Heldag med Lars…

8526 (1)

8527 (2)

8528 (3)

8529 (4)

8530 (5)

8531 (6)

Igår hade jag en heldag inbokad med Lars Abramson. Det blev en lång dag som började runt 07.30 på morgonen och slutade vid 22.15 på kvällen. Vi hade långa och intressanta diskussioner kring bildtänkande och även fotoutrustning. Pratade även om manuella inställningar, vitbalans och fördelar med att arbeta med manuell fokusering. Vi lyckades även hinna med att fika och njuta av det intensivt varma sensommarvädret.

Dagen fokuserades i första hand på djurfotografering, både fåglar och däggdjur. Och vi diskuterade olika tillvägagångssätt.

Vi hade två möten med forsärla, där det blev bilder vid andra tillfället. Vi väntade på kungsfiskarna, som inte ville dyka upp. Vi hade stenknäck, gärdsmyg och en ung rödhake. Särskilt rödhaken var fin där den satt bland de röda bären i en druvfläder. Vi mötte även en trött kattuggla i skorstenen på en liten jaktstuga.

Dagen avslutades med att titta efter olika fyrfotade djur i Mullsjöskogarna. Men det blev inte så mycket som vi hade hoppats på; men några bildserier på en ståtlig råbock och även en råget med två kid blev en trevlig avslutning i skymningen.

En fladdermus i silhuett mot skymningshimlen blev sista upplevelsen innan vi avslutade heldagen.

(Bild 1 – Morgondimma, 2015)
(Bild 2 – Ryds kvarn, 2015)
(Bild 3 – Forsärla, 2015)
(Bild 4 – Humla och mjölkört, 2015)
(Bild 5 – Ung rödhake, 2015)
(Bild 6 – Kattuggla, 2015)
(Bild 7 – Råbock, 2015)
(Bild 8 – Råget och kid, 2015)
(Bild 9 – Råget och kid, 2015)
(Bild 10 – Råbock, 2015)
(Bild 11 – Skymningsbock, 2015)
(Bild 12 – Skymningsbock, 2015)

8532 (7)

8533 (8)

8534 (9)

8535 (10)

8536 (11)

8537 (12)

10 reaktioner på ”Heldag med Lars…

 1. Måste vara härligt att diskutera kring bilder samtidigt som man är mitt i skapandet. Det där med vitbalans ja. Själv har jag en tendens att överdriva lite eftersom min favoritfärg är grön åt det gula hållet. Säkert inte alla som gillar det. Idag kan jag inte välja nån/några favoritbilder eftersom de är så vitt skilda och så fina.

  • Det är alltid intressant att diskutera, och med Lars blev diskussionerna ibland så långa och innehållsrika att vi stundtals kom lite ifrån själva fotograferandet. Men heldagarna är ju olika, och bygger mycketpå vad deltagaren tycker är det viktiga för stunden. Så jag tror Lars känner sig nöjd efter dagen. Plus att det blev lite bilder också. 🙂

 2. och vilka bilder … helt underbara 🙂 igår och idag var jag vid Ryfors och innan dess åkte jag längs Stråken från Bottnaryd mot Mullsjö … blev några fina bilder på dimman som låg längs vägen, över Stråken och i skogen ….
  Ha en skön söndagkväll

 3. Bild ett, dimman, då var inte jag med, är det en bild från din balkong?

  Lite kul att det var jag som upptäckte forsärlan. Är det en hona eller en ung årsunge och vad har du för exponeringstid?

  Humlan, kan det vara 1/1000 sek?

  Också lite kul att det var jag som upptäckte den unga rödhaken, undrar vilken exponeringstid du hade på den – gillar bilden?

  Bild 12 har jag en variant av, den får du se nr jag har fått till trasslet med raw-konverteringen, måste byta till Lightroom. Även kameran (EOS 7d II) fick jag till i ”grevens tid”, det tar tid att få till rutinen med alla nya knappar (löjligt små), när man bara har haft EOS ettor sens mitten av nittiotalet! Såg att du exponerade en bild med ”glödlampa” som Kelvin-läge, den såg blåare ut i fält, har du minskat på det blåa i bilden?

  • Bilden på dimman är från min balkong, precis på morgonen innan vi träffades.
   Jag skulle säga att det är en årsunge, möjligen en hanne. Slutartiden var 1/2500 sekund.
   Humlan är på 1/2000 sekund.
   Rödhaken var på 1/100 sekund. En bild jag är rätt nöjd med.
   De två sista bilderna i inlägget är med färgtemperaturen inställd på glödlampa, och visar blåtonen utan försvagning eller förstärkning.

 4. Ännu en heldag, vad trevligt… och inte blev du väl något trött den här gången heller, Terje? 😉 Rödhaken var mycket fin, bland bären som du skriver, och de böjda grenarna i grönskan. Kattugglan var en märkvärdig bild, där den halvcirkelliknande formen får mig att associera till månen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s