Vårskogen igår 1, tussilago…

4273 (1)

4274 (2)

4275 (3)

4276 (4)

4277 (5)

4278 (6)

4279 (7)

Jag var en tur ut i vårskogen igår. Först var jag till mitt lilla ormställe, för att se om huggormen och snoken låg framme och solade i vårsolen. Men inga ormar kunde jag hitta, det var nog kanske lite för kallt ändå… Bofinkarna däremot sjöng för fullt, de första jag hör i år.

Målet med turen var ett ställe jag hittade förra våren där tussilago växer i tuvar kring en liten bäck. Jag hade på känn att den skulle blomma som finast just nu, och det visade sig att jag hade rätt. Jag hade lite bildidéer till några nya bilder på tussilago, en vårblomma som jag faktiskt inte fotograferat så mycket som jag kanske borde ha gjort. De flesta tussilagobilder är från tiden jag bodde i Ängelholm i Skåne, och särskilt under åren 1987-1992.

Jag arbetade med Pentax K7 och en fisheyezoom 10-17mm. Valde bländare 22 och 29 för att få så bra skärpedjup som möjligt. Några bilder gjorde jag också med blixt för att få lite ljus på vissa detaljer i bilderna. Det blev även några dubbel- och multiexponeringar. Jag arbetade efterhand även rätt mycket i svartvitt, och då gäller det att använda rätt färgfilter för att kontrollera gråskalan. Jag har skrivit om detta tidigare i denna artikel.

Sjätte och sjunde bilden tog jag med för att illustrera betydelsen. Den sjätte bilden är med gulfilter, sjunde bilden är med blåfilter. Jag gör idag nästan inga svartvita bilder utan någon form av färgfilter.

(Bild 1 – Den stora tussilagon 1, 2014)
(Bild 2 – Den stora tussilagon 2, 2014)
(Bild 3 – Tuvan och stråna, 2014)
(Bild 4 – Kontakt, 2014)
(Bild 5 – Sammanhang, 2014)
(Bild 6 – Gulfilter, 2014)
(Bild 7 – Blåfilter, 2014)

4 reaktioner på ”Vårskogen igår 1, tussilago…

  1. Den fjärde bilden var ju rolig. Ser ut som en padda som sträcker ut sina långa armar ner mot skummet.
    //Erik

  2. Härliga bilder på Tussilagon Terje!
    Fastnade mest för bild nummer 1 och 3. Speciellt bild 1 där Tussilagon står i givakt tillsammans med träden bakom. Hur snyggt som helst! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s