Att flytta sitt dåliga mående till andra…

(Hovs hallar, 2000)

Det finns många människor som mår dåligt tyvärr, och ibland får jag känslan att antalet är ökande. Särskilt verkar Internet vara är en plats där många av dessa ynglar i flock. Det räcker att nämna alla dessa destruktiva ”internettroll” som verkar ha som sitt enda innehåll i livet att göra livet surt för andra. Vissa av dessa har fast tillhåll på diverse mer eller mindre ljusskygga forum där de gömmer sig under olika fantasifulla pseudonymer; och här frodar häcklandet, förlöjligandet, smutskastandet och ifrågasättandet. Alla dessa försöker sedan framstå som kunniga, pålästa, ärliga och laglydiga – som någon form av intern agenda för att rättfärdiggöra sig själva. Som om ett häcklande i kombination med anonymitet någonsin kan bli något bra och seriöst. Självklart har man pseudonymer och är anonyma, för att man inte ska framstå offentligt som kompletta idioter. Inte vill man heller att det ska komma fram vilka som döljer sig bakom dessa pseudonymen; så att alla andra snabbt kan avfärda personerna ifråga som psykiskt störda.

Jag har fått min beskärda del av kommentarer från dessa personer. Nu senast idag faktiskt. Fick kommentaren ”Hello, this is just a daily reminder that you are a fraud” till mitt förra inlägg ”21 oktober 2009”, en landskapsbild i morgondimma från Helliden utanför Tidaholm. Avsändaren kallade sig denna gång för ”Erik”. Tidigare har personen använt sig av namn som bland annat ”Arnold” och ”Greger”. Studerar man de olika IP-adresserna som använts vid de olika tillfällena så verkar personen flytta mellan Skellefteå, Upplands-Väsby, Södertälje och Stockholm. Varför personen skriver på engelska vet jag inte, då tidigare kommentarer varit på svenska.

Det med ”daily reminder” är synnerligen intressant, då det måste vara flera månader sedan personen lämnade en kommentar senast. Jag får se om det kommer någon imorgon, så personen åtminstone kan hålla det som sägs i kommentaren. Annars blir det ju inte en daglig påminnelse till mig. Eller?

Det har ju varit tyst från dessa människor på sistone. Tror faktiskt det var två månader sedan jag fick förra idiotkommentaren, då från en annan person. För att nu plötsligt få en ny, nu på morgonen. Mejladressen som ”Erik” hade uppgivit var rasist.javisst@gmail.com, visst är det fantastiskt! Att jag som naturfotograf, i min blogg med naturbilder – kan fungera som en magnet för ”alla” instabila och psykiskt sjuka människor i Sverige. Livet till ”Erik” kan verkligen inte vara tillräckligt spännande och intressant.

Jag tycker verkligen synd om dessa personer som håller på. Antingen det är små internettroll som är helt okända och obetydliga i livet i övrigt, eller att det är välkända fotografprofiler som lever ett dubbelliv på Internet. Det som skapar någon form av gemenskap är mobbning, häcklande, dålig humor, avund, bitterhet, skitsnack och skadeglädje. Och det är verkligen inga bra egenskaper. Vissa av dessa uppvisar dessutom andra mindre trevliga karaktärsdrag som fanatism och hat, som största motivation för att orka fortsätta. Vissa av dessa personer är direkt farliga med tydliga våldstendenser, medan andra opererar mer som en ”varg i fårakläder”. Tänk att något så ”oskyldigt” som fotografi eller naturfotografi kan innehålla så mycket av psykiska tragedier och instabila personer. Att det finns krig i världen är nog kanske inte så konstigt egentligen…

(Rådjur, 2013)

Visst kan man välja att ignorera dessa idioter; då vissa av dessa älskar att få uppmärksamhet – särskilt så länge de kan få fortsätta vara anonyma och gömma sig bakom olika pseudonym. Men det är samtidigt också rädda människor, som när de ställs inför en människa ”face to face” då ser man hur de nästan försvinner till en svag skugga. Jag träffade på en av dessa personer här i Mullsjö för ett tag sedan. En person som varit synnerligen aktiv på ett forum och skrivit de mest otäcka saker om mig som person och människa. Han hade dessutom deklarerat i forumet hur väl han kände till mig som fotograf, och hade gjort så under många år. Det var skrattretande att läsa vad han skrev om mig – och jag kunde direkt för mig själv konstatera att han inte hade den blekaste aning om något. Tro det eller ej, men han hälsade artigt men kunde inte undvika att göra sig så liten som möjligt. Jag nickade givetvis tillbaka, och när han skyndade iväg kunde jag inte annat än tycka synd om honom. Så stor och erfaren som han ville framstå på Internet, så liten och feg var han i verkligheten. Egentligen borde han ju haft tusen frågor till mig…

Om diskussionerna om mig fortfarande lever på olika forum på Internet, det har jag ingen aning om. Det är nu ett bra tag sedan jag blev uppdaterad av någon vän. Tror det senaste jag fick veta var att flera av medlemmarna hade börjat bråka med varandra, på ett av de mer ökända forumen. Däremot är det vissa namnkunniga fotografer som fortfarande verkar hålla på, och vissa gör det helt öppet. Kanske inte så smart egentligen, om man tänker på längre sikt. Men det kanske inte dessa personer gör?

Jag har inga problem att hantera all denna skit och idioti idag. Det påverkar inget i mitt fotograferande och skrivande. Annat än att jag tar avstånd från det, vilket jag alltid gjort. Personer som på olika sätt försöker trycka ned andra, det är personer som aldrig kommer stå högt i kurs hos mig. Därför är det något som jag med jämna mellanrum kommer skriva om – vilket jag gjort vid ett flertal tillfällen. Tror första gången jag skrev om detta offentligt var på en blogg jag hade på Fotosidan för många år sedan.

