Vänner och fiender…

(Skogsmus, 2010)

Det finns inget heligare än en riktigt god vän. Som man kan lita på, som alltid finns där – och som alltid visar sitt stöd. Jag har ett antal riktigt goda vänner och några av dessa har jag haft under många år. Några av dessa är också fotografer, andra är helt ointresserade av att fotografera. Några riktigt goda vänner har till en början kommit genom gemensamma intressen, andra av helt andra orsaker. Det gemensamma däremot är att vänskapen utvecklats till att bli ”något mer”; något långt bortom kändisskap, fotografiska framgångar eller att man umgås med mig för att enbart få egna fördelar. Goda vänner som umgås för att det ger något mer; något som man inte riktigt kan förklara, men som alltid finns där. År efter år.

Egentligen handlar allt om ens familj; antingen det är familjen man får vid födseln eller att det är familjen man väljer och får genom livet. Riktigt goda vänner finns alltid där oavsett. I medgång och motgång. Livet är ju konstruerat på det konstiga sätt att det inte alltid är medgång. Och en vänskap som inte är beroende av detta, finns därför alltid där ändå.

Jag har ett antal sådana vänner. Och jag är oerhört tacksam över att ha dessa vänner. Utan dem vore livet mycket fattigare. Även om jag inte är rik på pengar så anser jag mig vara en rik människa, tack vare mina vänner. Dessa vänner vet också hur viktiga de är för mig och förhoppningsvis vet de redan hur viktig jag är för dem. Oavsett!

Men det finns också fiender. Sådana människor som inte tycker om mig; som ogillar mitt väsen, mitt sätt att vara, mitt sätt att prata, mina intressen… På något sätt kommer fienderna som ett brev på posten i det ögonblick du tycker något, gör något, säger något – eller att du kanske lyckas med något som dessa människor inte lyckats med. Vissa blir ens fiender på grund av avvikande åsikter, andra av ren avundsjuka. Vissa beter sig också som skadeskjutna lejon; blir de sårade så får man akta sig. Det finns också människor där ute med världens kortaste stubin eller överkänsliga spröt som tar illa vid sig av minsta lilla småsak, för att sedan göra en stor grej av det. Vad som är stort eller litet är högst subjektivt.

På något konstigt sätt ska man kanske vara tacksam över att man även har ett antal fiender. Som är lika engagerade med att tycka illa om eller hata mig, som mina vänner är att tycka om mig. Det värsta vore väl kanske att ingen är engagerade alls, att man går genom livet helt och hållet osynlig eller genomskinlig och inte får någon uppmärksamhet alls. Kanske.

Kanske ska jag börja känna en uppskattning för allt det hat som vissa har mot mig. Antingen det är mot mig som person eller mot mig som fotograf och naturfotograf. Jag är långhårig, tycker om hårdrock, älskar chips, tar mig ett glas vin då och då, svär nästan aldrig, är både naiv och barnslig, är stolt när jag gjort något bra men skäms heller inte om jag misslyckats. Jag pratar inte skit om andra och ogillar när andra pratar skit med mig om andra. Jag älskar filosofi och kan ofta prata alldeles för mycket. Så mycket att jag inte alltid ser att andra börjar hänga med ögonlocken. Tror det kallas för entusiast…

För inte att tala om alla de mer eller mindre märkliga bilder jag gör som fotograf. Antingen älskar man bilderna, eller så hatar man dem.

Jag är definitivt ingen tävlingsmänniska. Jag är inte den som vill vara bäst eller ha mest. Jag vill inte gå genom livet och hela tiden jaga efter framgångar och resultat, det är viktigare för mig att leva för stunden, njuta av vardagen, koppla av. En typisk livsnjutare som tycker att umgänget med goda vänner och familjen tillhör livets absoluta höjdpunkter. Tillsammans med att få vara ute i naturen så mycket som möjligt, givetvis.

Jag är oerhört tacksam över alla mina goda vänner. Ett varmt och älskvärt tack till er! Men jag borde nog också vara tacksam över alla mina goda fiender. Ett varmt och älskvärt tack till alla er, för att ni tycker jag är så viktig med att få så stor plats i era liv!

