summa summarum…

11069 (1)

11070 (2)

Det är inte för att skryta som jag skriver detta, men jag är nog en av de naturfotografer som fotograferar mest och oftast. Helt enkelt för att jag inte kan låta bli. Att fotografera alltså.

Vilket man också kan se rätt snabbt här i bloggen. Sedan omstarten i september 2011 har jag hittills publicerat över 11 000 olika egna bilder, från alla de år jag fotograferat med systemkamera – från 1979 och fram till idag.

Jag har även haft ambitionen att hela tiden visa fram bilder som jag tidigare inte visat i bloggen, att alltid få fram bilder som få eller ingen har sett tidigare. Även om det blivit ett antal dubbletter, men då oftast av misstag. Men annars så blir det hela tiden nya bilder, både nya från senaste veckan men också nya bilder från förr som ingen sett tidigare.

Men jämna mellanrum nås jag av information från andra, där man säger att jag enbart visar ”gammal skåpmat” eller att jag ”nog inte verkar fotografera längre”. Rykten som jag givetvis undrar över varför de finns överhuvudtaget – mer än en gång har jag undrat över varför andra fotografer anser det viktigt att sprida detta. Idag vet jag nog svaret, men jag låter det vara deras problem – och givetvis de som verkar tro på denna missvisande information.

Om jag fortfarande fotograferar? Ja, vad tror ni?

Om ni kollar rubriken ”Statistik” där ni kan se hur spridningen av mina bilder är fördelat, så är väl det tydligt nog. Eller?

11071 (3)

11072 (4)

Eller ska jag börja göra som många andra fotografer; att sluta skriva från vilket år bilden är ifrån. Och kanske dessutom sluta informera om både teknisk utrustning eller geografisk plats?

Fast, å andra sidan kan man inte påverka de som redan bestämt sig. Så är det ju. Dessa har ju en tanke med sin vilseledande information. Så jag väljer att fortsätta göra som jag hela tiden gjort; att skriva vilket år bilderna är ifrån. Och givetvis även teknisk utrustning när jag tycker det behövs.

Sedan tror jag också att de flesta uppskattar att få veta var jag fotograferat, även om jag nu ibland medvetet låter bli att informera om detta vissa gånger.

Hittills har jag publicerat 703 bilder fotograferade under 2016; olika landskap, makrobilder och även bilder på både olika fåglar och däggdjur. Givetvis som vanligt både i svartvitt och färg. Helt enkelt för att det ger ett rätt så bra tvärsnitt av vem jag är som fotograf. Jag fotograferar helt enkelt samtliga motiv i naturen, ungefär lika mycket. I både färg och svartvitt.

Och så kommer jag givetvis också att fortsätta.

Jag kommer givetvis också att fortsätta röra mig i allt från de mer abstrakta och nonfigurativa bilder mot de mer dokumentära. Som också är typiskt för mig som fotograf. Den enda röda tråden man eventuellt kan hitta är att bilderna oftast har en mer personlig uttrycksform. Bilder som kanske kan upplevas som typiska för min bildstil. Även om jag också hela tiden rör mig vidare mot nya och spännande intentioner framöver. Mitt bildskapande står verkligen inte still.

Som tur är!

11073 (5)

11074 (6)

Jag fotograferar helt enkelt precis det jag vill, hur jag vill, när jag vill.

Oavsett vad nu andra skulle tycka, eller försöka sprida om mig i mer vilseledande form.

Jag har fortfarande en aktiv och levande blogg, varje dag publiceras minst ett nytt inlägg. Varje vecka visar jag fram nya och aktuella bilder; eller så skriver jag olika artiklar eller debattinlägg.

Vilket jag även ser resultatet av i form av ett stort antal läsare varje dag, med allt från runt 150 läsare och upp till 800 läsare. Där någonstans rör det sig oftast, även om jag också vid vissa tillfällen haft så många som upp mot 3000 läsare.

Min blogg är mitt viktigaste fönster mot omvärlden. Viktigare än både Facebook och Instagram, där jag inte alls är lika aktiv.

Helt enkelt för att bloggen har en bättre förutsättning för att skapa intressanta dialoger, mer än ett bildflöde som bara genererar gillningar. Och för mig som fotograf är dialogen viktigare än gillningarna. Kommunikationen som uppstår, mellan mig som fotograf och mina läsare.

Däremot är det sällan jag gör några rent fototekniska blogginlägg, helt enkelt för att fototekniken och fotoprylarna aldrig varit viktiga för mig. Inte annat än som verktyg att ständigt använda – och så småningom slita ut. Jag har många kameror och ännu flera objektiv, plus en massa annat småkrafs. Helt enkelt för att kunna göra de bilderna jag vill göra. Inte mer än så.

