Småtärnor…

4039 (1)

4040 (2)

4041 (3)

Under åren jag bodde i Ängelholm i Skåne (1987-2002) blev småtärnan lite av en favoritfågel. Ser jag till antal bilder blev det däremot inte så många, i arkivet har jag runt 300 bilder (34 av dessa är inskannade) – men det var inte alltid helt lätt att fotografera dem. Jag hade mina platser där jag fotograferade småtärnor först och främst på Sandön och vid Klören, men många fina möten blev det också vid stränderna vid Vejbystrand och Lervik-Grytskär och vid några tillfällen var det också en mindre koloni vid Gröthögarna inte långt från Torekov.

Däremot är småtärnan en känslig art och jag uppehöll mig aldrig i närheten av bona, utan alltid på betryggande avstånd för att störa så lite som möjligt. I hela Skåne häckar det ju sällan mer än 100 par, vilket snabbt fick mig att förstå att de småtärnorna som jag hade på mina platser kunde utgöra så mycket som uppåt 20-25 procent av hela det skånska beståndet.

Småtärnan är inte stor, runt 10 cm mindre än den vanligare och mer välbekanta fisktärnan. Vilket kunde ge mig vissa problem då jag alltid försökte hålla ett rätt stort avstånd till dem för att störa så lite som möjligt. De flesta bilder jag har i arkivet är därför fotograferade med 600mm, 800mm, 1000mm och 1200mm. De bilder jag har med kortare brännvidder är därför flyktbilder på passerande fåglar, mellan bona och fiskeplatserna.

Småtärnan är heller inte aggressiv som silvertärnan, utan den är mer försiktig och nästan mer lågmäld. Skulle man närma sig kolonin flyger de oftast bara iväg, dock med några protesterande skrän eller tickande läten – och de återkommer först när kusten är klar. Vilket gör att det är lätt att störa så mycket så att häckningen spolieras.

Småtärnan häckar oftast på sandstränder; vid Gröthögarna däremot låg kolonin på platta kalkstensplattor. Detta gör att det ofta uppstår krockar mellan småtärnorna och människor som vill bada, då småtärnorna har en fantastisk förmåga att häcka på de finaste badplatserna…

Visar en serie bilder på småtärnor som alla är fotograferade antingen på Sandön eller Klören, båda vid Vegeåns mynning vid Skälderviken, inte långt från Ängelholm. Bilderna är med antingen 800mm eller 1200mm och fotograferade med Nikon F4 eller F5. Samtliga är också med stativ i spagat för att få så låga vinklar som möjligt i det platta landskapet. Filmerna är antingen Fujichrome Velvia 50 eller Ektachrome 100 VS.

(Bild 1 – Småtärnan tvättar sig, 1993)
(Bild 2 – Småtärna med nyfångad fisk, 1993)
(Bild 3 – Badande småtärna, 2000)
(Bild 4 – Bröllopsgåva, 2001)
(Bild 5 – Parande småtärnor, 2001)
(Bild 6 – Småtärna i kvällsljus, 1998)

4042 (4)

4043 (5)

4044 (6)

2 reaktioner på ”Småtärnor…

  1. Gillar tvåan och fyran bäst!
    Har ett gäng bilder på småtärnan när dom svärmar, bilder från Gotland och fotade med 1000mm spegel. Hade gärna visat dom, men det får bli när jag får ordning på operativsystemet till min G:femma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s