Mediadrevet…

5297 (1)

Det är så ofantligt lätt att få med sig folkmassorna… Historien har mängder av tydliga bevis på detta; som häxbränningen av runt 300 kvinnor i Sverige mellan 1668 och 1676, franska revolutionen av massavrättningarna med giljotin, Hitler under 30-talets Tyskland – helt fram till hela Juholtaffären för tre år sedan. Det har alltid vara någon som fått med sig massorna, och idag ser vi detta drev inom olika former för media.

I dessa valtider går det knappt att läsa en tidning eller titta på teve utan olika former för valdebatter. Partiledarna krigar om utrymmet i allehanda teveprogram för att locka väljare – och man har fått en allt större medievana. Vad som sägs, hur man tittar, vem man kritiserar, vad man tycker det är viktigt att lyfta fram. Och sedan givetvis vara tysta om allt det andra. Det är också länge sedan nazisterna fått så mycket uppmärksamhet som under senaste tiden, med alla torgmöten runt i Sverige och alla bråk och motdemonstrationer.

Sverigedemokraterna har väl heller aldrig varit mer i ropet; jag har nog tappat räkningen alla de gånger jag sett Jimmie Åkessons nuna. Rubrikerna tycks vara en aldrig sinande källa med olika skandaler. SD-politiker och deras förehavanden på olika hatsajter som Avpixlat och Flashback, men också att deras kriminella register läggs ut på Internet och i kvällstidningar. Allt för att förlöjliga och svärta ned Sverigedemokraterna på alla möjliga sätt. Det finns väl inget som är mer intressant än av avslöja ”en falsk greve”.

Och i varje opinionsmätning ökar SD mer och mer… Varenda missnöjd väljare söker sig då ännu mer mot Sverigedemokraterna, för att visa sitt stöd. Undrar om Expressen med sin senaste serie där de granskar de olika kandidaterna som ställer upp för SD, egentligen enbart ger dem ännu fler röster. Mediadrevet ger i detta fall motsatt effekt. Där mediadrevet lyckades få Juholt att avgå efter en kort och djävulskt intensiv period, där får Sverigedemokraterna mer vind i seglen. Och om sedan de andra partierna med all tydlighet uttalar att de inte under några omständigheter vill göra sig beroende av SD, så får SD då givetvis ännu mer väljarstöd…

I värsta fall kan vi få ett valresultat där det enbart skiljer någon procent mellan Alliansen och de rödgröna, och däremellan ett Sverigedemokraterna i en vågmästarroll som tredje största parti på runt 10-12 procent. Det kommer att resultera i ett kaos, i stark kontrast till det som borde känneteckna ett civiliserat samhälle.

Ska man använda sin rösträtt i affekt, påverkad av senaste tidens mediadrev? Eller ska man försöka fördjupa sig mer i de olika partiernas program, och rösta med sitt kunnande. Att välja ett parti som står nära en själv; och inte ett parti som omtalas mest i media – eller som är bäst på att marknadsföra sig? Faller vi alla för reklamen och medias populistiska redovisningar?

Undrar hur Sverige hade sett ut idag om det inte var så förbannat lätt att påverka den stora folkmassan? Hitler hade nog inte haft en chans där i 30-talets Tyskland. Tror inte heller vi hade haft ett parti inne i Riksdagen redan, ett parti med rötterna inom rasismen och fascismen. Men som nu vill vara mer rumsrena, och gör sig av med alla sina problembarn – när de avslöjas och hängs ut i media.

Det är inte regeringen och politikerna som styr Sverige idag, det är media. Teve, dagspress, kvällspress, Facebook och Twitter.

Varför har människor i stort så förbannat svårt att tänka själv; tänka efter, fundera och sedan undvika att göra något i affekt. Jag har inte svaren, utan kan bara avsluta med att citera August Strindberg: ”Det är synd om människorna”…

(Bild 1 – Korpar, 1997)
(Bild 2 – Strókkur, 1995)

5298 (2)

Annonser

6 reaktioner på ”Mediadrevet…

 1. Det är inte SD som är den stora faran utan iden om politisk korrekthet. Giordano Bruno och Galileo Galilei vars personlighet var väldigt otrevlig och båda var ej politisk korrekta för sin tid. Idag har de blivit utsatt för ett media drev och kanske även bränns på bål som Bruno blev. Ni får tycka vad ni vill om SD men jag ser de som röstar på detta parti som de sista som verkligen står upp för det demokratiska begreppet och som därmed betalar priset i form av förföljelse och utanförskap. Demokrati går inte ut på att vara politisk korrekt och blint lyda instruktioner från den politiska eliten. Snarare en diktatorisk styrelse fond. Det viktigaste frågan är nu om Alliansen kommer sätta in militären för att behålla makten eller avgå frivilligt.
  /Thomas

