En epok är över…

7088 (1)

7089 (2)

7090 (3)

I mars kommer sista numret av Tidningen FOTO… Efter 76 år blir det inget mer. En konstig känsla… En tidning som funnits där under alla mina år som fotograf. Första numren köpte jag på Narvesen hemma i Bergen, långt innan jag ens hade tänkt tanken på att flytta till Sverige.

Från början var det egentligen två tidningar som sedan blev en. Aktuell Fotografi från Helsingborg och FOTO från Stockholm. Då gavs Aktuell Fotografi ut av Fyra Förläggare, som sedan blev uppköpt av Allers. Sedan köpte Allers tidningen FOTO i Stockholm och det blev en tidning, som från början hade dubbelnamnet Aktuell Fotografi+FOTO – men där det så småningom blev FOTO, då den tidningen hade längre historia men också ett mer slagkraftigt namn.

Mina första publicerade bilder efter flytten till Sverige var i FOTO, som då alltså höll till i Stockholm. Jan Almlöf var redaktör. Sedan blev det artiklar och bilder i Aktuell Fotografi, dels under Jan Olsheden och sedan under Lars-Ola Borglid. När tidningarna slogs ihop följde Almlöf med från Stockholm och blev redaktör för den nya tidningen FOTO, nu med redaktion i Helsingborg.

Exakt hur många bilder och artiklar jag haft publicerat genom åren kan jag inte svara på, men det blev rätt många. Så även deltagande på olika fotomässor, bedömning av månadens bilder, föreläsningar för läsare och även prenumerantutflykter på Hallands Väderö. Glömmer aldrig majdagen 1994 när jag hade 65 deltagare med mig bland tusenåriga ekar, blommande trift och skogsharar…

Men fotovärlden går genom stora förändringar. Kanske har de traditionella fototidningarna ingen framtid, som det ser ut idag. Fortfarande ligger tonvikten på prylar och teknik, något som fotomiljön i stort får ett allt lägre intresse för. I dagens fotovärld härskar mobiltelefonen, Instagram och Facebook. Bilder, bilder och bilder – i tusental…

Och vi vill hellre läsa om spännande och intressanta fotografer, deras äventyr och deras tankar om bild. Gärna texter av mer filosofisk karaktär, eller humoristiska och självutlämnande. Vilket jag även ser här i min egen blogg; flest läsare har till mina mer filosofiska artiklar med de mer personliga bilderna. Även om nu min profil som fotograf redan ligger åt det hållet, så är det stora skillnader på antalet läsare beroende på vad inläggen handlar om.

Och numera har jag lika många läsare i min blogg varje månad som Tidningen FOTO hade. Vilket också är förvånande, då min blogg har en mycket smalare nisch än vad Tidningen FOTO haft genom åren.

Mina tankar går till de olika i redaktionen, jag har många kära minnen genom åren – och jag kan avsluta med att säga att det kommer bli rätt tomt. Tidningen kommer verkligen saknas, då jag måste säga att det var den mest intressanta fototidningen.

Jag kan även tyvärr säga att jag inte är överraskad över att tidningen nu försvinner, men hoppas att det inom snar framtid kommer en ny seriös fototidning som ger hela sitt utrymme till den seriösa fotografiska bilden och de intressanta fotograferna. Jag kanske får starta en sådan tidning, om ingen annan gör det…

(Bild 1 – Hovs hallar, 1988)
(Bild 2 – Stenljus, 2003)

(Bild 3 – Blåsippa, 2002)

(Bild 4 – Flickslända,
1993)
(Bild 5 – Smålom, 1996)
(Bild 6 – Skogshare, 1998)

7091 (4)

7092 (5)

7093 (6)

Annonser

6 reaktioner på ”En epok är över…

  1. Har själv prenumererat på den från och till under några år,och blev rätt förvånad när jag läste att den skulle läggas ner.Är förmodligen rätt kärvt för många sådana här specialtidningar. Din sista mening är ju annars en lysande ide, jag lovar att prenumerera!:-)

  2. Visst är det tråkigt att denna tidning lägger ned. Det är verkligen som du skriver Terje, en tidning där man inte bara har fokuserat 90% av innehållet på teknik och utrustning, utan sett till bilderna istället. Det är få tidningar som är kvar som faktiskt fokuserar på just ”bilden”, vilket egentligen är konstigt. Men kanske är det så att allt numer är mer materialistiskt och man glömmer bort att en bra bild faktiskt inte görs av kamerans tekniska funktioner, utan den som håller i den, fotografen!

    Är det så att du startar en tidning är jag mer än gärna prenumerant på den, för jag förstår att den kommer ge mig mer kunskap och lärdomar om att skapa bilder än någon annan tidning förmått tidigare. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s