NEJ & JA, del 4…

4155 (1)

4156 (2)

När jag fotograferar olika landskap så arbetar jag mycket med ljuset och färgerna. Även i bilder där det är mindre framträdande och tydligt. Visar här två landskapsbilder från Skäralid i Skåne, rätt långt in i ravinen. Den andra bilden är den som jag anser vara den bästa, och även den bilden som jag oftast valde att visa under mina diaföreläsningar. Bilderna är från 17 oktober 1998 och båda är med Fujichrome Velvia 50.

Jag använde Nikon F3 och 28mm vidvinkel, en liten bländare på 22 för att få stort skärpedjup. Slutartiden blev 20 sekunder inne i den mörka och regntunga skogen. Ett polarisationsfilter gav större mättnad i bilderna, men jag var samtidigt inte helt nöjd med hur uttrycket i bilderna blev. De kändes tama, saknade lyster och en inre glöd. Just den inre glöden är en känsla som jag ofta arbetar hårt med att försöka få fram i mina bilder.

Länge stod jag och klurade på hur jag skulle göra. Ljuset var ju inte så varierande med den helmulna himlen och det ihållande regnet. Det blev till att använde ljuset från en ficklampa, och under den andra bilden målade jag upp föremål i förgrunden under den 20 sekunder långa slutartiden. Det var precis det bilden behövde för att bli ”något mer” än en mer traditionell landskapsbild.

Studerar ni bilderna riktigt noga så ser ni också att jag gjort några små justeringar av utsnittet för att göra kompositionen ännu bättre.

(Bild 1 – Skäralid 1, 1998)
(Bild 2 – Skäralid 2, 1998)

6 reaktioner på ”NEJ & JA, del 4…

 1. den nedre får bli vinnaren för du har fått till ett fint ljus i den=) snyggt och härliga färger med=)
  ha en fin dag du målare av ljus 😉
  peter

 2. Intressant det här!
  Kanske borde en ficklampa få följa med med i fotoryggsäcken som en del av standradutrustningen, då det verkar gå att åstadkomma mycket fint med denna. Det är verkligen skillnad på bild 1 och 2. Det här var väldigt Intressant och lärorik läsning.
  Tack för ett fint tips Terje!

 3. Haha jag fastnade också för bild två. Utan att ha läst texten och ja ficklampa är ibland lika viktigt som kameran i skapande processen, ja nästan iaf 😉
  /Christer K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s