  • Jag vet inte helt hur jag ska bemöta din kommentar. Men mediadrev, eller drev överhuvudtaget, är inte bra. Och det är här vi ser en av människans sämsta egenskaper. Kanske även de mest primitiva. Fast vi har nog delade uppfattningar annars om SD, om jag förstår dig rätt. Att de som röstar står upp för det demokratiska begreppet, det kan jag hålla med om. Och att de möjligen blir tredje största partiet, det beror på något. Och kanske är det så att det är en reaktion på det etablerade, och ett missnöje mot dessa. Här måste ju i så fall de mer etablerade partierna göra en självransakan, mer än att bara kritisera eller ta avstånd från SD. Däremot finns det ett primitivt tänk mot medmänniskor, något populistiskt – och att man ställer människor mot varandra, som jag inte gillar. Rasism i alla sina former tar jag starkt avstånd ifrån.

   • Jag tror det finns få rasister i landet. Ordet rasism har används för ofta som slagträ och stämpel mot olika åsikter för att det skall ha en menigsfull innebörd.
    Den stora Invadringen är främst ett medel för att skapa ett låglöneproletariat för att nermontera de sista resterna av välfärdssamhället.
    Jag tror att väljarna reagerar på att politiker har brutit sitt kontrakt med folket. De utågår inte längre från ett folkligt mandat och avfördar/respekterar inte längre deras åsikter. De arbetar inte lägre långsiktigt för landets bästa. I dag är politik endast ett särintresse blad många andra och en plattform för ett fåtal att få ett lönsam karriär i den privata sektorn.
    /Thomas

    • Jag tror heller inte att det finns så många rasister i landet, men vet också att det finns ett stort missnöje och en stor oro. Invandringen har heller aldrig varit fel, då det berikar landet på många sätt och är en bra investering för framtiden. Att SD fick många röster är oroväckande, då många blir använda som instrument utan att veta om det. Sedan är det också kritik till de mer etablerade partierna, alla minns väl också Ny Demokrati i sin tid. Det finns politiker som är idealister, på samma sätt som det finns fotografer som är idealister – man får inte förlora tron på mänskligheten, även om man då och då börjar undra.

 2. Jag håller med dig Terje i mångt och mycket.
  Men…jag har 3 barn under 10år och har nog fått nog av regeringens experiment av att blanda religioner och dess syn på kvinnor och barn . . .
  Jag skriver inget mer än så, och om du publicerar detta förstår du nog vad som jag och många småbarnsföräldrar upplever i vår vardag när kulturer och synen på dom mänskliga rättigheterna revideras framför våra ögon

  • Vi är nog säkerligen överens om mycket, men inte när det gäller det politiska – om jag förstår dig rätt.
   Jag ser inte att regeringen haft eller har något experiment som pågår, utan jag ser en stor invandring som kommer berika och vara med på att utveckla det svenska samhället. Att blanda religioner ser jag inga fel på; vi har ju redan ett flertal olika kyrkor i Sverige – som exempelvis Svenska Kyrkan, Pingstkyrkan och Missionskyrkan. Att vi även har alltfler muslimer ser jag heller inte som en nackdel, islam är ju en i synnerhet fredlig religion. Även om många bedömer islam utifrån de fundamentalistiska krafter vi ser och hör om genom olika terrordåd. Det finns många muslimer idag som tycker mer illa om dessa fundamentalister, än vad de kristna gör – just för att dessa fundamentalister ger islam ett dåligt rykte. Det finns alltid människor som förstör för andra, och tyvärr tror jag det alltid kommer vara så. Syn på kvinnor och barn har sina olika vinklar runt i världen, ibland bättre ibland sämre. Synen på våra äldre är ofta bättre bland flera av invandrarna, än bland den genomsnittliga svensken. Exempelvis. Vi är nog båda överens om att alla som bor i Sverige ska följa svensk lag, och vi hade nog redan haft det betydligt bättre i Sverige om alla svenskar redan hade följt lagen – vilket många tyvärr inte gör. Och våra invandrare är lika olika som människor, som vi svenskar är. Det är ingen homogen samling, utan de är individualister precis som vi svenskar.

   Att revidera synen på de mänskliga rättigheterna ställer jag givetvis upp på, men enbart om det är till det bättre. Och att Sverige har en stor invandring, är just för att Sverige är ett av de länder i världen där de mänskliga rättigheterna har sina starkaste fästen. Jag ställer upp på ett bättre samhälle, alla kategorier, och mycket idag i Sverige kunde varit betydligt bättre. Men jag ställer inte upp på att leta efter mänskliga syndabockar – då blir det bara fel. Om religion, kultur eller hudfärg ska vara avgörande.

   På den fronten är vi nog inte överens. Jag förstår däremot att vi båda vill ha ett bättre samhälle, fast jag misstänker att vi har olika lösningar på vägen dit. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s