Fågelfotografen…

8118 (1)

8119 (2)

8120 (3)

8121 (4)

Jag är såpass mycket fågelskådare att jag går igång på sällsynta fågelarter, men samtidigt såpass mycket naturfotograf att jag inser betydelsen av bildspråket. Och gärna bilder som är lite annorlunda.

Helgen gick i fåglarnas tecken, även om det också blev lite annat. Lördagen blev det en tur till Hulesjön vid Falköping och sedan till Hornborgasjön och några olika platser där. Under söndagen var jag till Ryfors.

Jag har under helgen sett och fotograferat en lång rad olika fågelarter, som bland annat; gråhakedopping, smådopping, storskarv, sångsvan, knölsvan, grågås, kanadagås, gräsand, skedand, brunand, vigg, knipa, brunglada (mina första bilder på arten), brun kärrhök, ormvråk, havsörn, fiskgjuse, tornfalk, fasan, sothöna, trana, tofsvipa, storspov, rödbena, skrattmås, fiskmås, gråtrut, fisktärna, ringduva, gök, tornseglare, gröngöling, mindre hackspett, sånglärka, ladusvala, hussvala, sädesärla, gulärla, gärdsmyg, järnsparv, rödhake, rödstjärt, buskskvätta, stenskvätta, koltrast, björktrast, rödvingetrast, taltrast, gräshoppsångare, sävsångare, kärrsångare, härmsångare, ärtsångare, törnsångare, svarthätta, lövsångare, kungsfågel, svartvit flugsnappare, blåmes, talgoxe, stjärtmes, nötväcka, stare, skata, kaja, korp, kråka, pilfink, bofink, grönsiska, grönfink, hämpling, rosenfink (mina första bilder på arten), gulsparv och sävsparv.

8122 (5)

8123 (6)

8124 (7)

8125 (8)

Jag har publicerat några bilder från helgen i några tidigare inlägg, och väljer nu att visa några fler. Bilder som antingen har gjorts med 400mm eller med olika vidvinkelobjektiv mellan 18mm och 35mm. Några av bilderna på sädesärla i flykt är dessutom med infraröd inställning i kameran.

Bilden på brungladan är mer som en observationsbild, bildens värde är just att det är den ovanliga brungladan. Men annars har jag hela tiden försökt tänka i bild, mer än i art. Och att den oftast bör ske något i bilden, mer än att fågeln enbart sitter och glor. Jag har även kombinerat med andra element i bilderna, antingen i ljuset eller exponeringen – eller att jag kombinerar med växtlighet.

Som vanligt i mina bilder så är bildkompositionen mycket viktig; var i bilden jag placerar fågeln eller fåglarna är ingen tillfällighet. Och jag kombinerar gärna med olika bimotiv för att skapa balans och dynamik.

Se gärna inläggen Hussvalor, Sjungande rosenfink, Blommande syrén och – Men mamma, vad gör du..? för att se flera bilder från helgen.

8126 (9)

8127 (10)

8128 (11)

8129 (12)

(Bild 1 – Skata och fälthare, 2015)
(Bild 2 – Knölsvan, 2015)
(Bild 3 – Brunglada, 2015)
(Bild 4 – Sädesärla, 2015)
(Bild 5 – Gulsparv, 2015)
(Bild 6 – Sjungande rosenfink, 2015)
(Bild 7 – Gulärla, 2015)
(Bild 8 – Svärtkämpar och brunand, 2015)
(Bild 9 – Ladusvalor, 2015)
(Bild 10 – Ladusvala, 2015)
(Bild 11 – Sädesärla, 2015)
(Bild 12 – Sjungande gulärla, 2015)
(Bild 13 – Brunand och vigg, 2015)
(Bild 14 – Mindre hackspett, 2015)
(Bild 15 – Brun kärrhök, 2015)
(Bild 16 – Sädesärla, 2015)

8130 (13)

8131 (14)

8132 (15)

8133 (16)

Annonser

8 reaktioner på ”Fågelfotografen…

 1. Fantastiska bilder Terje!
  Det är just för att det hela tiden händer något i bilderna, som de inte bara blir unika utan även aldrig går att titta sig trött på. Jag håller helt med dig i din tankar om bilder och jag gör allt för att bli bättre på det. Tack för dina inspirerande inlägg med tankar, idéer och framför allt vackra bilder i världsklass! 😉

   • En liten reflektion kring detta med arter när du ändå nämner det i din text. Visst är det mäktigt att få fota en sällsynt djurart, men visst är det ändå något speciellt med de ”vanliga” arterna som rådjur, sädesärla, kråka, kaja, skata, bofink, talgoxe, gråsparv, blåmes etc.
    Arbetar man mer med bildens innehåll blir dessa oerhört spännande, eftersom det blir en ”knorr” på den vardagliga tillvaron på något sätt. Dessutom upplever jag att betraktaren lättare känner igen sig i bilden då de enkelt känner igen arten!?

    • Hej Mårten!
     Jag håller helt med dig! Ofta glömmer man de vanliga arterna, och låter bildbetydelsen får spela andrafiol. Varför har jag aldrig förstått. Och det är precis också så att betraktarna oftare känner igen de vanliga arterna och själv har ett personligt förhållande till dessa, och därför har lättare att beröras av dessa bilderna. 🙂

 2. Bläddrar som hastigast igenom lite bilder, har missat många under exil från nätet.

  Gulärlorna är bara helt fantastiska, svalorna nr 9, också kanon. Det finns många överallt som är helt kanon, om du tillåter uttrycket?

  Kanske jag hinner kolla mera bilder sen, har ett projekt i skogen, som måste bli av. Det blev inte mycket i våras, bara regn och regn, dessutom kallaste majmånaden på 50 år, det regnade tre gånger så mycket som normalt. Tror det var bättre söder och norr om mälardalen. När jag är ute i skogen numera, så är det camping som gäller. Så majvädret gav inte mycket för mig.

  27:e augusti tandläkartid, hur har du det med tider, du har väl mycket bokat?

  • Tack så mycket Lars! 🙂
   Jo, här i bloggen står det aldrig still – utan jag är ju alltid igång med fotograferandet, och jag visar ju enbart en liten del.

   Vad gäller datum framöver, så kom med några förslag som passar dig – så återkommer jag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s