Fick ett mycket fint mejl…

(Kaja, 2013)

Hej Terje!

Vet inte helt 100a hur jag skall börja det här brevet.

Jag har varit bitter, men på samma gång så har jag varit obitter… Splittrade tankar och känslor. Med tanke på allt som har hänt sedan ”kärnexplosionen” på webben och i media i övrigt.

Kanske har du läst något av det jag skrivit, där jag både har försvarat dig och fått skit, men också slängt mindre goa kommentarer i stridens hetta.

Vad vill jag säga med detta? Jo jag vill be dig om förlåtelse, för saker som du kanske vet att jag har skrivit men också för sånt som du inte har läst att jag skrivit (99,99% av det jag skrivit finns att läsa på Fotosidan). Jag vill också be dig om förlåtelse för ord jag sagt som du inte har hört och inte vet om att jag har sagt… Du vet sånt där skitsnack bakom ryggen.

Min oförståelse vad gäller ”sveket” (om du förstår vad jag menar) kvarstår, men till skillnad från vissa andra så orkar jag inte gräva i ovetskapen för att hitta några argument för att tänka opositiva tankar, det är ett bra tag sedan jag slutade med detta men nu tänker jag att det är dags att också berätta för dig och fråga dig om det är ok. Hoppas att du förstår vad jag menar. Jag vet vad du, dina ord till mig, dina bilder jag sett, har betytt för mig och varför skulle inte DETTA bestämma? Nä, det du bidragit hos mig är intakt och lika viktigt idag som förr. Det känns ruskigt skönt.

Det är så att jag, som du kanske vet, ännu inte gjort någon större succé som naturfotgraf. Jag har personlighetsmässigt svårt att axla mig fram och skapa kontakter bara för ändamålets skull. Det ligger inte för mig liksom… Att vara så ego som jag upplever att det krävs att man är!

MEN jag har ju som du vet följt naturfotografin och dess ledande aktörer/kreatörer noga och sett hur den har utvecklats under en längre tid och EN sak slår mig OFTA för tiden. Och vad är det? Jo, att jag saknar Terje.

En viktig dimension i den nordiska naturfotografin är ett 100% frånvarande, det är ett rejält fett glapp i nordisk naturfotografisk skapandefilosofi.

Detta glapp kan INGEN annan fylla, kanske kan någon säga att ”det där påminner mig om Terje” men det blir ju aldrig samma sak och pekar ju på att DU fortfarande ÄR där/här.

Inte vet vi något alls om framtiden MEN det jag vet är att i alla fall jag (säkert många med mig) vet hur rik naturfotografin är med dig Terje. Jag bortser INTE ifrån dig och ditt fotograferande längre, som en del av svensk naturfotografi.

Den förebild du har varit för mig, är åter här och det känns ”fryktelig deilig” for å si det på norsk…

I mitt skapande (som börjar ta fart igen) så tänker jag ofta på dina uttryck, dina uppmuntrande ord som du delade på Fotosidan och det inspirerar mig fortfarande stort. Har fotat en del svalor i sommar och sett stor utmaning i detta, ingen bild har blivit lika skarp som optikens potential men många bilder med fina dimensioner och stor dynamik har det blivit.

Detta låter säkert struligt och osammanhängande men det är så här jag känner. Jag hoppas att det känns uppmuntrande för din del Terje, även om mina ord inte väger då jag, när allt kommer till, inte har gjort någon succé som svensk naturfotograf – alls.

Jag önskar dig ALLT gott Terje!

Jag hoppas att vi ses ”face to face” någon gång. Jag bor i Alingsås, inte så långväga ifrån dig.

mvh Niclas Forsberg

(Jag har fått tillstånd från Niclas att publicera mejlet och jag har givetvis skrivit ett långt mejl tillbaka där jag tackar så mycket för hans fina ord och hans ärlighet och äkthet)

19 reaktioner på ”Fick ett mycket fint mejl…

 1. Tänk att det finns så fina människor i alla fall i denna så brutala värld!
  Så fint skrivet! 🙂

  Steffe

 2. Det var fint att läsa …och precis som du säger Niclas..så finns det bara en Terje..hans bilder..unika på sitt vis..hans kloka tankar kring fotografi..
  Glad att du skrev dessa ord till Terje..
  Jag känner inte Terje personligen och är heller ingen proffsfotograf..men en glad amatör som följt Terje under en del år och blivit inspirerad både av bild och ord..
  /Rita

 3. Jag tror att det är många som sitter och trycker med dåligt samvete för att ha hakat på mobben men inte kommer sig för att göra något åt det.
  Lars Eric

 4. Tack Steffe, Rita, Bosse, Ninna, Lars Eric och Børge! 🙂
  Hoppas Niclas också har läst era fina kommentarer till honom. 🙂

 5. Hej!
  Håller med Niclas. Men jag har den fördelen att jag inte saknat dig eller behöver be om förlåtelse, du har ju alltid (22år) funnits där som en duktig och inspirerande naturfotograf för mig och kommer att vara så framöver om du vill det. Ganska skönt med ett rent samvete. Vill se många kommande naturbilder från dig av vår fina Mullsjönatur. Och även Malins givetvis :).
  Vi syns
  /Ingemar

 6. Tack Ingemar och Göran (snyggt anagram)! 🙂
  Ingemar: Ett rent samvete ger alltid en stor frihetskänsla, ungefär som den lättnaden jag kände när mina manipuleringar avslöjades. Det är lättare att gå vidare då. Vet också att du finns där och det känns skönt. 🙂

 7. Ja det är sannerligen lätt att haka på mobben om man nu är lagd åt det hållet. Jag tror att det finns ett stort antal som bara är tysta, bittra, besvikna etc. Jag var det ett kort tag men kom över det ganska snabbt. Vem är jag att döma någon? Alla får stå för och ta ansvar för sina egna beslut. Jag kom på rätt snabbt att fotografi och bilder är det centrala och då är din blogg, kunskap och inspiration en källa att ösa ur.

 8. Jo, jag har upptäckt det. Det stora antalet brukar oftast vara tysta, bittra eller besvikna. Egentligen är det alltid så, även när man gör något bra så är det stora antalet tysta. Därför bryr jag mig inte om dessa, och minst av allt anpassar jag mig till det stora antalet; både som människa och inte minst som fotograf. Att döma andra tillhör inte mina intressen heller, alla får ta ansvar för sina egna beslut. Tack Åke! 🙂

 9. Ahh. Jag kunde väl inte uttryckt det bättre själv. Ett mycket fint mail och jag för min del tror att vi är många som känner på det viset. Du är helt klart en källa till inspiration Terje.
  Varma hälsningar
  Christian Bertéus

 10. Veldig hyggelig å se at det finnes personer som klarer å se lengre enn sin egen nese. Hadde bare flere klart å kommet ut av denne boblen hvor Terje har ødelagt for naturfotografiet og begynne å konsentrere seg om sin egen fotografering istedet.

  Jeg ønsker Terje alt godt, og jeg har aldri klart å se at det han gjorde skulle frembringe slik harme hos folk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s