Att alltid titta framåt…

9718 (1)

De absolut viktigaste egenskaperna är förmågan att alltid kunna titta framåt. Alltid se vidare, visionera, få nya idéer, bryta ny mark – och i detta upptäcka att man alltid är steget före.

Men givetvis också att använda sig av den allt större och tyngre ryggsäcken av erfarenheter. Även de negativa. Att kunna ha styrkan att använda detta negativa för att utveckla det till något positivt.

Ingen vinner på att gräva ned sig, ingen vinner på att strukturera upp allt det negativa som skett genom livet – om man inte kan ta allt detta med sig vidare. Mot nya mål och utmaningar.

Man lär så länge man lever!

Tro mig, jag har fått min beskärda del av skit och oerhört jobbiga erfarenheter – och om inte jag själv har uppmärksammat detta, så har jag aldrig saknat människor som velat påminna om det. Det kommer ju alltid finnas sådana människor som mer fokuserar på det negativa, och som försöker hitta tröst i Jantelagen för att bromsa de som är framgångsrika. Men det leder aldrig vidare och framåt.

Nya intressanta bilder kommer inte om jag är oerhört duktig på att fixera mig vid det jag inte kan, och genom det kanske inte vågar ta några risker – utan de nya bilderna kommer genom drömmar och visioner. Genom nya spännande idéer och utmaningar.

Och plötsligt blir det svåra något som blir en positiv utmaning, mer än ett omöjligt hinder.

9719 (2)

Mitt bildskapande har genom åren kommit genom att tänka framåt, att inte se några hinder – och att alltid vara nyfiket frågvis. Oftast återkommer jag till frågan ”varför inte?” – eller så experimenterar jag hämningslöst av ren nyfikenhet, för att se vad det kan bli av det.

Det positiva tänkandet har burit mig genom omöjliga bilddrömmar, den enorma scenskräcken utvecklade mig så småningom till en inspirerande föreläsare – och jag hittade en pedagogik i mina fotokurser som mer byggde på övertygelser och elevreaktioner, än lärarutbildning. Ingenting är ju omöjligt egentligen, om man bara bestämmer sig tillräckligt mycket för att det ska gå vägen och bli bra i slutändan.

Jag har mött många kursdeltagare där deras största brist var ett lågt självförtroende. Jag har också mött mängder av fotografer som mer fokuserat på vad andra fotografer gör, helt enkelt för att de inte hade egna visioner och övertygelser – eller inte vågade tro på dem.

Jag har även mött fotografer som ständigt kritiserat andra fotografer, helt enkelt för att de ansåg det vara det enda sättet att själv skapa framgång. Genom att försöka trycka ned andra.

Alltså tydliga bevis på att det negativa tänket inte kan leda vidare till något konstruktivt.

När jag tittar tillbaka på min karriär som fotograf så ser jag att jag lyckats genomföra rätt mycket. Även sådant som andra inte lyckats med. Men att jag givetvis också inte lyckats med sådant som andra lyckats bättre med. Vi har ju alla våra styrkor och svagheter.

9720 (3)

Men det är enbart jag själv som väljer om jag ska fokusera på det jag är bra på, eller det jag inte är bra på. Och om jag har förmågan att bli bättre på det jag inte är bra på – samtidigt som jag utvecklar vidare det som jag redan är bra på!

Det är mina val, andra kan inte göra dem. Och mitt öde ligger i mina egna händer, inte i andras. Även om allt större framgångar också kommer att skapa allt bättre motståndare, så måste jag helt och hållet välja att fokusera på mig själv istället.

Vilket jag i perioder inte varit tillräckligt bra på. Jag har haft en böjelse att ibland fokusera för mycket på andra, vilket kan vara bra om jag kan utveckla och lyfta fram de andra. Men det är till nackdel om deras negativism även sänker mig, vilket det lätt kan bli då jag genuint bryr mig om andra människor och hur de mår.

Alltså; tvi-tvi, nu kavlar vi upp ärmarna och tittar framåt. Imorgon är en annan dag – och en fantastisk möjlighet till något helt nytt och något oerhört spännande.

