Stämningsbilder…

7737 (1)

7738 (2)

7739 (3)

7740 (4)

7741 (5)

Visar tio analoga stämningsbilder från lite olika platser.

Första bilden är från Luttra gånggrift utanför Falköping i Västergötland. Andra bilden på Bjäremannen är från Hovs hallar i Skåne. Tredje bilden på guldljuset är från Helsingborg i Skåne. Fjärde bilden på harspåren i solnedgången är från Lillehammer i Norge. Femte bilden på domedagsljuset är från Norrviken utanför Båstad i Norge.

Sjätte bilden på kvällsljuset är från Byrums raukar på Öland. Sjunde bilden på vinterkylan är från Canadaskogen utanför Bergen i Norge. Åttonde bilden på morgondimman är från Lärkesholmssjön i Skåne. Nionde bilden på gryningsljuset är också från Lärkesholmssjön i Skåne. Tionde bilden på harspåren i månljus är från Lillehammer i Norge. Denna bild ansåg jag länge var en av mina bästa landskapsbilder. Faktiskt!

(Bild 1 – Gånggrift, 1994)
(Bild 2 – Bjäremannen, 1996)

(Bild 3 – Guldljus, 1986)
(Bild 4 – Harspår, 1983)
(Bild 5 – Domedagen, 1987)
(Bild 6 – Kvällsljus, 1995)
(Bild 7 – Vinterkyla, 1985)
(Bild 8 – Morgondimma, 1988)
(Bild 9 – Gryningsljus, 1988)
(Bild 10 – Harspår, 1983)

7742 (6)

7743 (7)

7744 (8)

7745 (9)

7746 (10)

10 reaktioner på ”Stämningsbilder…

 1. Fantastiskt fina bilder du visar fram och så varierade i sina uttryck. Den tredje bilden är ju väldigt kontrastfylld på flera sätt; ljust mot mörkt, mjuka former mot kantigt, vatten i rörelse mot stillaliggande stenblock. Mönstret i den solbelysta stenen till vänster påminner dessutom om mönstret i vattnet. Den fjärde bilden trodde jag först var vattenytan i en sjö som krusades av en lätt bris tills jag fick se spåren. Den sjätte bilden är för mig lite dyster och kuslig, det verkar som vattnet sugs ner i en gravsänka, mot något okänt.

  Jag är väldigt nyfiken på den tionde bilden och skulle tycka det vara mycket intressant att ta del av dina egna reflektioner av den. Hur du tänker kring din egen bild. Själv tycker jag att den skulle vara totalt stillastående om det inte vore för spåren i snön, som dessutom är väldigt försiktiga i sin framtoning. Men efter en stund slås man av att spåren kommer rakt in i rummet där man själv befinner sig, nästan som djuret sitter i mitt knä. Dessutom har den ljuset från månen med sig.

  • Tack så mycket Erik! 🙂
   Just den tionde bilden på harspåren i månljuset var länge en av mina bästa landskapsbilder. Tyckte jag själv, vill jag säga. Bilden finns också med i min första bok från 1992, och jag har även haft den med på ett antal utställningar. En bild som jag gillade mycket för ljuset, och inte minst den rena kompositionen. Geometriskt enkel i sin uppbyggnad. Bilden är från samma tillfälle som den fjärde bilden, dock senare i skymningen. Jag gillade det monumentala i bilden, hur spåren kommer mot bildbetraktaren och nästan ”faller emot”. Den har en speciell rumkänsla; trots få element så känns den detaljrik. Idag skulle jag gjort den något annorlunda; är inte helt nöjd med hur bilden går ut mot högerkanten vid grantopparna; den ”kanar iväg” lite för snabbt. Men jag är nöjd med bilden, och den har en speciell plats i mitt hjärta – just med tanke på vart jag var i mitt fotograferande när jag gjorde den. 🙂

   • Tack Terje! Det sista du skriver är mycket viktigt, åtminstone för en själv. Att en bild kan fås att minnas något särskilt, kan vara humöret man var på, var man befann sig i livets skede eller vad annat som helst. Saker som inte går att mäta eller värdera. På så vis kan bilden få en att konservera en tidpunkt.

 2. Spänningen, mystiken och dysterheten är stor i de här bilderna du visar fram. På något sätt kan jag inte sluta att titta på dem och reflektera över dem (därav tiden innan jag skrev en kommentar här på dem). Alla bilderna har något extra, ett ögonblick, en stämning en plats en mystik som fyller huvudet med frågor. Frågor som jag förstår speglar dig och det du ser i naturen. De detaljerna du får fram i bilderna är fantastiska. Jag slår vad om att alla som tittat på dessa bilder kommer att se solljuset, dimman, frosten etc. med nya ögon nästa gång de stöter på detta.
  Kanske är det detta som gör att man fastnar vid bilderna, att man fångas av den nya upptäckten av de detaljer man kanske missat innan!?
  Inspirerande och härliga stämningsbilder det här Terje som du visar fram! 😉
  De passar verkligen att heta just ”stämningsbilder”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s