Pretentiöst eller lattjo…

7353 (1)

7354 (2)

7355 (3)

Jag har nu sett senaste avsnittet i serien ”Alla är fotografer” på SVT med Johan Rheborg och Henrik Schyffert. Och jag måste säga att jag är lite ambivalent till serien. Dels förra säsongens alla avsnitt och denna säsongens hittills två avsnitt. Jag har alltså inte missat ett enda, då jag tycker att serien är intressant i sig, men inte minst också för att SVT äntligen börjat ge lite större uppmärksamhet och utrymme till ”världens i särklass största hobby”.

Jag gillar både Schyffert och Rheborg, deras ironiska humor och deras ”fumliga lättsamhet” som väcker många skratt. Dessutom har båda dessa två herrar rikliga mängder av självironi, även fast den ofta kamoufleras i en mer självupptagen attityd. Humor som lätt kan missuppfattas, om man är känslig för självsäkra och framgångsrika personer. Men bakom ytan finns så mycket mer, om man ger det lite tid.

Men det är också här som serien har sitt svagaste uttryck; då fotografin ofta presenteras som något kult och lagom häftigt. Det blir ytligt och allt annat än seriöst. Vilket nog inte man ska kräva av humoristerna Rheborg och Schyffert – utan något som SVT borde ta tag i och utveckla till ännu en serie om fotografi.

7356 (4)

7357 (5)

7358 (6)

I ”Alla är fotografer” blir gästande fotografer mer som statister, då all fokus ligger på Rheborg och Schyffert – naturligt nog, då det är deras show i första hand. Men de olika teman inom fotografin blir då som främmande länder; ungefär som om popjournalisten skulle recensera hårdrock eller dansband. Eller att facklitteratur skulle recenseras av skönlitterära journalister och att senaste Strindbergpjäsen skulle bedömas med telefonröster på samma sätt som Melodifestivalen.

I senaste avsnittet gav Rheborg och Schyffert fokus mot konstfotot. Och det började med resonemang kring det pretentiösa, och både Rheborg och Schyffert hade problem med att något skulle bli för pretentiöst. Resonemang jag faktiskt hört även från andra inom fotomiljön; och jag måste faktiskt medge att jag helt missat när det blev en negativt belastning att vara pretentiös. Eller allvarligt seriös, om man skulle säga så.

Ibland måste man ju också vara allvarlig; all fotografi kan inte vara lagom ytlig, lattjo eller småkul. Fotografi är ju så mycket mer än selfies, groupies eller lättsamma uppdateringar på Instagram eller Facebook.

7359 (7)

7360 (8)

7361 (9)

Men jag kommer att fortsätta se klart även denna säsong av ”Alla är fotografer”, då programmet i sig är intressant – och självklart också för att man är ständigt utsvulten på program om fotografi på teve. Men jag välkomnar flera program, både att serien ”Alla är fotografer” får flera säsonger men också att det kommer flera programserier om fotografi.

Rheborg och Schyffert har visat sig vara två mycket duktiga fotografer, de visar högt tekniskt kunnande och har känsla för vad som fungerar rent bildspråksmässigt. Men de är också mycket trendmedvetna, vilket gör att bilderna sällan överraskar. I mina ögon hade de gärna fått överraska mera med sina bilder. Kanske genom att fördjupa sig ännu mer och även ibland jobba mer långsiktigt med deras fotografiska bilder.

(Bild 1 – Plastlandskap, 2003)
(Bild 2 – Björken, 1996)

(Bild 3 – Trollen är samlade, 1987)

(Bild 4 – Isblåsor, 2015)

(Bild 5 – Stenljus, 2003)

(Bild 6 – Ceci n’est pas un cygne, 2015)

(Bild 7 – Flickslända, 1988)

(Bild 8 – Mjölner, 1995)

(Bild 9 – Skogsharar, 1990)

(Bild 10 – Skymningsejdrar, 1991)

7362 (10)

4 reaktioner på ”Pretentiöst eller lattjo…

 1. Jag tycker verkligen du har en poäng i ditt resonemang här Terje. Kan foto verkligen bli för pretentiöst? Beror inte det mer på vad man vill åstadkomma med bilden och/eller vad man ska använda den till?
  En groupie för Facebook gör man nog knappast för pretentiös, medan t.ex. en bildserie på ett skyggt djur skulle kunna bli en livsuppgift, eller en naturfotografsfotografs personliga bildstil genom livet?!

  Jag kan tycka att sättet man får följa Rheborg och Schyffert är intressant. Det ger en liten känsla av hur de upptäcker fotografins enorma utbud av stillar, sätt och möjligheter. Vi som ser serien är betraktare som får följa med på ”upptäcktsresan”.

  Men jag tvivlar starkt på att foto kan bli för pretentiöst. Det handlar mer om vad man själv vill åstadkomma…

  Detta var ett intressant inlägg Terje, som ger upphov till funderingar och grubblerier. 😉

  • Visst är det en intressant serie om att vi får följa Rheborg och Schyffert, och deras serie kan få flera att bli nyfikna på fotografin i stort. Håller helt med dig. Även om det också blir ett lite för ytlig infallsvinkel mot fotografi – vilket egentligen inte är en kritik mot serien, mer att man önskar ännu en serie om fotografi där infallsvinkeln är mer seriös.

   Tack så mycket Mårten för dina synpunkter! 🙂

 2. själv satt jag och blev riktigt förbannad när jag såg början av programmet. ”Konstfoto…det näst tristaste av allt…” och uttalandet om pretentiös och…citat: Sån’t där som ”riktiga” konstnärer på ”fotoutställningar” brukar göra…” /sagt med hånfultl och löjeväckande tonfall!
  Satt och spolade fram och tillbaka många gånger och trodde först inte mina öron! Sedan fortsatte de med att hänga ut några väl kända konstfotografer och totalsåga dem helt respektlöst.
  Och konstfoto-bilderna som låg på bordet var helt klart utvalda för att förstärka det fördomsfulla intrycket att konstfoto är just vad herrarna nyss beskrivit.
  Fotot med den svarta suddet som de höll upp som en beskrivande bild av konstfoto bekräftade övertydligt deras ståndpunkt så även den mest insuttne soffpotatis, som kanske råkat zappat över till programmet av misstag, verkligen skulle fatta att konstfoto faktiskt är Skit!
  Nej, jag gillar inte alls de där trallgökarna.

  • Jag kan förstå din ilska, även om jag försökte hålla en mer försiktig ton i bedömningen av programmet. Sedan var det ibland svårt att bedöma när det var en provokation eller inte, vilket också ligger lite i deras ironiska humor. Klichéer finns ju hela tiden, dels i programmet men även bland fotografer inom fotomiljön. Om man ska beskriva en naturfotograf, en konstfotograf eller en reklamfotograf – så kommer klichéerna på löpande band. Men jag förstår dig och din ilska eller frustration. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s