(Bild 1 – Kurvor, 1993)
(Bild 2 – Vitsippor, 2009)
(Bild 3 – Sångsvan, 2014)
(Bild 4 – Råbock, 2008)

9721 (4)

Annonser

11 reaktioner på ”Att alltid titta framåt…

 1. Ja Du Terje ! Man kan bara klättra till den yttersta grenen, försöker man att nå lite längre faller man. Sedan är orsaken till fallet många. Riskerna är stora att allt för många försöker att såga av den gren du nått, alla vill sitta på samma gren. Nu kan ju inte alla vara ekorrar, utan de flesta både vill och känner sig trygga på marken. Fast tänk om man ändå kunde få, våga, eller utsätta sig för de umbäranden som ekorren gjort för att hamna bland de finaste nötterna. Massor av feta klasar av uppmärksamhet och goda betingelser. Metoderna är många att kapa grenen, spelar ingen roll hur man är, ser ut eller kanske försöker hjälpa andra att bli en liten ekorre. Man faller, metoderna blir man varse, när så belackarna fått utlopp för sin avundsjuka, aggressivitet. Man faller pladask. Pladask ! Men livet som naturmänniska och bildskapare överlever. Man ska skaka av sig, likt en hund som gått ner sig i skiten. Ingen kan ta din berättartalang, ingen kan tränga sig in i ditt bildskapande. Allt överlever, tro mig. Ekorren som sågades ner från grenen, lever än och tydligen hade han samlat så många nötter så han kan kalasa på ålderns höst. Visserligen kan han inte klättra. Men det behöver han inte längre. I dag kan han sitta och titta på sin stora bildskärm och se alla underbara bilder som ans yngre kollegor lägger ut på FB. Hoppas bara att de får tillgång till alla nötterna som fins/fans att plocka. Det är dom sannerligen värda. Det finns otroliga naturfotografer och du Terje är en av dem.Njut av livet och din natur !

  • Tack så mycket Bengt för din oerhört fina kommentar och din träffande historia! 🙂
   Det är så sant, så sant – och jag tar tacksamt emot dina kloka funderingar. Dina fantastiska bilder Bengt kommer alltid finnas kvar också!

 2. Kommer direkt att tänka på heldagen för ett år sedan när jag läser detta. Dina förmaningar om att jag ska experimentera mer, våga gå utanför ramarna och inte vara rädd för att misslyckas. Minns sessionen vid Ängelstorpsstenen, där du försökte mig se Bilden i reflektionen i min bilruta, men jag var för upptagen med Motivet. Haha! Lärdomar som jag fortfarande arbetar med och har nytta av. Så jag arbetar vidare med mina egna bilddrömmar, försöker förnya mig, hålla intensitet och nyfikenhet på topp!

  Såklart gör du helt rätt som fokuserar på möjligheterna, drömmar och visioner. Tack för ännu en tänkvärd artikel!

  • Hehe, jo jag glömmer inte det med Ängelstorpsstenen nej – din min var ju obetalbar… 😉
   Jag tycker du gör rätt att jobba vidare med dina egna bilddrömmar – vilket ju ser hur bra ut som helst när man är inne på din blogg.
   Tack så mycket Gustav! 🙂

   • Det blev en väldigt nyttig ”läxa”, när jag såg dina bilder från platsen sedan. Kunde inte drömma om att man kunde göra sådana spännande bilder i naturen!

    Tack så mycket för uppmuntran och inspiration! 🙂

    • Tack igen Gustav för din uppmuntrande kommentar! 🙂
     Det är just det som är det mest fascinerande med fotografi, hur seendet hela tiden utvecklas – och alltid kan fortsätta att utvecklas. 🙂

 3. Till att börja med – Bra skrivet Terje, en fantastiskt tänkvärd artikel!
  Jag tycker att du genom de heldagar jag tagit för dig och de gånger vi mötts alltid lyckats rikta om mina tankar om hinder och svårigheter till att istället bli något positivt. Kort sagt till en fördel och möjlighet istället. Det är positivt tänkande som också gör att man också vågar testa nya saker och istället för att se hindren och svårigheterna, fokuserar om till att se möjligheterna och fördelarna.

  Håller med dig om att det ibland behöver vara så att man fokuserar lite mer på sig själv och inte dras med ned i det negativa om andra mår dåligt. Men man bryr sig ju, så är jag också! 😉
  Antar att det är det som kallas för medmänsklighet?!

  Jag tror att du har helt rätt i inställning och tänket ”ingenting är omöjligt” (som Gunde Svan en gång också sa) är det rätta förhållningssättet. Det är ofta inte frågan ”om det går” utan frågan om ”hur man ska genomföra det”. Det ger inte bara självkänsla utan också ett positivt förhållningssätt att angripa ”problemet” med. Smart, inte sant?!

  Slutligen, jag håller med dig fullständigt Terje:
  ”tvi-tvi, nu kavlar vi upp ärmarna och tittar framåt. Imorgon är en annan dag – och en fantastisk möjlighet till något helt nytt och något oerhört spännande.” 😉

  • Tack så mycket Mårten för dina fina ord! Jo, Gunde Svans bevingade ord känner man ju så väl till. Bjørn Dæhlie hade också något liknande (fast jag har nu glömt exakt vad han sa). Men det är ju så att vinnarna, de har ofta denna inställning inbyggt i sig – och just därför är de också vinnare. De som har den starkaste viljan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s