Hur dum får man vara?

9542 (1)

Det finns många som tror att jag är en lättlurad typ. En sådan jovial, godmogen och godtrogen snubbe som man tror sig kunna lura i vad som helst. Med fantastiska ursäkter och förklaringar, eller så försöker man att ändra fokus – i tron att jag ska förstå, eller svälja vad som helst.

Visst kan jag hålla med om att jag ofta kan vara trögtänkt, eller att jag ofta vill tro det bästa – men oftast får jag ihop räknestycket.

Jag har hört de mest fantastiska bortförklaringar, men även tvingats försöka avdramatisera de tydligaste pekpinnar. Kanske för att det finns många som tror att jag är dum och korkad, med ett lägre intellekt än de flesta andra.

Jag får uppleva detta nästan varje dag. Antingen genom att andra människor försöker förleda mig in i en särskild tro, där orsaken egentligen är en helt annan. Eller så upplever jag hur andra människor har en vendetta mot mig, i tron att kunna påverka alla till att få samma negativa bild av mig.

Antingen till mig som människa, eller som fotograf.

Ett mönster som ibland blir skrattretande tydligt, men där jag också kan undra om inte också andra kan se detta.

9543 (2)

Eller har vi alla blivit offer för kommersialismens marknadskrafter, även när vi bedömer andra? Har vårt samhälle idag blivit så polariserat; att det antingen består av människor som leder massorna precis i den riktning de önskar – och sedan en stor folkmassa som av olika anledningar helt och hållet låter sig ledas. Eller manipuleras…

För att man inte har tid att tänka en individuell tanke, som skiljer oss från alla andra. Eller så har vi kanske inte orken eller insikten?

Såg senaste avsnittet av Uppdrag granskning på SVT, om alla bränder på svenska asylboenden. Reagerade särskilt på de möten där vanliga människor samlades för att uttala sig om att få asylboenden i sitt närområde. Var det rädsla och okunskap som fick dessa människor att komma med trångsynta och korkade kommentarer? Men jag kunde heller inte låta bli att undra över var människorna som kunde tänka själva hade tagit vägen – satt de tysta på mötet, eller var de inte alls närvarande?

Eller är det vår rädsla för att bli grundlurade, som får oss att bete oss som grundlurade? Och att vårt politikerförakt eller misstänksamhet till överheten, automatiskt leder oss rakt in i famnen till de mer ljusskygga krafterna? Är det därför Donald Trump får en allt större folkmassa med sig; inte för vilka sakfrågor han kan komma med, utan mer för att han kritiserar överheten?

9544 (3)

Och inom konstvärlden tar vi hellre risken att kritisera en Picasso, än att hylla en målning gjort av en schimpans…

För att vi inte vill känna oss dumma, så är det precis det vi blir… Och för att inte framstå som trögtänkta, så blir vi vilseledda direkt från första början… Hade Hitler fått med sig de stora massorna som hyllade honom, om alla hade varit lite mer trögtänkta? Eller försökt skapa sig en egen bild av vad som höll på att ske, innan man bestämde sig för att agera?

Vi hade kanske heller inte haft reklam på TV, för att reklamen helt enkelt inte kunde påverka oss. Hade den stora folkmassan inte varit så lätt att förleda, då hade vi kanske heller inte haft någon reklam alls?

Vi fotografer hade också vågat kritisera en bild som alla andra hyllar, eller att hylla en bild som alla andra kritiserar… Genom att agera klokare och med större insikt, då vågar man också ta risken att bli framställd som dum och godtrogen, av den stora folkmassan…

Ju högre pris, desto bättre produkt! Det som oftast omtalas och hyllas, det är också det bästa!

Eller?

9545 (4)

Historieboken är full av händelser där alla som haft en rädsla för att bli framställda som dumma, precis också blir framställda som dumma – när vi fått distans till händelsen och fått tänka till lite. Och det är lätt att känna känslan att vi var mer primitiva förr; både när vi tänker på alla trollen vi trodde på, eller alla häxor vi brände till döds…

Men vi glömmer att det även kommer en morgondag, och att vi är minst lika primitiva idag – om vi tittar med ögonen till en människa någon gång i framtiden.

Helt enkelt för att vi aldrig kan lära oss av våra misstag.

Hur dumma får vi egentligen vara?

(Bild 1 – Ljuset, 2007)
(Bild 2 – På väg hem från festen, 2006)
(Bild 3 – Sländor, 1993)
(Bild 4 – Sparvuggla, 2013)
(Bild 5 – Vildsvin, 2010)

9546 (5)

Annonser

12 reaktioner på ”Hur dum får man vara?

 1. Hur dum som helst… tyvärr. Många tankar som jag känner igen detta inlägget men mitt röriga huvud får inte ihop dem till nån vettig kommentar.

 2. Kan det vara avund Terje? Avund och rädsla. Sådant gör människor dumma i bemärkelsen elaka. Har själv varit drabbad så jag tror jag förstår vad du menar. Tröttsamt och energikrävande. Bästa att bara lämna då det inte går att föra en vettig dialog med sådana människor.

  Känner bara dig genom dina bilder. Tycker att det är fantastiskt när bilder bjuder in så som dina oftast gör. Bjuder in till stämning och en berättelse. Jag tittar ofta in här för att bli inspirerad och ta lärdom.
  Hälsningar Maria, en amatörfotograf

  • Tack så mycket Maria för dina fina ord! Det kanske kan vara så som du säger, och att det bästa är att lämna sådana människor. Försöka ha så lite med de som möjligt, även om det är svårt att undvika. Alltid dyker det upp nya, eller så tror man på allt man får höra. Det är verkligen synd om människorna, som August Strindberg sa en gång i tiden.

