De rena landskapsbilderna…

4165 (1)

4166 (2)

4167 (3)

4168 (4)

4169 (5)

4170 (6)

4171 (7)

4172 (8)

4173 (9)

4174 (10)

Ibland arbetar jag med landskapsbilder med få element, bilder med mycket rena kompositioner. Det kan ibland också bli bilder med så få element att de nästan är på gränsen till banala eller helt tomma för referenser. Visar här tio analoga landskapsbilder som alla innehåller få bildelement.

Första bilden på vinterbjörkarna är från Ängelholm i Skåne. Andra bilden är från Trollsjön utanför Mullsjö, precis när solen kommit fram och älvorna började dansa som mest intensivt. Tredje bilden är från Bergen i Norge, när ljuset växlade hela tiden mellan sol och regn. Här regnar det i förgrunden medan solljuset börjat komma tillbaka igen i bakgrunden. Fjärde bilden är från Námafjall på nordöstra Island och visar en vulkan i kraftigt motljus med magmaångor och virvlande föremål. Femte bilden visar ett draperi av solljus och molnskuggor över fjällheden vid Grövelsjön i Dalarna. Bilden visar faktiskt två olika länder, i andra molnskuggan underifrån går gränsstaketet mellan Sverige och Norge. Sjätte bilden visar en kondensstrimma i sent kvällsljus vid Skälderviken i Skåne.

Segelbåten i skymningsljuset är från Norrviken utanför Båstad i Skåne. Blånorna är från Stöng vid Mývatn på nordöstra Island. Nattljuset är från Brängen utanför Mullsjö. Tionde bilden på vinterkylan är från Lillehammer i Norge, vill minnas att det var 30 minus.

(Bild 1 – Vinterbjörkar, 1997)
(Bild 2 – Morgonljus, 1998)
(Bild 3 – Regndimma, 1981)
(Bild 4 – Magmaånga, 1996)
(Bild 5 – Fjällhed, 1998)
(Bild 6 – Kondensstrimma, 1998)
(Bild 7 – Segelbåt, 1985)
(Bild 8 – Blånor, 1995)
(Bild 9 – Nattljus, 1994)
(Bild 10 – Vinterkyla, 1983)

8 reaktioner på ”De rena landskapsbilderna…

  1. bra snål niklas på kommentarer 😉 första så slår det mig att det är befriande att titta på dessa bilder Terje.enkelhet men ändå fyllda med en mening…bilder ska ju inte behöva vara krångliga för att bli bra och som sagt det förmedlar dina bilder här=) stående applåd från dalom 😉
    peter

  2. Är själv förtjust i detta skenbart enkla bildskapande. Minimalism en svår konst. Har sett många fotografers bilder i denna genre och tyvärr blir det i de flesta fall få som jag kommer ihåg. Jag undrar om man inte kan gå ett steg till o tänja ännu mer på gränserna? Spännande! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s