11075 (7)

11076 (8)

Pryltokig kommer jag nog aldrig bli, helt enkelt för att jag aldrig hinner bli det – då jag är alldeles för upptagen med att använda prylarna…

Tre gamla Nikonkameror, tre gamla Samsungkameror och två lite nyare Pentaxkameror. Det är mina digitala kameror. Viss uppdatering kommer jag göra inom de närmsta tre åren, men först när kamerorna börjar lägga av. Inte innan!

Jag är ju ingen större anhängare av ”slit-och-släng”-samhället. Och jag är lika idag som jag även var på den analoga tiden. Ni skulle sett två av mina F3:or under de senaste analoga åren… Det var knappt så de höll ihop utan diverse tejpmodifieringar…

Inte att glömma mitt gamla 500mm spegeltele som jag köpte 1984, det är alltså över trettio år sedan… Efter många års fotograferande på Sandön utanför Ängelholm, när jag bodde där, så tror jag att halva Sandöns sandmängd har hittat in i spegeltelet. Det är idag mer eller mindre omöjligt att fokusera utan ett högljutt krasande… Jag har även ett 28mm vidvinkel från 1981 som jag fortfarande använder ofta…

Nåja, nog om min utrustning… Då är det bättre att skriva om mitt intensiva fotograferande. Jag har publicerat drygt 60 bilder, fotograferade under enbart senaste veckan. Och ikväll blir det ut igen för att möta lite olika djur i Mullsjöskogarna. Så även på fredag. Och under lördagen är det ny heldagskurs där symboliken nu står som tema.

Vi får se på söndag hur jag då kan summera denna veckas fotograferande. Ett fotograferande som är allt annat än passivt, faktiskt är det så att jag aldrig någonsin fotograferat så mycket och så ofta som PRECIS NU.

(Bild 1 – Motljus, 2006)
(Bild 2 – Snöfall, 2016)
(Bild 3 – Is, 2006)
(Bild 4 – Död bananfluga, 2006)
(Bild 5 – Sångsvanar, 2007)
(Bild 6 – Tornseglare, 2016)
(Bild 7 – Älg, 2008)
(Bild 8 – Fälthare, 2016)
(Bild 9 – Malin, 2004)
(Bild 10 – I skogen, 2009)

11077 (9)

11078 (10)

11 thoughts on “Summa summarum…

 1. Dessa rykten alltså! 😦
  Vi är nog ganska många här som följer din blogg som vet att du fotograferar väldigt mycket och ofta. Att utrustningen inte spelar någon roll, utan att du ser hellre till bildskapandet och inte till det materiella. Visst är det alltid roligt att ha verktyg som är bra och på något sätter underlättar i skapandeprocessen av bilder. Men det var länge sedan vi passerade den gränsen att kamerorna var tillräckligt bra, inte sant?!

  Kanske är det lättare att påstå något som inte är sant om dig, än att faktiskt inse det faktum att du fotar mycket och ofta och väldigt, väldigt bra. Att du kan skapa fantastiska bilder med i mångas tycke en undermålig utrustning. Faktum är att det är få som frågar en konstnär som målar vad han/hon har för pensel när han/hon skapar… inte sant?!

  Jag vet nog ingen annan fotograf som kan plocka så många olika bildvarianter ur ett snabbt älgmöte, eller ha det fantastiskt breda och professionella bildseende som du Terje?!

  Så tids nog är jag helt övertygad om att det kommer märkas vad som är sanning och vad som är rykte. Syns tydligt här på bloggen hur aktiv du är tycker jag!

  Vi ses Terje! 😉

  • Tack så mycket Mårten för dessa fina ord! 😀

   Jo, jag vet att många som följer med vet detta. Men det är väl så med många av de osanna rykten som surrar runt mig; de finns där av andra anledningar. För att alla de som inte vet ska få en annan bild av mig. Som mer gynnar andra. Fascinerande, när man vill förstärka den offentliga profilen av mig som fotograf. 😀

 2. Undrar om det är så till viss del att om man inte är hyperaktiv på facebook så ”finns” man inte? Jag upplevde iallafall det när jag plockade bort mitt konto där för två år sen, att folk slutade hålla kontakten. Och då menar jag mitt privata konto och människor som jag faktiskt ansåg som mina vänner.
  Sen finns det alltid människor som är illvilliga ryktesspridare såklart och det är väl som du skriver, de som lyssnar på dessa har säkert redan bestämt sig och bryr sig antagligen inte om att ta reda på huruvida det stämmer eller inte. Men nog är du en mycket flitig fotograf, den kan vi helt klart se vi som följer dig här.
  Tycker också att bloggvärlden är bättre på det viset att det går att kika in när man har tid och lust och utan att behöva stressa vidare till nästa och det går att få en helt annan typ av dialog. Sen tycker jag personligen att det är ganska roligt att du skriver var du tagit bilderna och även att du skriver lite om bländare mm eftersom det har lärt mig en hel del, så det tackar jag för.
  Så fortsätt du att ta lite bilder, det ser jag fram emot 😉

  P.S. Isbilden gillas extra mycket, är det du när du sitter gömd i skogen och spanar i kikaren efter rätt motiv? D.S.