   Och de har dessutom en fantastisk förmåga att dyka upp i media och i olika teveprogram.

   Trevligt att du hittar till min blogg och tittar in. Och roligt att nu också få en kommentar från dig. 🙂

 3. you sit and think about shit like i do…till it drives you nuts and spills out in some /creative/ form or another. i like the topic because i’ve studied it for several years now (one can in fact study alone outside an ”educational” institution). i’ll just say that those who attempt to lure you (general) don’t give a shit if you or the rest of a thinking minority are in agreement because they aim for Mass consensus. and the scarey part??… well,…They have it down to a SCIENCE. if you have never laid eyes on scholarly studies behind the deeper psychological game that is a presidential ”debate”, ”social” community…or a Tele-Vision Advertisement, then i implore you to devote a couple well-placed hours of your time googling about in the free library of the World Wide Web. no, they won’t GET us most of the time, but They will more than likely succeed in embedding small (non-verbal) programs into our subconcious that could have a later influence on how we percieve certain messages or concepts. advertisement, promotion and public rep campaigns are BIG biz and it’s no laughing matter behind the scenes…its a laboratory of mind-control experimentation (focus groups and heavy heavy emotional engineering). mind-manipulation technique is also employed even when you shop for goods and services in stores, even down to how/where products are placed on a display with many shelves. it’s not usually random. …yes well and to bring this home,…just WHERE do we know Trump (the trumpet) from?? yes…that damned Tube people waste their lives away in front of.

  • Tack så mycket Jason för din fina kommentar i ämnet! (Svarar dig på svenska, då jag vet att du ofta vill detta)
   Ja, det är ett fascinerande ämne. Och jag funderar ofta på detta, och hur vi människor agerar själva och i grupp. Och den rädsla vi har för att bli ansedda som dumma, men att denna rädsla också får oss att agera som dumma – helt enkelt för att vi ofta agerar i grupp. Och känner oss trygga med att vara i en grupp. Vi vågar ju oftast inte tycka annorlunda, då detta placerar oss utanför gruppen. Vi kanske blir utfrysta, eller anses vara onormala eller konstiga. Och ingen vill riskera att bli ensamma eller övergivna. Därför fortsätter vi att göra som alla andra, tycka som alla andra – och även bedöma andra inifrån gruppen. Och det tar verkligen inte lång tid att se detta mönstret eller gruppagerandet.

   Marknadskrafterna utnyttjar just detta, och hur lätta vi är att manipulera. Och bara tillräckligt många andra tycker något är bra, så blir det automatiskt många till som också tycker det är bra. Och vice versa.

   Som konstnär är detta agerandet intressant att studera, då det ger underlag till bilder och uttryck. Men också i att förstå eller förutse reaktioner som vissa bilder får. Vilka motiv som får färre att titta, vilket ljus som får flest tyckanden… Det är ibland irriterande lätt att se vilka bilder som kommer att hyllas, och vilka som kommer att sågas eller ignoreras. Och det är det samma varje år, även om det då och då dyker upp nya trender. 🙂

 4. absolutely… swedish all the way. i save a lot of time and maintain flow by Writing in a language we both understand. so yeah always answer Swedish because i have very little problem understanding.

  what you refer to in that first part is confirmed with experiements like the Asch Paradigm (conformity and herd mentality experiments). something very often observed in a workplace or school…yet also in larger numbers… a democratic panel… or even society perhaps.

  as it concerns art and yes, well,… photography. this absolutely comes into play… just look at insta-gram or any other offline/online gallery where there is mass attendance. for example, as an avid IG-er, if i really wished to do so, i could increase my own IG follower-count…likes.. hearts..gold-stars.. whathaveyou… EXPONENTIALLY because after a couple years i know that game…i could tag the hell out of every post or i could just add a few more notches of saturation to every decently exposed photo..but to me that is not what my ig is for. i take extreme care to keep opinions genuine…even to the point of losing some follower-ship which apparently are of the belief that one should ”like for a like”. blahh…. nevertheless… the same holds true for these photoblogs of course and flickr and whatever else concerning online feedback. i am sure in the world of offline analog photography galleries there are tricks to get more of a response as well (which is not based on true perception). to sum it all up… many wish to be told or instructed on what they should appreciate or how to proceed and this is what the sly businessmen of advertising… or politics…and yes… higher-up management are very much aware of.

  • Jo, jag känner så väl till gillandet på Instagram. Det är inte svårt att förutse vilka bilder som kommer att få flest gillningar. Och jag håller med dig att många där har fallit i gillafällan, det gäller ju att få flest gillanden – då vinner man ju… Eller?

   Av samma anledning så deltager jag INTE i fototävlingar. Jag fotograferar ju inte av den anledningen, så varför ska jag lämna in mina bilder till detta. Sedan finns ju en stor risk med allt detta; att det stärker ett ännu större liktänkande. I jakten på gillningar eller fina placeringar i en fototävling, så anpassar man sitt fotograferande. Eller vilka bilder man skickar in. Och det ställer jag heller inte upp på. Jag håller mig till mitt, och mina egna bildintentioner. Och är övertygad om att det är det vinnande i längden, ur en konstnärlig aspekt. 🙂

   • ”… I jakten på gillningar eller fina placeringar i en fototävling, så anpassar man sitt fotograferande. Eller vilka bilder man skickar in. Och det ställer jag heller inte upp på….”

    oh.. you mean like today’s producers of an ”artist’s” radio ”music”…gotcha. (is this why everyone sings the same more or less and much of music on the radio is predictable) yes, i think i see your point. well, those doing art for the PURE sake of translating personal experience, experiments or message may be the lesser noticed, but then that very notion means nothing to that Artist. hmm, …so no harm done in such natural separation of cream in the milk. stay the course

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s