Tiotimmarskurs: Att skapa med kameran…

(I skogen 1, 2013)

(I skogen 2, 2013)

Fotokursen Heldag med Terje är oerhört populär; en heldagskurs med enbart en deltagare. Dessa bokas in under hela året, det är bara att kontakta mig om ni är intresserade. Dessutom har jag två onlinekurser; en i landskapsfotografering och en som heter Den berättande fotografiska bilden. Dessa två onlinekurser återkommer med jämna mellanrum, och det säkraste sättet att få plats i någon av dessa är att göra en preliminärbokning till mig. Skickar ni ett mejl till mig och berättar vad ni är intresserade av så återkommer jag med information.

Nu påbörjar jag en ny kursform; där en grupp på 8 personer kan boka in mig under 10 timmar i Mullsjönaturen. En kurs som passar mycket bra för en fotoklubb eller liknande. Tiotimmarskursen kan bokas in när som helst under året, och man bestämmer själv när på dygnet man vill börja. Börjar man exempelvis klockan 8 på morgonen så avslutas kursen klockan 18 på kvällen. Under dessa tio timmar är vi hela tiden ute i Mullsjönaturen och fotograferar. Antingen vid de mer välkända platserna Trollsjön, Ryfors, Gammelskogen, Brängen, Ljunghems kullar eller Mullsjö fiskdammar – eller så visar jag er till andra fantastiska smultronställen.

(I skogen 3, 2013)

(I skogen 4, 2013)

Kursen handlar om att få igång bildskapandet direkt i kameran. Att visa fram på en lång rad olika möjligheter att få fram effekter som berikar bildspråket när man fotograferar. En viktig del i kursen är att hitta spännande motiv och att lära sig se vad de olika motiven kan ge för bildmöjligheter. Jag visar och berättar på hur man arbetar i både svartvitt och färg. Jag visar hur man påverkar gråtonerna i svartvita bilder med hjälp av olika färgfilter. Jag visar hur det avtonade gråfiltret kan användas på olika sätt.

En viktig del i kursen är att visa på olika sätt att multiexponera; hur man går tillväga rent tekniskt, men också vilka olika sätt man kan arbeta för att få fram olika bildeffekter. Jag kommer också visa fram hur man kan hämta fram helt olika bilder från de samma motiven. Målet med kursen är att visa fram och berätta om hur mycket man kan göra, rent bildmässigt, direkt i kameran – helt utan hjälp från olika bildbehandlingsprogram i datorn. För att tillgodogöra sig just detta är det viktigt att kameran givetvis har möjligheten att multiexponera.

(I skogen 5, 2013)

(I skogen 6, 2013)

Vi arbetar med hela skärpedjupet, från de största till de minsta bländaröppningarna. Vi arbetar med korta och även riktigt långa slutartider. Jag visar fram hur man kan röra kameran för att få fram en lång rad olika effekter, men också hur man kan punktmarkera olika effekter i bilderna när man arbetar med långa slutartider. Bland annat hur man kan pjatta fram olika ljus- och färgeffekter.

I kursen prioriterar jag manuell ljusmätning vilket jag givetvis också kommer visa fördelarna med. Alla deltagarna bör ha med sig stativ för att jag ska kunna gå runt och visa fram och även hjälpa till med att utveckla olika bildmöjligheter med de motiven ni valt. Här kommer jag även att visa fram på en lång rad olika sätt att komponera, för att förstärka bilderna rent visuellt och uttrycksmässigt.

(I skogen 7, 2013)

(I skogen 8, 2013)

För att kursen ska kunna ge maximalt tillbaka till varje deltagare, har jag valt att ha en mindre grupp på 8 personer. Däremot går det att boka en tiotimmarskurs om gruppen är på färre personer. Kursen kostar 6000 kronor, vilket blir 750 kronor per deltagare om gruppen innehåller 8 personer. Kursavgiften betalas in kollektivt och kursen kan bokas in när som helst under året.

Fler detaljer kring detta kan ni få om ni kontaktar mig; antingen på mejl till terje.helleso@gmail.com eller att ni ringer mig på telefon 070-3054105.

Illustrerar texten med tio bilder som jag gjorde igår under en utflykt i Mullsjöskogarna. Här arbetade jag med både färg och svartvitt, med pjattning, med olika filter, med multiexponeringar och med långa slutartider – ett antal av de tekniker och möjligheter som jag kommer lära ut under just denna tiotimmarskursen. Välkomna!

(I skogen 9, 2013)

(I skogen 10, 2013)

4 reaktioner på ”Tiotimmarskurs: Att skapa med kameran…

  1. Spännande upplägg!
    Hoppas att det kommer några och provar på detta. Jag kommer i alla fall tillbaka för en ”Heldag med Terje”, men jag känner mig inte riktigt redo än, utan behöver jobba mer själv först.
    Börjar få en liten tanke om vad jag vill gå igenom denna gång också. 🙂

  2. Tack Mårten! 🙂
    Du är givetvis välkommen åter, det ser jag fram emot. Och det är helt rätt att du ska jobba mer själv först, för att givetvis hitta nya avstamp att gå vidare ifrån. När man påbörjar något nytt så är min erfarenhet att det oftast dröjer innan man får grepp om det. Men efterhand som flera bokar dessa kurser, så sprider sig ryktena. Så även med heldagarna, även om denna kursform påbörjades efter tips från andra kursdeltagare, så var det lite trögt i början. Så långt har jag ännu inte haft någon heldag där deltagarna inte var mer än nöjda – och om två veckor har jag en fotograf som tar en heldag för tredje eller fjärde gången. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s