 3. Haha! Är det ett skämt eller? Det kan inte bli mer uppenbart att du är aktiv Terje, både i ditt fotograferande i sig men också med att visa dina bilder. Det är jag glad för ska du veta!

  Som jag skrivit tidigare är du fantastisk i det att du rör dig mellan alla dessa genrer, titta bara på bilderna ovan. Här finns verkligen något för alla smaker!

  För egen del var det den fina bilderna med älgen och fältharen som föll mig i smaken, i alla fall idag. Kanske tycker jag annorlunda en annan gång då jag tittar i det här inlägget, men det finns alltid inspiration att hämta här 🙂

  • Tack så mycket Gustav! 🙂
   Jag tyckte också att det verkade vara ett skämt, första gången jag hörde det. Men, tyvärr. Däremot verkar det mer handla om att få mig in i en annan dager än vad som är sant, kanske för att sanningen inte är bra för dessa människor. 😉

 4. Du publicerar otroligt många bilder med tanke på att du inte är aktiv, och lagt kameran på hyllan 😉
  Och om det nu skulle vara så, och! vem har då med det att göra och vem stollig individ mår gott av att om det vore så. Jo de avundsjuka och andra små varelser med mycket munläder och liten verkstad. Men varför bry sig vad dessa individer och energitjuvar tycker, som du skriver det får ju stå för dem och deras problem.
  Men som sagt nu är du ju verkligen aktiv och med ett enormt driv fortsätter att utvecklas och för fotografin framåt.
  Vilket belackarna borde vara glada för, då du bla gjort det möjligt att de kan visa bilder idag som inte annars vore möjligt, stilmässigt. Om inte du varit förgrundsgestalten och del i att bryta ny mark för ny typ av bilder i bildområdet vad som anses som ”naturfotografi”.
  Men det går bra att fotografera dylika bilder och plocka poäng, men rata den som gjort det möjligt. Inte fair och lämnar en dålig smak i munnen.
  Och så bra tänket med att fortsätta med en blogg och inte träda in i det slutna rummet på de (anti)socialamedierna eller bruset…
  En blogg eller hemsida är öppen för alla och enkelt att surfa in på.
  Men många har i fallit i fällan och de snabba kickarnas lajks värld och känner sig endast existera efter hur många likes man kan generera och fastnar i bekräftelse träsket och stängt in sig i ansiktsbokens bubbla.
  Och lajksen är bara i sin tur att känna och visa att man finns till (och kan ju generera lajks för att jag lajkar…)det ligger liksom i mänsklig natur, att allt utgår från egot, på gott och ont.

  Och bloggen ger som du skriver en bättre förutsättning att skapa intressanta dialoger och har ett mera eftertänksamt sätt och man tillåts analysera och inte bara rusa på och hela tiden bli pådyvlad en massa. Samt att en hemsida/blogg når alla.
  Jamen det är ju bara att gå med, så får ju du också se bilderna säger man, varför? när som sagt en blogg/hemsida är tllgänglig för alla och inte bara inbördeslikes klubben 😉 många intressanta fotografer som jag missar att se bilder från. Då de försvunnit,och troligtvis känt sig tvungna att vara med i flödet, och finns nu i ansiktsbokens slutna bubbla, dit inte alla når.

  Så fortsätt gärna med din blogg och fortsätt visa bilder från idag, igår och från förr.
  Då bra bilder inte har ett bäst före datum och som sagt, bra och dåligt är ju subjektivt och bestäms inte av år eller datum de är fotograferade.
  Så fortsätt berika och inspirera oss med dina unika bilder, och de andra (lånar ett uttryck av Jonas Colting) ”kan dra åt helvete” 😉
  Tack för att du orkat läsa ända hit 🙂
  Med vänlig hälsning Christer K
  Ps. Rusade i taket här, men många fina och spännande bilder du illustrerade din text med. 2,5,6 och 10 värmer mina sinnen lite extra. 🙂

  • Tack så hjärtligt Christer! 😀
   Din förmåga att läsa mellan raderna, fullt ut se helheter och processer, det uppskattas verkligen! 😀

   Och nej, jag har aldrig haft problem med att läsa din längre kommentarer – fortsätt gärna undvika det ”twitterkorta”. Det är som en god bok, den får inte vara för kort, så det tar lite längre tid innan man läst färdigt! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s