Jag lever och har hälsan. Jag fotograferar mer än någonsin, jag bloggar, jag har olika kurser och föreläsningar. Vilket jag självklart kommer fortsätta med. Vilket alla borde vara tacksamma över; i synnerhet alla de idioter som fortfarande håller på. Vad skulle de annars då göra idag? Så tråkiga deras liv då plötsligt skulle bli, om jag verkligen hade försvunnit från jordens yta.

Jag gjorde några korkade misstag, men något svin kommer jag inte bli. Den dagen jag skulle börja behandla andra människor illa, den dagen kommer aldrig. Inte ens om jag skulle vara anonym under ett pseudonym på något Internetforum skulle jag börja behandla andra människor illa. Så lågt skulle jag aldrig sjunka! På det området har jag ett fullkomligt rent och vitt samvete; helt fritt för avund, bitterhet, mobbningsmentalitet eller att häckla andra människor.

(Nötväcka, 2013)

Annonser

10 reaktioner på ”Att flytta sitt dåliga mående till andra…

 1. Mitt råd er at du skal la disse nettrollene være i fred. De lever for oppmerksomhet og det beste man kan gjøre er å tie de ihjel. Det som bekymrer meg er når det man regner som mer oppegående folk gjør nesten det samme ( jeg behøver ikke nevne navn, men referer til noe som nylig skjedde) er det mye verre.De burde vite bedre.

 2. Ja du Terje, så mycket unket som lever under anonymitetens skugga. På radion i dag har det talats om lapparna i de gemensamma tvättstugorna. Anonyma förstås. Hatmail till dig och andra. Men allra värst tycker jag att det är, all den skit som unga, sårbara människor får via sociala media. Ömtåliga barn som inte klarar att skaka av sig skiten.
  Sociala media – asociala media, sa någon.
  Dock – Hovs hallar tycker jag om.
  Ha det!
  L

 3. Hovs hallar 2000 tror jag hör till dina bättre bilder, vad det gäller landskap.

  En makalös mättnad, kan det vara en Kodachrome-bild, med lång exponering?

  Tycker att ”Rådjur, 2013” är en härlig bild också!

  Hoppas dina mobbingmail avtar med tiden, det borde dom göra.

 4. Tack Petter, Lars F och Lars A! 🙂
  Petter: Det er et råd med modifikasjoner. Det beste er selvfølgelig å få mobberne til å kjenne seg ubetydelige. Som de små mennesker de er. Men det finnes mye dritt på Internet, og mange har fått erfare betydelig verre saker enn meg. Dette har gjort at netthat har begynt å løftes fram mer. Hvilket i sin tur leder til forhåpentligvis forandringer, dels blandt folket men også med regleringer. Det finnes mye i alt dette som går hånd i hånd, med alt fra nettmobb til mer oppegående folk. Oftest er det ulike personer, men desverre ikke altid. Men jeg kommer fortsette med å vise offentlig hvor jeg står, og jeg kommer støtte kampen mot dette. Forhåpentligvis kan dette gi forandringer som gjør det lettere framover å avsløre idiotene. 🙂
  Lars F: Tycker inte det egentligen är något som är värst, allt är lika jävligt och behöver stoppas. Hårt! Vilket i sin tur också kan göra det lättare för unga och sårbara på olika sociala media. Men det är klart; så länge vuxna människor beter sig värre än barnen, vilka signaler ger vi då till våra barn? 🙂
  Lars A: Ektachrome 100 VS. Tror det var runt 2-4 sekunder slutartid. Mobbningsmejlen/kommentarer avtar successivt, men jag är ju inte ensam om detta tyvärr. Varje dag är det flera människor som råkar ut för dessa idioter, både anonyma och namngivna. 🙂

 5. Tig ihjäl skiten…bry dig inte…det tar bara energi…suger…jag vill se att du fotograferar och jag vill se dina bilder och artiklar i alla sammanhang som rör foto…älskar att gå in på din blogg och kika på dina bilder!
  Läsa om foto…
  Att läsa om dessa förtappade själar tillför inget utan ger dem bara ny näring och uppmärksamhet.
  Jag tror du skulle må bättre av det också att inte bry dig om det…för jag tror du bryr dig (lite i alla fall) för annars skulle du inte skriva om det…

  Steffe

 6. Tack Steffe för dina fina och vänliga ord! 🙂
  Bryr mig om detta? Kanske. Däremot är jag mer engagerad; ungefär som jag är i vargfrågan och hur människan behandlar naturen, så är jag engagerad mot bl.a. mobbning och hur vi människor behandlar varandra.
  Jag kommer fortsätta brinna för natur, foto och naturfoto. För tankar kring bildskapandet, för tankar kring samhället. Och hur allt detta går hand i hand i och även med mitt bildskapande. 🙂

 7. Det här är riktigt tragiskt!
  Förstår inte att inte folk kan göra något annat än andra människor ledsna. Att sedan vara så fega att de inte vågar stå upp för sina åsikter i verkligheten gör bara saken ännu värre. Jag är glad att du fortsätter med din blogg Terje och jag försöker att titta in här varje dag (även om jag inte alltid skriver någon kommentar). Det är alltid inspirerande att se vilka bilder du visar och även texterna är tänkvärda.
  Snälla fortsätt att inspirera med denna blogg!

 8. Tack för dessa fina ord och din uppmuntran! 🙂
  Jo, jag kommer fortsätta här med bloggen – och försöka visa fram olika bilder och texter. Både nytt och äldre, som många också uppskattar. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s