Uppdraget: Troll…

Erik Mofjell (1)

Det kom in 9 bilder från 9 fotografer till det fjärde uppdraget här i bloggen med ”Troll” som tema. Här visar jag fram bilderna.

Första bilden är från Erik Mofjell som bor i Partille utanför Göteborg. Erik skriver: Jag har varit ute flera gånger för att försöka få syn på några troll men utan framgång. Men så en kväll fick jag syn på en som hade klättrat upp i ett träd. Dock var den så stor att bara svansen fick plats i bildrutan. Jag använde ett sepiafilter och ett grönfilter samtidigt i en filterhållare samt i tillägg ett repigt glasfilter. Dessutom ändrade jag fokus under exponeringen bortåt i bild för att få med djupet. Bilden är från Kåhögsberget utanför Jonsered, 10 augusti 2014.

Gustav Rappestad (2)

Andra bilden är från Gustav Rappestad som bor i Norrköping i Östergötland. Gustav skriver att han tycker uppdraget är roligt och ser fram emot att få se övriga bidrag. Bilden är från Kolmården i Östergötland, 21 juni 2014.

Jan-Olov Wogenius (3)

Tredje bilden är från Jan-Olov Wogenius som bor i Fagerhult i Västergötland. Jan-Olov skriver: Här kommer mitt bidrag till uppdraget. Bilden är tagen 27/7 nu i år. Var iväg för att försöka hitta ett grävlingsgryt jag fått nys om, men när det misslyckades fick det bli trolljakt istället! Platsen är en bit från Habo kyrka i Västergötland.

Jimmy Andersson (4)

Fjärde bilden är från Jimmy Andersson i Lindesberg i Västmanland. Jimmy skriver: Denna best fann jag en regnig januaridag i år. Luftfuktigheten var hög och efter en lätt andning på linsen fick jag fram bilden så som jag upplevde situationen.

Lena Martinsson (5)

Femte bilden är från Lena Martinsson från Herrljunga i Västergötland, och medlem i Vårgårda Fotoklubb. Lena skriver: Bilden är fotad i en rabatt i en trädgård 1/7-2014 där jag var på studiebesök. Gruppen lyssnade på ägaren, jag gick min egen väg med kameran 🙂 och hittade den här figuren under en buske. Fotad med Canon Eos 5D Mark II och Tokina macro 100mm/f 2,8.

Malin Hellesø (6)

Sjätte bilden är från Malin Hellesø här från Mullsjö. Malin skriver: Bilden är från Ryfors gammelskog utanför Mullsjö, den 13 september 2010. Trollen finns om man ser dom och i det här fallet intill en rotvälta djupt inne i Gammelskogen…

Mathias Laitila Kälvemark (7)

Sjunde bilden är från Mathias Laitila Kälvemark från Stockholm. Mathias skriver: Kom och tänka på en gammal bild när jag såg uppdraget. Ett troll i Fiby urskog i Uppland, på kvällen den 11 augusti 2010.

Mårten Lundgren (8)

Åttonde bilden är från Mårten Lundgren från Norrköping i Östergötland. Mårten skriver: Bilden är fotad 6 augusti 2014, djupt inne i Kolmårdsskogen. Jag letade mig in i skogen för att försöka hitta min trollbild till det här uppdraget, när jag stötte på de här två trollen. Jag misstänker att de hade någon form av samtal, kanske pratade de om det nya kalhygget lite längre bort i skogen. Precis när jag skulle ta bilden vände sig det ena trollet mot mig och väste mig rätt i ansiktet.

Åke Fällström (9)

Nionde bilden är från Åke Fällström i Gävle i Gästrikland. Åke skriver: Jag lyckades ta mig ut en sväng för att anta din utmaning ”Troll”. Vet inte om denna bild associerar till troll men något slags väsen är det i mina ögon i alla fall. Velade mellan färg eller svartvitt. Det blev till slut svartvitt för jag tyckte det passade till stämningen i bilden.

Det är verkligen spännande att se hur ni väljer att illustrera de olika uppdragen jag ger, och sedan att få se bilderna. Nio bilder från nio olika fotografer, där temat var att visa troll.

Stort tack för era fina bildbidrag, och jag hoppas att ni läsare också tycker bilderna är intressant. Återkommer med flera uppdrag framöver.

(Bild 1 – Kåhögsberget – Foto: Erik Mofjell)
(Bild 2 – Skogens konung – Foto: Gustav Rappestad)

(Bild 3 – Troll – Foto: Jan-Olov Wogenius)

(Bild 4 – Förstenat troll – Foto: Jimmy Andersson)

(Bild 5 – Trädgårdstroll – Foto: Lena Martinsson)

(Bild 6 – Nyvaken – Foto: Malin Hellesø)

(Bild 7 – Ur skogen – Foto: Mathias Laitila Kälvemark)

(Bild 8 – Två Kolmårdstroll – Foto: Mårten Lundgren)

(Bild 9 – T-udden troll – Foto: Åke Fällström)

11 reaktioner på ”Uppdraget: Troll…

 1. Kul att se allas bidrag!

  Dom bilderna som jag fastnade för är 1 (Erik Mofjell), 2 (Gustav Rappestad), 4 (Jimmy Andersson) och 8 (Mårten Lundgren).

 2. Jag håller med Malin, det var riktigt intressant att få se allas olika bidrag och tolkningar av troll i det här inlägget. Har svårt att välja någon favorit, men jag fastnade för djupet i ögonen på bild 6, men även bild 5. Mystiken i bild 2, 3 och 4. Jag vill även berömma alla fotografer som deltagit för deras riktigt, riktigt gedigna och fina arbete med trollbilderna! 🙂
  Det här inlägget blev verkligen spännande att titta på, även flera gånger.

 3. Ja, jag såg fram emot att se övriga bidrag, och vilka bidrag sen! Tycker att alla lyckats bra. Som andra redan skrivit är det roligt att se hur olika uppdrag som detta kan tolkas. Vågar man sig ut i skogen framöver, efter att ha sett alla dessa troll?! Gillar besten i bild 4, som var en speciell tolkning som gav mig känslan av ett lite snällare troll. Snyggt! Bild 6 var ganska obehaglig, med ett dödskalleliknande troll. Snyggt fångat!

 4. Roliga och intressanta tolkningar! Det är onekligen spännande att bege sig in i skogen och spana efter former. Former som under gynnsamma omständigheter kan te sig som något annat än vad det egentligen är. Då har man hamnat i gränslandet mellan förnuft och fantasi.
  //Erik

 5. Jag återkommer med ny utmaning längre fram, ska försöka komma på en som är tillräckligt intressant – och som ger utrymme för nya fantastiska tolkningar. Tack igen till alla er som lämnade in bidrag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s