Fråga Terje…

5201 (1)

Det dyker alltid upp frågor. Frågor över telefon, via mejl, på Facebook eller som kommentarer här i bloggen. Det verkar alltid vara någon som undrar över något.

De vanligaste frågorna är av teknisk karaktär; har jag inte angett vilken kamera jag använt, så får jag nästan alltid frågan. Och frågor om brännvidd, bländaröppning och slutartid. Om jag använt något filter, om jag dubbel- eller multiexponerat – och om det är en multiexponering så dyker det ofta upp en fråga om hur många exponeringar bilden innehåller. Ibland får jag också frågor till bilderna om jag gjort något i datorn i efterhand. Vanliga frågor är också var bilderna är ifrån; och till vilken tid på dygnet jag fotograferat bilden.

Ibland får jag också frågor om jag har några kurser på gång; eller om jag har en föreläsning i Stockholm, Oslo eller Göteborg inom närmsta tiden. Det cirkulerar också mängder av olika rykten om mig som person och fotograf, och ibland dyker det även upp frågor om sanningshalten i några av dessa rykten. Sedan finns det ju också sådana som plötsligt är övertygade om vissa saker och skickar mig ett mejl med inledande orden: ”Det kan väl inte vara rätt” eller ”Du förstår väl Terje att det är många som undrar”, för att sedan komma med en följdfråga där man redan tror sig veta svaret. Vissa av dessa behöver oftast inte svar, då mitt svar oftast då möts med misstro – så varför då överhuvudtaget ens fråga. Egentligen.

Nära hundra procent av dessa indikationsfrågor är från anonyma, vilket då givetvis gör frågan till mig helt onödig att ställa – då anonymiteten per automatik resulterar i fullkomlig tystnad för mig. Jag är inte intresserad att kommunicera med anonyma, då jag inte vet vem jag kommunicerar med – men inte minst också att alla dessa märkliga rykten och indicier aldrig kan stoppas. Det kommer alltid finnas människor som i anonymiteten tycker det är mer intressant med rykten och osanningar, då dessa är mer intressanta och uppseendeväckande än den mer tråkiga och självklara sanningen.

5202 (2)

Men jag gillar att få frågor. Det ger mig en möjlighet att ge ett svar. Det är ju i alla avseenden bättre att få ge ett klart svar, än att man tror en massa.

Så för att bena upp i allt påbörjar jag en ny bloggserie under rubriken ”Fråga Terje”, där det är möjligt att ställa frågor om allt ni kan tänka er – och som ni av olika anledningar undrar över. Det hjälper inte att vara anonym, heller inte att skicka en fråga där ni påstår en identitet som sedan inte är rätt. Frågorna tas emot enbart om ni är seriösa och skriver under ert riktiga namn. Jag är vidare inte heller så förtjust i alldeles för omfattande frågeställningar som jag går genom på mina olika fotokurser, jag ser hellre att man anmäler sig till en fotokurs – än att erbjudas fullkomlig service här i bloggen.

Men annars är det öppet med frågor; antingen de är av teknisk, bildmässig eller geografisk karaktär. Om mina smultronställen, min fotoutrustning eller hur jag gjort bilderna. Det är bara att skicka iväg en fråga på mejl till terje.helleso@gmail.com, och namnge mejlet med ”Fråga Terje”. Jag publicerar frågorna under rubriken ”Fråga Terje” med jämna mellanrum, eller efterhand som det dyker upp frågor. Frågorna är för publicering i bloggen, att ställa mig en mängd frågor privat i mejl vill jag gärna undvika. Särskilt om det skulle bli alldeles för många.

Med denna nya bloggserie hoppas jag kunna erbjuda ännu mer, att läsa och att få veta. Jag hoppas också att det dyker upp frågor som genom mina svar kan ta död på ett antal av de spekulativa rykten och osanningar som cirkulerar om mig; dels inom fotomiljön, men inte minst också på olika diskussionsforum. Tiden är sedan länge över då jag själv var aktiv på olika diskussionsforum och där svarade på allehanda frågor. Jag föredrar att polarisera allt detta här till bloggen.

5203 (3)

Välkommen med frågor!

Första bilden på skymningen är från Byrums raukar på norra Öland, med Nikon F3 och 28mm. Avtonat gråfilter över himlen. Flicksländan är från Pennebosjön i Halland, med Nikon F3 och 210mm makro. Bilden är gjord tidigt i gryningen. Gråhakedoppingen är från Hålehalldammen i Skåne, med Nikon F5 och 800mm. Älgtjuren är från en underbar kväll förra sommaren här i Mullsjöskogarna, med Nikon D200 och 400mm.

(Bild 1 – Skymning, 1998)
(Bild 2 – Flickslända,
1997)
(Bild 3 – Gråhakedopping, 2000)
(Bild 4 – Älgtjur, 2013)

5204 (4)

8 reaktioner på ”Fråga Terje…

 1. Spännande, Terje!
  Som en intresserad läsare av din blogg och dina funderingar, ser jag fram emot att se vad andra läsare kan ha för funderingar kring bildskapandet. Det här kan faktiskt bli en fin öppning för de som söker den kreativitet som Du så kungligt besitter. 🙂
  /Henrik

 2. Det här ska jag följa med intresse! 🙂
  Ska bli mycket spännande att se vad du får för frågor Terje?!
  Kreativiteten och dina tekniska kunskaper du besitter vad det gäller foto är i världsklass, så det här bör ju ses som en riktig förmån.

 3. tja Terje! Jag har en bild som du gjorde i Söderhamn. Det ska vara din mammas favoritbild, enligt stina. Jag fick den av henne. Det var den enda bild hon fick när hon var hos er. Skulle du kunna tänka dig att signera den. Tänkte ha den på väggen i mitt mörkrum jag byggt. Jag ser inte riktigt vad en föreställer? En skogsglänta som det brinner i, ser det ut som. Må gött! Cennet Andersson

  • Hej Kennet! Om det är min mors favoritbild, då vet jag vilken bild du menar. Den finns i två varianter, dels på fotopapper och dels på akvarellpapper. Bilden är från Lepsøy utanför Bergen i Norge. En analog bild som är inskannad. Bilden är en trippelexponering för att få fram det speciella ljuset i bilden och är en hyllning till den norske nationalromantiske konstnären J C Dahl. Konstigt att den var osignerad, men det kan vi fixa till vid något tillfälle. Mvh Terje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s