Vad ser ni efter i fotografiska bilder?

3909 (1)

3910 (2)

3911 (3)

3912 (4)

3913 (5)

När du tittar på fotografiska bilder; vad är det då du tittar efter? Vad får dig att fastna för någon bild, framför andra? Är det motivet, ljuset eller handlar det mer om hur bilden talar till dig? Tittar du på andra fotografers bilder på ett annat sätt än hur du själv fotograferar?

Varför fotograferar du? En självklar fråga kan man tycka, men om man tänker efter lite djupare så är den inte så självklar… De flesta väljer att svara på ett lika luddigt sätt som frågan kan upplevas: ”Att man fotograferar det man ser”… Men vad är det egentligen man ser egentligen? Ser vi alla lika, har vi alla samma uppfattning till naturen och varför vi just fotograferar i naturen? Det kan ibland tyckas så, när man ser de samma naturbilderna om och om igen, men hela tiden från nya fotografer.

Är vi alla styrda efter de samma normerna, de samma reglerna – då det samtidigt är viktigt för oss att visa fram våra bilder för att få de bekräftade från andra fotografer som gör liknande bilder? Hur ska den fotografiska bilden se ut, hur ska den naturfotografiska bilden se ut?

Jag ska ha en workshop i Harstad i norra Norge just kring dessa frågor; om den naturfotografiska bilden och vad den berättar, men också om vad den kan berätta och hur den berättar. Hur ska en riktigt bra naturbild se ut, och vad får eller får den inte berätta? Mer info om workshopen kommer inom kort.

Visar tio bilder som alla är av en mer personlig karaktär, skapade i kameran. Men inte för att visa motiv, utan för att berätta något mer. Vad ser du i dessa bilder?

(Bild 1 – Varde ljus, 1996)
(Bild 2 – Trollporten, 1993)
(Bild 3 – Något rör sig i skogen, 1997)
(Bild 4 – Den inre glöden, 1997)
(Bild 5 – Tillsammans, 1997)
(Bild 6 – Flykt, 2000)
(Bild 7 – Puls, 2001)
(Bild 8 – Dans i ljuset, 1997)
(Bild 9 – Något formas i skogen, 2002)
(Bild 10 – I harens rike, 1999)

3914 (6)

3915 (7)

3916 (8)

3917 (9)

3918 (10)

10 reaktioner på ”Vad ser ni efter i fotografiska bilder?

 1. Varde Ljus kan jag titta hur länge som helst på,får många olika intryck och associationer som jag väljer att behålla för mig själv. Ett konstverk med flera bottnar med en känslig kamera som verktyg.

 2. Härliga bilder där jag ser ljuset som den gemensamma nämnaren.
  Efter flera dagar med gråväder känner jag mig som haren, i väntan på solen.

 3. Verkligen bilder med ett eget och mycket spännande uttryck.Själv gillar jag ju bilder med liv och rörelse,och det hittar jag i bild nr 5,6 och 8. Sen är ju inte ljuset i ettan och tvåan att förakta…

 4. Jag ser såklart först det givna, det uppenbara som motiv, mönster, former, ljus, färg etc. Men sen ser jag det som min fantasi skapar och vill se. Det som ligger bortom det uppenbara. Jag tolkar bilder utifrån min erfarenhet av livet och min kunskap om olika områden. Det är den här typen av bilder som blir intressanta tycker jag. De man inte känner igen och kan placera i givna fack. Det är tryggast att gå i de redan upptrampade stigarna men jag vill vara den som finner de nya stigarna. Jag vill fortsätta utvecklas och dina bilder och tankar utmanar och stimulerar mig till att göra det. Ett tankvärt inlägg!

 5. Nog är det mycket som gör att man tilltalas av en bild utöver motivet, färgen, formen, ljuset. Känslan av mystik och att inte allt är tillrättalagt får mig att titta på en bild. En sådan bild blir intressant och behöver tittas på för att bearbetas. Kanske är det också därför man sedan kommer ihåg den. Givetvis gör många av oss bilder på det vi ”ser”. Men vad ser vi egentligen, en del ser ett träd som ett träd, andra ser ett träd som en figur. Här krävs det dock att man kanske har lite fantasi. Här tycker jag många fotografer gärna vill ha dokumentära bilder. Men hur rolig är en sådan bild att titta på efter ett tag?
  Att kunna upptäcka nya detaljer, figurer, symboler etc. i en bild tycker jag är en av parametrarna i hur bra en bild är.

  Kanske är det för att allt inte är tillrättalagt som jag fastnar för bild 2. Här Terje är jag mycket nyfiken hur du har gjort för att få till det gröna ljuset att komma underifrån. 🙂

  Alla bilder är mycket vackra, står för sig själva och ger i alla fall mig en känsla.
  Mycket intressant och bra inlägg. Det blir med all sannolikhet en mycket intressant workshop uppe i Harstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s