Att pjatta ljuset…

(Bild 1, 2013)

(Bild 2, 2013)

(Bild 3, 2013)

Det var en härligt tät dimma under förmiddagen idag. Det blev en tur mot Stråken för att landskapsfotografera i dimman. Jobbade mest med svartvitt och det blev mycket pjattning med ljuset för att få fram de tonerna jag önskade, både i de ljusa delarna och även in i de mörkare delarna. Första gången jag pjattade med ljuset var i mörkrummet när jag kopierade svartvita bilder, helt tillbaka till 1980. Någonstans i slutet av 80-talet började jag även aktivt arbeta med tekniken även när jag fotograferade. En teknik jag lärt ut under ett antal av mina kurser i kreativt naturfoto.

Visar här tre bilder, för att illustrera hur jag gör. Det handlar om att multiexponera, där den första bilden har mätarvärde på de ljusare delarna. Därefter fyller jag på med exponeringar in mot de mörkare delarna, medan jag håller fingrarna framför linsen. Här gäller det att röra fingrarna, och helst att de är ur fokus – för att det inte ska bli för kraftiga övergångar.

Första bilden är en enkelexponering (bl 22 och 1/125 sek). Andra bilden är en dubbelexponering (första exponeringen som i den förra, plus en extraexponering på 1/15 sek där jag håller fingrarna framför de ljusare partierna. Den tredje bilden är en multiexponering på fem exponeringar (först en exponering där jag gör som i första exemplet, därefter gör jag 4 exponeringar på vardera 1/125 sek där jag fyller ut de olika delarna i de mörka partierna medan jag pjattar och håller fingrarna framför på olika ställen).

Visst kan man göra liknande i Photoshop i efterhand, men jag gillar mest att göra detta när jag fotograferar. Det är just då jag skapar mina bilder.

Samtliga bilder är med Pentax K7 och 18mm. Orangefilter och 100 ISO. Självklart är det stativ också, det hade varit omöjligt att göra detta på frihand.

Annonser

5 reaktioner på ”Att pjatta ljuset…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s