(Vildsvin, 2010)

Annonser

9 reaktioner på ”Vänner och fiender…

 1. En god oppsummering av livet generellt og ditt spesielt. Erkjennelsen av at man ikke kan gjøre alle til lags, og at enkelte bærer på byrden av andres feilskjær inntil graven. Fremfor å tilgi og leve sitt eget liv. Dem om det.

  Herlig bilde av grisene:) Jeg lurer på når de første blir å se i Trøndelag? Noen som kan ordne med transport?:))

 2. Terje, du verkar hur trevlig som helst. Jag upplever dig som lätt att tycka om, och då har jag inte ens träffat dig. Jag förstår inte hur människor kan lägga energi på att hata, när livet känns så kort. Ordet hata finns knappt i min vokabulär. Det är ett så starkt ord och så negativt ird och det visar bara på den egna bristen på förståelse.
  När någon säger att hen hatar, så tycker jag bara det visar hur liten och oförstående inför livets svängningar den personen är.
  Det känns skönt att läsa att du till och med kan tacka dina ”fiender”. Ordet fiende finns nästan inte heller i min vokabulär, men så har jag inte heller råkat ut för det du råkat ut för. Råkat ut för så många människors sämsta sidor. Det är ett under att du står upp. Många hade nog legat brutna. Men du står rakryggad, det är gott att se!

  Med vänlig hälsning,
  Anders

 3. Tack Ninna, Børge, Christian och Anders! 🙂
  Børge: Får villsvin overleve i Norge? Trodde det var en umulighet. Desverre! 🙂
  Anders: Jag är nog som många andra. Vissa tycker jag är lätt att tycka om, andra tycker jag är lätt att ogilla. Men jag är mycket tacksam över dina fina ord. Känner att du är samma typ av person; hade inte svårt att börja gilla dig från första stund. Ser fram emot den dagen vi träffas i verkligheten. 🙂

  Vad jag själv tycker är konstigt är att jag överlevt all denna skit. Det hade nog stundtals varit lättare för vissa om jag hade försvunnit. Men jag väljer att stanna kvar, för min och mina närmaste skull. Både familj och vänner. Sedan är det väl bra för mina fiender att jag finns kvar också – för vad skulle de annars fått göra om jag inte fanns kvar?

 4. Så underbart bra och kaxigt skrivet Terje, Du är så stark, och det gläder både Rustan och mig.

  Den sista frasen är så rätt, Du måste vara så oerhört intressant för dessa fiender eftersom Du tar upp så stor plats i deras liv.

  Jag tänker så ofta på Dig och Malin, som kära vänner, och jag förknippar alltid Dig med saffran 😛 Så om ni kommer nu i sommar eller sensommar så får det bli något med saffran på menyn:P Kanske detta kan locka er extra mycket 😉

  Jag älskar Dina bild illustrationer till artikeln. Som vanligt så välkomponerade, och djuren i sig tycker jag är så vackra och även om de är ratade av många så värnar jag om dem, precis som jag gör om Dig och Malin. Ni betyder så mycket och är underbara, ni har så mycket värme och glädje att sprida. Och så är ni duktiga fotografer 🙂 Jag är så glad för er vänskap och för att jag har fått förmånen att ha fått träffa er.

  Kram från
  Syssy

 5. Tack för dessa underbart fina ord Syssy! 🙂
  Kanske är jag lite kaxig i texten, men jag kan fullkomligt stå bakom varje ord jag skriver. Tror nog jag måste lära mig att förstå att mina fiender kan jag inte göra något åt. Bara acceptera att de finns…

  Då och då uppstår det nya ”konstiga” möten med personer som av olika anledningar vänder ryggen. Det viktiga är då att jag ser att det inte är jag som sitter med problemen, som mina vänner har påpekat ett stort antal gånger. Och att jag fyller en så stor plats i deras liv måste jag på något sätt ta som en komplimang.

  Saffran? Kommer direkt! 😉

  Intressant att du även uppskattar bilderna särskilt, då val av bilder till blogginläggen sällan är en tillfällighet. Symbolvärdet finns ju där… 🙂

  Du måste hälsa tillbaka till Rustan, och vi måste komma till er i Kungshamn så snart som möjligt. Vi ser båda fram emot det! 🙂

 6. Precis Niklas! Har läst mitt eget kapitel ”Vinden” i boken ”Min plats i ljuset” ett antal gånger. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s