Natt, skymning och gryning…

3838 (1)

3839 (2)

3840 (3)

3841 (4)

3842 (5)

Visar fem bilder som alla är fotograferade i sen skymning, under natten eller i tidig gryning. Första bilden är från Brängen utanför Mullsjö, tidigt i gryningen. Nikon F3 och 135mm. Slutartiden var runt 15 minuter. Andra bilden på kanadagässen är från gryningen vid Utvälinge i Skåne, med Nikon F3 och 28mm. Fjällvråken i det sena skymningsljuset är med Nikon F3 och 1200mm, från Vegeholm utanför Ängelholm i Skåne. Rådjuren i skymningsljuset är från Svedberga kulle i Skåne, med Nikon F3 och 300mm. Femte bilden är från det sena skymningsljuset vid Trollsjön utanför Mullsjö, med Nikon F3 och 135mm. Vill minnas att slutartiden var runt 15 minuter.

(Bild 1 – Gryningsljus, 1992)
(Bild 2 – Kanadagäss, 1994)
(Bild 3 – Fjällvråk, 1990)
(Bild 4 – Rådjur, 1987)
(Bild 5 – Skymning, 1992)

10 reaktioner på ”Natt, skymning och gryning…

 1. Mitt förkylningsyra huvud kanske producerar överaktiv fantasi men nog ser jag en massa ansikten bland träden i bild 5. Första bilden är ju magisk. Jag tänker på midsommarnatt med älvor och väsen. Stillhet, kyla. En stämning som illustras mästerligt i Hugo Alfvens musikverk Midsommarvaka (det ska vara apostrof över e:et men jag hittar ingen på mitt tangentbord…)
  //Erik

 2. fina mörka bilder =) är nog min tid på dygnet att fota när allt vaknar eller lugnet på kvällen innan skymning =) ha det
  peter

   • Tack för svar!
    Mycket intressant, antar att du exponerade när vråken gledflög, men få till det med en så lång exponeringstid. Det måste man väl betrakta som lyckat, det är en mycket fin stämning i bilden också, kanon !

    • Det är länge sedan nu men jag tror inte den flaxande mycket här nej. Nu tycker jag inte 1/60 sekund är så lång tid egentligen, under alla år med Kodachrome 25 så blev man nästan ”expert” på actionbilder med lite längre slutartider. Flera bilder i serien blev inte skarpa, dels skakningsoskärpa men också bilder där fjällvråken blev för oskarp. Det finns lite rörelseoskärpa längst ut i vingarna som man inte kan se i det lilla formatet här i bloggen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s