Bilder som jag bara gillar…

4069 (1)

4070 (2)

4071 (3)

4072 (4)

Det finns bilder som bara fastnar, av en rad olika saker. Den första bilden är från en kväll på Sandön vid Skälderviken utanför Ängelholm i Skåne. Brännvidden var 28mm och ett avtonat gråfilter placerades över himlen för att behålla ljusdramatiken. Dessutom fotograferade jag på frihand, vilket var mycket ovanligt under mitt analoga fotograferande. Jag rörde kameran lite försiktig för att skapa en rörelseeffekt i förgrunden, men vred kameran samtidigt så att bakgrunden skulle vara på samma plats i bilderna och inte bli oskarp. Jag gillar dynamiken i bilden och känslan.

Bilden på svalörten är från Hornsjön på norra Öland. Här använde jag 105mm makroobjektiv, plus optiskt dåliga försättslinser som gav en softig effekt. En vattendroppe på svalörten blev som en ljus cirkel i oskärpa. I förgrunden hade jag en blåsippa som gav bilden en blå softig ton och dessutom en annan svalört som blev konturskarp inne i ljuscirkeln från droppen. Gillar känslan och perspektivet i bilden.

Sångsvanen som ligger på vattnet och kliar sig är från Skärdammen i Skäralid i Skåne. Här använde jag 135mm och en längre slutartid för att få fram rörelseoskärpa i svanen. Gillar bildens intima känsla och inte minst ljuset och färgerna.

Skogsharen i kvällsljuset är från Hallands Väderö och är en bild från en lång bildserie på en hare som satt så fint på en backe upp mot kvällssolen. Min mer kända bild ”Guldharen” är från samme bildserie. Här använde jag 300mm och bländare 22. Tycker bilden tillhör de mer roliga i serien och att haren verkar sitta på ett konstigt sätt, direkt på rumpan.

(Bild 1 – Kvällsljus, 1993)
(Bild 2 – Svalört, blåsippa och svalört igen,  1994)
(Bild 3 – Sångsvan,  1988)
(Bild 4 – Skogsharen sitter på rumpan,  1990)

2 reaktioner på ”Bilder som jag bara gillar…

  1. Jag tycker att rubriken på detta inlägg är bra. Det går inte alltid att i ord definiera vad man känner för en bild. Det händer att jag gör en bild som jag känner starkt för men jag vet inte varför. Det bara känns bra, behöver inte motiveras mer än så. Kanske är jag den ende som tycker om den. Lägger jag ut en sådan bild på Fotosidan eller Facebook kanske jag inte får några reaktioner alls och då är det ju lätt att tappa tron på sin egen förmåga men den egna känslan och idén är den viktigaste ingrediensen i bilden.
    //Erik

    • Tack Erik! 🙂
      Förstår dig och håller med dig. Det är viktigt att inte lägga för stor vikt vid kommentarer/gillningar på Fotosidan eller Facebook. Snabba bilder ger ju alltid större genomslag än de mer ”svåra” eller ”personliga” bilderna, kanske för att de kräver mer engagemang av den som tittar. Många orkar inte, eller kanske inte har kunnandet alla gånger. Många har heller inte tålamodet att utvecklas och fördjupa säga. Men så är det, där skiljer vi nog båda oss från flertalet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s